Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Υπέρτερος νόμος η γερμανική ανάγκη.



Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», όπου αναφέρεται ότι πνέει τα λοίσθια η αυστηρή και τιμωρητική στάση του Βερολίνου προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια, για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη».

Η πρόθεση τόνωσης της ανάπτυξης χωρών όπως η δική μας δεν είναι αποτέλεσμα δεύτερων σκέψεων και... τύψεων για το δράμα των λαών που στερούνται πλέον και τα βασικά. Το αίτιο της γερμανικής αναδίπλωσης είναι άλλο και ευκόλως εξηγήσιμο. Η ύφεση του Νότου συμπαρασύρει και την «ατμομηχανή» της Ευρώπης, τη Γερμανία. Η ανάπτυξή της είναι οριακή και η κατάσταση δεν απέχει πολύ από το να καταστεί προβληματική και για τους ίδιους τους Γερμανούς.
Κάτι τέτοιο θεωρείται από την καγκελαρία απευκταίο και -εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου- πιθανότατα καταστροφικό για την πολιτική σταδιοδρομία της κυρίας Μέρκελ.
Γι' αυτό συντάχθηκε και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ, την οποία αποκαλύπτει το «Spiegel». Εκεί ο μέχρι πρότινος «σκληρός» κ. Σόιμπλε ζητεί την ανάληψη δράσης ώστε οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW.
Το όψιμο ενδιαφέρον των επιτελών της κυρίας Μέρκελ δεν είναι κακό. Κάκιστη είναι η απρονοησία και η αλαζονεία τους όταν αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις όλων των σοβαρών αναλυτών, που τόνιζαν την ανάγκη να σταματήσει η πολιτική της αφαίμαξης των οικονομικά αδύνατων χωρών της Ε.Ε. και η εξαΰλωση των εισοδημάτων των πολιτών τους.
Δυστυχώς, έπρεπε να φτάσει η ανάγκη -η κατά τους αρχαίους Ελληνες συνθήκη, που πείθει ακόμα και τους θεούς- να τους χτυπήσει την πόρτα για να ξυπνήσουν. Μακάρι να το κάνουν για να γλιτώσουμε όλοι τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: