Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Με...αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η "αντιπαράθεση" που ξέσπασε ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και τον όμιλο UNESCO Ν. Πρέβεζας με αφορμή την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Στράτος Ιωάννου: "Θεωρούμε κουραστικό να επανερχόμαστε σε μια ανωφελή συζήτηση στο θέμα της υποψηφιότητας της Νικόπολης".

Στράτος Ιωάννου: "Θεωρούμε κουραστικό να επανερχόμαστε σε μια ανωφελή συζήτηση στο θέμα της υποψηφιότητας της Νικόπολης"

Με...αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η "αντιπαράθεση" που ξέσπασε ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και τον όμιλο UNESCO Ν. Πρέβεζας με αφορμή την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Ο κ. Ιωάννου με νέα του επιστολή απατώντας σε επιστολή του ομίλου UNESCO Πρέβεζας, επισημαίνει:

"Θεωρούμε ότι είναι πλέον κουραστικό να επανερχόμαστε σε μια ανωφελή συζήτηση πάνω στο θέμα της υποψηφιότητας της Νικόπολης για να αποκαθιστούμε τις ανακρίβειες των δημοσιευμάτων του προέδρου του Τοπικού Ομίλου κ. Κατσίμπρα. Πιστεύουμε ότι σε ένα τόσο σπουδαίο γεγονός όπως η ελπιδοφόρος επανένταξη της Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων της Unesco δε χωρούν μεμψιμοιρίες και μικρότητες. Εντούτοις, είναι αναγκαίο για την ενημέρωση των συμπολιτών μας να επανέλθουμε, για τελευταία φορά στο θέμα.
Αναφέραμε και στην προηγούμενη μας απάντηση στον κ. Κατσίμπρα, τον πρόεδρο του Τοπικού Ομίλου ότι η προσπάθεια για την ένταξη της Νικόπολης δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο εγχείρημα αλλά και ένα δύσκολο εγχείρημα. Μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα μόνον αν εργαστούμε όλοι μαζί γι' αυτό έχουμε οικοδομήσει μια αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι προσπάθειες που κάνουμε δεν είναι μόνο για την αποτροπή αποκλεισμού και την επανένταξη της Νικόπολης στον νέο ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων, κάτι που επετεύχθη αποτρέποντας την αποτυχία του όλου εγχειρήματος. Aλλά στρέφονται, κατά κύριο λόγο, στην συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας και στην ικανοποίηση μιας σειράς από προϋποθέσεις και κριτήρια που τίθενται από την UNESCO.
Οι προϋποθέσεις αυτές εμπεριέχουν έργα μεγάλης κλίμακας όπως η επαναχάραξη του Εθνικού δρόμου ώστε να μην περνάει μέσα από τον Αρχαιολογικό χώρο, μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης (οι οποίες εκπονούνται από την Επιστημονική Επιτροπή, τη ΛΓ' Εφορία Αρχαιοτήτων, κ.α), την απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή ιδιοκτησιών που βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στο οποίο είναι απαραίτητη η συνδρομή του Δήμου, μελέτες στελέχωσης και βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος, μελέτες για την προσβασιμότητα των μνημείων και τη σήμανση, έργα ανάδειξης των μνημείων στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης του αρχαιολογικού πάρκου και πολλά άλλα.

Ειδικότερα για την επαναχάραξη του Εθνικού δρόμου, που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχία της υποψηφιότητας, από το 2011 ξεκίνησε η προσπάθεια για εύρεση χρηματοδότησης. Έχει ανατεθεί και επιβλέπεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και υλοποιείται μελέτη, η οποία προχωράει και είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Μας προκαλεί εντύπωση που έχει διαφύγει από πλευράς του Τοπικού Ομίλου ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα για την τύχη της υποψηφιότητας, όταν επανειλημμένως έχει ανακοινωθεί και δημοσιευτεί αυτή η εξέλιξη.
Για την υποβοήθησή σας, χαρακτηριστική αναφορά έγινε τελευταίως κατά την εκδήλωση του Απολογισμού Έργου διετίας που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή συνέντευξης τύπου στις 10-4-2013 παρουσία δημοσιογράφων εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου αλλά και τηλεοπτικού καναλιού που μετέδωσε ολόκληρη την εκδήλωση.

Όμως υπάρχει κάτι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό. Φαίνεται ότι έχετε δυσκολία να αντιληφθείτε ότι τα σημαντικά έργα που συντελούνται τα τελευταία δύο χρόνια στη Νικόπολη έχουν αποφασιστική σημασία για την τύχη και του φακέλου της Νικόπολης. Σας υπενθυμίζουμε ορισμένα από αυτά:
Η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Οι ανασκαφικές και παρεμβάσεις αποκατάστασης που πραγματοποιούνται για την ανάδειξη των ίδιων των μνημείων. Με 100.000 ευρώ από πόρους της Π.Ε. Πρέβεζας και 1.5000.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε από το ΕΠΑΝ, γίνονται από πέρσι σοβαρές εργασίες ανάδειξης του θεάτρου της Νικόπολης.
Το γεγονός ότι σε συμφωνία με τους συλλόγους εργοληπτών αποφασίσαμε το 0,5% του προϋπολογισμού κάθε δημοσίου έργου στην περιοχή να διατίθεται για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

Η συνεργασία μας με το Διάζωμα που ασχολείται με την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, για τη δημιουργία του καινοτομικού τουριστικού προϊόντος με τίτλο «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» δυναμώνει ακόμη περισσότερο την προοπτική των προσπαθειών μας.
Είναι λοιπόν φανερό ότι υπηρετούμε την υπόθεση της ένταξης της Νικόπολης με ένα φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών που επικεντρώνεται στην ουσία και στην πράξη και όχι στις δημόσιες σχέσεις, στις «ανακοινώσεις» και στην ανέξοδη μελλοντολογία.
Ο κ. Κατσίμπρας στο δημοσίευμά του αναφέρει ο ίδιος την αδυναμία συνεργασίας του Τοπικού Ομίλου με τους άλλους τοπικούς φορείς (λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν υπήρξε συνεργασία των τοπικών φορέων»). Δε μας εκπλήσσει, είναι κάτι που το βλέπουμε και τώρα. Η προσπάθειά του να αποδώσει την αποτυχία της προσπάθειας σε «άλλους» είναι ατυχής.
Ο κ. Κατσίμπρας αναφέρει ότι οι προσπάθειες του Τοπικού Ομίλου είχαν ξεκινήσει από το 2003. Λυπούμαστε που παρά τις προσπάθειες αυτές το 2011 η Νικόπολη παρ' ολίγο να αποκλεισθεί οριστικά από αυτήν τη σημαντική προοπτική.
Με πλήρη αδυναμία ανταπόκρισης και ακριβώς προ του γκρεμού, ο κ. Κατσίμπρας, σύμφωνα με αυτά που ο ίδιος δημοσίευσε σε επιστολή του στα ΜΜΕ, («έχοντας φτάσει στο έτος 2011, πιθανή απένταξη του μνημείου από τον ενδεικτικό κατάλογο, στις αρχές του 2012») «ο όμιλος αρχίζει να ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» καλώντας σε βοήθεια, για την αντιστροφή της πολύ αρνητικής τροπής της υπόθεσης.
Καλώς έπραξε, παρότι είχε φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.

Χάριν της άμεσης ανταπόκρισης της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας στην έκκληση για βοήθεια και των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε, καταφέραμε να αποτρέψουμε το ναυάγιο.
Ο κ. Κατσίμπρας αναφέρει ότι «στις 30-1-2012 κατά την κοπή της πίτας του Τοπικού Ομίλου ανακοίνωσαν την παραμονή της Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο «γιατί ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα». Δε μας ενόχλησε καθόλου που ανακοινώθηκε από τον Τοπικό Όμιλο μια προφορική διαβεβαίωση με καλά νέα και απορούμε που ενοχλεί εσάς όταν ανακοινώσαμε την έγγραφη επίσημη διαβεβαίωση του Υπουργείου. Βλέπετε, το έγγραφο απευθύνονταν στην Περιφέρεια Ηπείρου και όχι στον Τοπικό Όμιλο. Άλλωστε οι θεσμικά προσδιορισμένοι και επίσημοι συνομιλητές του Υπουργείου είναι οι τοπικές Αρχές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ίδιο ισχύει και για την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα αλλά και της Γενικής Γραμματέως κ. Μενδώνη. Είναι κατανοητή η πικρία του κ. Κατσίμπρα, διότι δεν εκλήθη από τον Υπουργό ούτε από το τη Γ.Γ., αφού αυτοί διαμορφώνουν την agenda τους, να συμμετάσχει στις συναντήσεις. Μήπως θα έπρεπε να τον προβληματίσει περισσότερο;

Αν και εμείς ακολουθούσαμε την ίδια τακτική, να ανακοινώνουμε για επικοινωνιακούς λόγους τις προφορικές διαβεβαιώσεις Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και πολιτικών προσώπων εν γένει, θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα του νομού, τουλάχιστον «προφορικά». Ευτυχώς, όμως, έχουμε διαφορετική λογική και γνωρίζουμε ότι δεν γίνονται όλες οι διαβεβαιώσεις πράξη, διότι απαιτούνται μια σειρά από προϋποθέσεις και παρεμβάσεις. Αρχή μας είναι να μην περιοριζόμαστε στις «δημόσιες σχέσεις» αλλά να εστιάζουμε στα έργα. Το μοντέλο των «δημοσίων σχέσεων» οι πρακτικές των ανευθυνο-υπεύθυνων και της ανέξοδης ρητορικής έφεραν τη χώρα εδώ που είμαστε.
Θεωρούμε ότι ήδη αναλώθηκε πολύς χρόνος για τις επεξηγήσεις αυτές που στοχεύουν ασφαλώς όχι στην αντιπαράθεση αλλά στην αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των πολιτών. Δεν θα επανέλθουμε στο θέμα ούτε θα ακολουθήσουμε νέα πιθανά δημοσιεύματα, διότι θεωρούμε ότι δόθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματίσει κάθε πολίτης άποψη για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, η στιγμή της επίσημης ένταξης της Νικόπολης στον νέο ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων είναι, θα έπρεπε να είναι, μια στιγμή χαράς και ικανοποίησης καθώς ανανεώνεται η ελπίδα για την ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco".

Διαβάστε δημοσίευμα με την προηγούμενη επιστολή του κ. Κατσίμπρα στον Αντιπεριφερειάρχη.

Ο Όμιλος UNESCO Ν. Πρέβεζας απαντά στον αντιπεριφερειάρχη αφήνοντας νέες αιχμές..


Σε απάντηση στην επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Ευστράτιου Ιωάννου που αφορά στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO, αλλά και για όσα αναφέρονται στο περιεχόμενο αυτής και αφορούν τον όμιλo UNESCO Πρέβεζας, ο όμιλος με επιστολή του αναφέρει τα εξής:

Όλοι οι κάτοικοι της Πρέβεζας αλλά και της ευρύτερης περιοχής έχουμε κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει αλλά και να ολοκληρωθεί η ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των παγκοσμίως προστατευομένων μνημείων της UNESCO, αλλά και τα οφέλη που θα υπάρξουν για τον τόπο μας (διεθνής αναγνωρισιμότητα, μεγάλη επισκεψιμότητα, έργα ανασκαφών και συντήρησης, έργα υποδομής κ.λ.π.).
Ο όμιλος από την αρχή της ιδρύσεως του είχε αντιληφθεί την σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξή του.
Η ευκαιρία δόθηκε το 2003 και συγκεκριμένα επ' ευκαιρία φωτογραφικής έκθεσης που διοργάνωσε ο όμιλος με θέμα «αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός στο Αφγανιστάν».
Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 15-2-2003 παραβρέθηκε και ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO εθνολόγος κύριος Νικόλαος Παπαγεωργίου με τον οποίο συμφωνήσαμε και υποβλήθηκε από κοινού στο Υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο και ανακοινώθηκε επίσημα από τον όμιλο προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (σχετικές δημοσιεύσεις στις 20-2-2003).
Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης επειδή δεν συμμετείχε από την αρχή στο όλο εγχείρημα δεν γνωρίζει λεπτομερώς την χρονολογική σειρά των γεγονότων, αλλά και λόγω της ελλιπούς, όπως φαίνεται, πληροφόρησης που έχει, αναφέρει στην επιστολή του ανακριβή στοιχεία.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από το 2003 και για περίπου δέκα χρόνια η προσπάθεια ατόνησε.
Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ένα μνημείο εγγράφεται στον ενδεικτικό κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού πρέπει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετών χρόνων, ώστε να έρθει η σειρά του καθώς προηγούνται και άλλα μνημεία.
Συνήθως κάθε χρόνο εντάσσεται ένα μνημείο και σε σπάνιες περιπτώσεις δύο.
Βάσει των ανωτέρω η Αρχαία Νικόπολη εγγράφεται το έτος 2009.
Ο όμιλος όλα αυτά τα χρόνια μαζί με την Εθνική Επιτροπή για την UNESCO παρακολουθούσαν και συνεργαζόταν με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μετά την ανακοίνωση της ένταξης στον ενδεικτικό κατάλογο ο όμιλος δημοσιεύει δελτίο τύπου στις 24-9-2009 και ενημερώνει αμέσως τον τότε Δήμαρχο Πρέβεζας και ζητά την συνεργασία των τοπικών φορέων με το προαναφερθέν δελτίο τύπου.
Δυστυχώς όμως για λόγους που δεν οφείλονται στον όμιλο, καθώς δεν υπήρξε ουσιαστική συνεργασία των τοπικών φορέων, δεν προχώρησαν οι εργασίες για την σύνταξη του σχετικού φακέλου.
Βλέποντας ο όμιλος την κατάσταση που είχε πλέον διαμορφωθεί και έχοντας φτάσει στο έτος 2011 (πιθανή απένταξη του μνημείου από τον ενδεικτικό κατάλογο) ξεκινήσαμε εκ νέου προσπάθειες σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή (καθοριστική ήταν η βοήθεια της προέδρου κυρίας Αικατερίνης Τζιτζικώστα και την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως) προς το Υπουργείο Πολιτισμού και κατορθώσαμε την τελευταία στην κυριολεξία στιγμή να παραμείνει η Αρχαία Νικόπολη στον ενδεικτικό κατάλογο.
Στη συνέχεια, αρχές του έτους 2012 ο όμιλος αρχίζει να ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ αυτών και τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη (σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο στις 21-2-2012) ζητώντας την συνεργασία τους.
Πριν από την ημερομηνία αυτή ας μας γνωστοποιήσει ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης έστω και ένα έγγραφο ή ένα δημοσίευμα για προσπάθειες που είχαν γίνει από την Περιφερειακή Ενότητα ή την πρώην Νομαρχία ως προς τον σκοπό της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης.
Στη συνέχεια ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης συγκαλεί μια και μόνο σύσκεψη και όχι επανειλημμένες συσκέψεις όπως ανακριβώς αναφέρει.
Έκτοτε ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης επιδίδεται σε μια προσπάθεια αποκλεισμού τόσο του Ομίλου UNESCO όσο και άλλων φορέων.
Παραδείγματα αποτελούν η επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού κύριου Τζαβάρα αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως κυρίας Λίνας Μενδώνη.
Ο όμιλος αποκλείστηκε καθώς και άλλοι φορείς, (σε επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ομίλου με την γραμματεία του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη για να συναντήσουμε την κυρία Μενδώνη η απάντηση ήταν αρνητική).
Οπότε για ποια συλλογικότητα και ποια συνεργασία των τοπικών φορέων ομιλεί ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης;
Τον Νοέμβριο του 2012 ο όμιλος ενημερώνεται από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού ότι η Αρχαία Νικόπολη παραμένει στον ενδεικτικό κατάλογο.
Στις 30-1-2012 κατά την κοπή της πίτας του ομίλου ανακοινώνουμε την παραμονή της Αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο γιατί ήμασταν σίγουροι για το αποτέλεσμα, γνωρίζοντας εκ των έσω τις ενέργειες που είχαν προηγηθεί από τον όμιλο και την Εθνική Επιτροπή προς το σκοπό αυτό, αλλά και από τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης πρέπει να κατανοήσει ότι ο όμιλος UNESCO Ν. Πρέβεζας γνωρίζει, συμβάλλει και δουλεύει προς τον σκοπό της ένταξης σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, και λόγω αρμοδιότητας θα είμαστε εμείς που θα κληθούμε να στηρίξουμε το όλο εγχείρημα μετά την σύνταξη του φακέλου στο κεντρικό αρμόδιο συμβούλιο της UNESCO στο Παρίσι.
Καλώς η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών για μελέτες και έργα για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης και αυτός είναι ο ρόλος της προς την επίτευξη του απώτερου σκοπού της ένταξης, αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλοι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να έχουμε συμμετοχή στο εγχείρημα ώστε να βοηθήσουμε για την αίσια έκβασή του.
Όσον αφορά στην επαναχάραξη της Εθνικής οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων και στην μελέτη που έχει αναθέσει η Περιφέρεια, έχει ενημερώσει αλήθεια ο Κύριος Αντιπεριφερειάρχης κανένα αρμόδιο τοπικό φορέα;
Στις επαφές και συνομιλίες που είχαμε με φορείς, αρκετοί δεν γνωρίζουν τίποτα, αλλά και όσοι ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι, αυτό είναι σε επίπεδο μιας αδιευκρίνιστης παράκαμψης και επαναχάραξης της οδού χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.
Τόσο ο πρόεδρος του Ομίλου όσο και τα μέλη δεν μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ασκούν πολιτική, και δεν αποσκοπούν σε καμία προσωπική τους προβολή γιατί δεν είναι πολιτικά πρόσωπα (όλα τα έξοδα μετακινήσεων των μελών που έχουν γίνει και θα γίνουν για το σκοπό αυτό καλύπτονται αποκλειστικά εξ' ιδίων).
Ότι κάνουμε το κάνουμε αποκλειστικά και μόνον για το καλό του τόπου μας.
Ότι αναφέραμε στηρίζονται σε αληθινά γεγονότα στηριζόμενα σε στοιχεία και αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα στην κρίση των συμπολιτών μας.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι σημαντική και απαραίτητη η συνεργασία όλων των τοπικών φορέων ανεξαιρέτως, όπως συνέχεια τονίζουμε και όπως αποδείχθηκε από την παρολίγον απένταξη, η οποία οφειλόταν σε αυτόν ακριβώς το λόγο, δηλαδή στην μη συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: