Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Αντιδράσεις στην Πρέβεζα για τις δηλώσεις της Ρεπούση αναφορικά με την θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο.

Αντιδράσεις στην Πρέβεζα για τις δηλώσεις της Ρεπούση αναφορικά με την θυσία των Σουλιωτισσών

Την έκπληξη τους από τις δηλώσεις της βουλευτού κ.Μαρίας Ρεπούση με τις οποίες αμφισβητεί τον χορό του Ζαλόγγου, εκφράζουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής οι οποίοι ζουν στην σκιά του Bράχου στο Ζάλογγο.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης μιλά για παραχάραξη της ιστορίας υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα ιδιαίτερα μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία όπως είναι η σημερινή εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις, να αλλοιώνει γεγονότα που σημάδεψαν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

"Η ιστορία είναι μία" αναφέρει ο Δήμαρχος Πρέβεζας χαρακτηρίζοντας την πράξη των Σουλιωτισσών ως διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας.

Ο κ. Μπαΐλης διερωτάται ποιες σκοπιμότητες μπορεί να κρύβονται πίσω από την δημοσιοποίηση τέτοιων απόψεων ενώ καλεί όποιον αμφισβητεί την πρόσφατη ιστορία να επισκεφθεί το Ζάλογγο και το Σούλι και να συνομιλήσει με τους κατοίκους οι οποίοι έμαθαν από τους προγόνους τους τα όσα συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 1803 στην περιοχή τους.Τις μαρτυρίες των ηλικιωμένων επικαλείται ως την καλύτερη απάντηση στις όποιες αμφισβητήσεις του γεγονότος και ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Παντελής Μπαρτζώκας καλώντας την κα Ρεπούση να έρθει στο Ζάλογγο , να δει τον χώρο και να μιλήσει με τους κατοίκους που ζουν κάτω από την σκιά του Βράχου.

Την ίδια στιγμή και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου με δήλωσή του υπογραμμίζει πως δεν χωρεί στην αντίληψη και στο πατριωτικό αίσθημα κανένα περιθώριο ή απόπειρα αμφισβήτησης της θυσίας. Ο κ. Ιωάννου σημειώνει:
«Ανεξαρτήτως των παλινδρομήσεων των δηλώσεων βουλευτή αναφορικά με το Ζάλογγο, νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε την ακόλουθη δήλωση. Η θυσία του Ζαλόγγου αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, όπως αποδεικνύεται από τα ιστορικά τεκμήρια και τις πηγές, απαράμιλλο παράδειγμα αυτοθυσίας, πατριωτισμού και υψηλού φρονήματος. Για όλο τον ελληνισμό και ιδιαιτέρως για μας τους Ηπειρώτες συνιστά κορυφαίο λόγο υπερηφάνειας και δεν χωρεί στην αντίληψη και στο πατριωτικό μας αίσθημα κανένα περιθώριο ή απόπειρα αμφισβήτησης της θυσίας. Στο βράχο του Ζαλόγγου στέκει σήμερα το μνημείο του γλύπτη Ζογγολόπουλου που παριστάνει τις μορφές των Σουλιωτισσών να γιγαντώνονται καθώς επιχειρούν το τελευταίο βήμα τους, περνώντας στην αιωνιότητα και στην καρδιά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: