Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Νοσοκομείο Πρέβεζας. «Θα κινδυνεύσουν άμεσα άνθρωποι». Συνέντευξη του ΚΚΕ Πρέβεζας για την υγεία και το νπσοκομείο της πόλης.

«Θα κινδυνεύσουν άμεσα άνθρωποι»

Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας-πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης και οι επιπτώσεις τους στα λαϊκά στρώματα, καθώς και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, ήταν τα ζητήματα που έθιξαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο τα μέλη της Κ.Ο. Πρέβεζας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Εκ μέρους της Κ.Ο. Πρέβεζας, ο Κώστας Ντακοβάνος προλόγισε τη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: «Η επίθεση που δέχεται σήμερα η εργατική τάξη γίνεται όλο και μεγαλύτερη και θεωρούμε ότι θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, θα φτάσουμε σε σημείο που θα κινδυνεύουν ακόμη και ζωές και γι' αυτό θα πρέπει να αφυπνιστεί ο κόσμος και να παλέψει για δωρεάν Δημόσια Υγεία για όλους, χωρίς καμία ιδιωτική πρωτοβουλία στα Νοσοκομεία και στους χώρους Υγείας».

Έδωσε στη συνέχεια το λόγο στον Γιάννη Νόβα, ο οποίος ως μέλος του ΠΑΜΕ στην Υγεία και μέλος του ΚΚΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα κινδυνεύσουν άμεσα άνθρωποι. 774 Κλινικές και 10.000 νοσοκομειακά κρεβάτια πανελλαδικά φεύγουν από τη μέση. Κέντρα Υγείας, Προνοιακά Ιδρύματα κλείνουν. Σε όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας κυριαρχεί η έλλειψη προσωπικού, πάνω από 30% στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Η έλλειψη των φαρμάκων ακόμη και στοιχειωδών, οι Υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ είναι αστείο να ονομάζονται Υπηρεσίες. Το προσωπικό στις Δομές του Νοσοκομείου μας παραμένει απλήρωτο».

Παράλληλα, ο κ. Νόβας επισήμανε: «Στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας ο προϋπολογισμός από 7,5 εκ. το 2011 μειώθηκε στα 5 εκ. το 2013 με βάση τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το κονδύλι για τις εφημερίες από 1,5 εκ μειώθηκε στις 750.000 ευρώ. Υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και προσωπικό. Τμήματα που αδυνατούν να καλύψουν εφημερίες, Τμήματα που δεν εφημερεύουν. Ενδιαφέρον έχει ότι με τον καινούριο Οργανισμό που πριν 4 μήνες ψήφισαν, οι θέσεις των γιατρών, οι τόσο μειωμένες, από 57 έγιναν 49, οι νοσηλευτές μειώθηκαν κατά 10, το Διοικητικό Προσωπικό κατά 28 άτομα, το Νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε συνολικά κατά 32%.

Στα Κέντρα Υγείας Ν. Πρέβεζας οι θέσεις γιατρών μειώθηκαν από 52 σε 25, δηλαδή τα Κ.Υ πηγαίνουν για κλείσιμο. Αυτή τη στιγμή από τους 25 υπηρετούν μόνο 11 αγροτικοί γιατροί στο Ν. Πρέβεζας. Στο νέο Οργανισμό δεν προβλέπεται Ουρολογικό Τμήμα, καταργείται δηλαδή, δεν προβλέπεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, δεν υπάρχει Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, ο Ξενώνας 'ΕΣΤΙΑ'. Δηλαδή όλες οι δομές θα είναι το πρώτο κομμάτι που θα παραδώσουμε στους ιδιώτες».

Ο κ. Νόβας ανέφερε πως η επίθεση στην Υγεία είναι μία γενικότερη επίθεση σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Υποστήριξε ότι κάποιοι στον συνδικαλιστικό και τον πολιτικό χώρο γενικά, υποκλίνονται στην Ε.Ε. και υποστηρίζουν ότι φταίει το Μνημόνιο, στην πραγματικότητα όμως βρισκόμαστε σε μια γενικευμένη επίθεση στους λαούς της Ε.Ε αλλά και των ΗΠΑ, για παράδειγμα 84 εκ. Αμερικανοί είναι χωρίς καμία ασφάλεια.

«Στόχος είναι να κόψουν χρήματα από τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία και να τα δώσουν στις Τράπεζες. Προσπαθούν να κάνουν πολύ φτηνή την εργατική δύναμη ώστε να έχουν αυξημένους ρυθμούς κερδοφορίας και θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την Υγεία η οποία κατά γενική ομολογία είναι ο πιο αποδοτικός χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισε ο κ. Νόβας και συμπλήρωσε: «Εμείς σαν ΚΚΕ με τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα έχουμε κάποια κριτήρια. Δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στην καθολική δημόσια δωρεάν αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων για την παροχή Υπηρεσιών πρόνοιας, πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι παράγουν πλούτο, έχουν το δικαίωμα να έχουν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ασφάλισης.
Ένας άνθρωπος που δεν έχει μισθό, δεν έχει δουλειά, δεν έχει να πληρώσει ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και ενοίκιο, μπορεί να είναι υγιής αυτός και τα παιδιά του; Άρα υπάρχει μία κοινωνική παράμετρος πολύ σημαντική που αφορά την εργατική τάξη.

Κατά τη γνώμη τη δική μας, στις διαπιστώσεις συμφωνούμε όλοι, αντιπαλεύεται όμως αυτή η επίθεση έτσι; Αντιπαλεύεται κατά κλάδο; Έχουμε τη γνώμη ότι αντιπαλεύεται με ένα Κίνημα βαθιά συνειδητοποιημένο, που ξέρει τις αιτίες, που καταλαβαίνει ποιος φέρνει τα προβλήματα και ότι αυτή η σύγκρουση είναι ταξική».
Ο κ. Νόβας συμπλήρωσε πως: «Πέφτει πολύ σπέκουλα και πολύ ψέμα. Εμείς όμως λέμε στο λαό ότι πρέπει να σηκωθεί μόνος του».

Σε ερώτηση που του έγινε για τις δηλώσεις του βουλευτή Πρέβεζας κ. Δημήτρη Τσουμάνη, πως όλα βαίνουν καλώς στο Νοσοκομείο, ο κ. Νόβας απάντησε: «Να πάει στο Νοσοκομείο ο βουλευτής και δει ποια είναι η κατάσταση. Είναι πολιτικός και οφείλει να πάει να δει πως γίνονται οι εφημερίες, πως λειτουργούν οι κλινικές, τι ελλείψεις υπάρχουν.
Η δήλωσή του έχει και παγίδες. Λέει ό,τι και οι συνδικαλιστές που σας είπα προηγουμένως. Τώρα που έχει φτάσει εδώ το Νοσοκομείο δε θα κλείσει...».

Αναφορικά με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που κατηγορούν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ για διάσπαση της ενότητας του Κινήματος, ο Γιάννης Νόβας ανέφερε: «Το ζήτημα είναι τι εννοούν αυτοί Κίνημα. Θεωρούν ότι αν κάνουν ένα Κίνημα από τα πάνω κι ένα συλλαλητήριο θα ρίξουν την Κυβέρνηση, τα Μνημόνια κτλ. Εμείς Κίνημα λέμε άλλο πράγμα. Συμμετοχή στα σωματεία, αποφάσεις στους χώρους δουλειάς. Κίνημα που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική χωρίς συμβιβασμούς.
Την ημέρα του συλλαλητηρίου ήταν ημέρα απεργίας. Πόσοι απήργησαν; Τη Δευτέρα είχαμε Γενική Συνέλευση. Ξέρετε πόσοι ήταν εκεί; Τέσσερα άτομα...».

Ο Κώστας Ντακοβάνος από την πλευρά του συμπλήρωσε: «Τους ρωτάμε ποια είναι η Επιτροπή Αγώνα και μας φέρνουν το Δήμαρχο, βουλευτές, Υπουργούς. Εμείς θέλουμε ενότητα από τα κάτω», ενώ κάλεσε τους εργαζομένους σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει το ΚΚΕ την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στη Θεοφάνειο, για να γίνει ένα πρώτο βήμα και να σηκωθεί ένα τείχος απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα του σήμερα.

Δείτε σε βίντεο την συνέντευξη.



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: