Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Από αυτά που θέλουν αχαλίνωτη φαντασία ...Προσλάβαμε τους διεθνείς Οίκους, οι οποίοι παρουσιάζουν θετικές εκθέσεις για την Οικονομία, επειδή αναμένουν προμήθειες από τις αποκρατικοποιήσεις!


Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων, δημοσιευμάτων, και αξιολογήσεων, το ερώτημα που τίθεται είναι: αν όλα αυτά συμβαίνουν επειδή ξαφνικά μας αγάπησαν;


Το newpost αποκάλυψε πληροφορίες ότι μεγάλοι διεθνείς οίκοι, τραπεζικοί και επενδυτικοί είναι σύμβουλοι επί των αποκρατικοποιήσεων με το αζημίωτο, αφού αναμένουν έσοδα εκατ. ευρώ από τις προμήθειες που αναμένουν. 

Η ερώτηση προς την κυβέρνηση είναι απλή, πόσοι και πόσα; 

Πόσοι και ποιοι οίκοι συνεργάζονται με το Ελληνικό δημόσιο και πόσα παίρνουν ή τι προμήθεια τους αναλογεί; 

Πλέον η ελληνική οικονομία φαντάζει ως μια ενδιαφέρουσα επενδυτική ζώνη, στην οποία δίνουν το «παρών» κεντρικά στελέχη επενδυτικών τραπεζών, όπως π.χ. η UBS, Deutche Bank,BNB Pariras, Societe Genarale, Morgan Stanley, Goldman Sachs κ.ά.

Αυτοί οι διεθνείς παίκτες, που εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και ορέγονται τα ασημικά της χώρας, για ψίχουλα, δηλώνουν «παρών» στον χορό των αποκρατικοποιήσεων και στο παρασκήνιο διεξάγεται πόλεμος.  

Το newpost χαρτογράφησε τις κινήσεις των ξένων αυτών εταιριών και θα έχει μεγάλη σημασία οι απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση αλλά και ποια κόμματα της αντιπολίτευσης θα ασχοληθούν με το θέμα, πέρα από τη ρητορεία περί δανειστών.     

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost: 

Morgan Stanley φέρεται να συμβουλεύει το Ελληνικό Δημόσιο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των λιμανιών (ΟΛΠ και ΟΛΘ), έχει επαφές συχνά με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ συναντάται τακτικά εκτός από Έλληνες τραπεζίτες και με την ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Η Nomura και η Credit Suisse φέρονται να συμβουλεύουν το ελληνικό δημόσιο για τα Ελληνικά Πετρέλαια και τα Ελληνικά Λαχεία, ενώ η γνωστή Rothschild είναι ανάδοχος του συμβουλευτικού έργου της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. 

Μαζί της στη ΔΕΠΑ είναι και η ελβετική UBS που διαχειρίζεται την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ για λογαριασμό του Δημοσίου. 

Στο θέμα της επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών έργων, δηλαδή των πέντε αυτοκινητοδρόμων, έχει εμπλοκή η Rothschild, αλλά και η βρετανική Barclays που έχουν ρόλο συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου για την υπογραφή των νέων συμβάσεων. 

Με την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και της ΕΥΑΘ ασχολείται η βρετανική ΗSBC, ενώ για την ΕΥΔΑΠ σύμβουλος είναι και η Credit Agricole. Η Price Waterhouse και Coopers και η Lazard Freres συμβουλεύουν για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ

Η περίφημη Black Rock (ανήκει στην κατηγορία των μακροπρόθεσμων επενδυτών) ενδιαφέρεται να συμβουλεύσει το ελληνικό δημόσιο στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, κ.α. Η Bank of America Merrill Lynch έχει ρόλο συμβούλου για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια συμβουλεύει η Citigroup Global Markets Limited. 
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις.     


Από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: