Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Απορρίφθηκε από το Δικαστήριο το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΑΣ Πρέβεζας ...Το σκεπτικό της απόφασης.

Γι' αυτό απορρίφθηκε το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΑΣ Πρέβεζας...

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας (ΕΑΣ), απορρίφθηκε στις 14/5/2013 (διαβάστε: Προς λουκέτο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας;) από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πρέβεζας και το atpreveza φέρνει στος φως της δημοσιότητας το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών, που δικαιώνει 100% της αιτιάσεις των 42 εργαζομένων, που παρενέβησαν στο δικαστήριο, αλλά και του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, πουθενά στο σχέδιο δεν εκτίθεται η κινητή περιουσία της Ένωσης (μηχανήματα, εφόδια κ.α.), ενώ παράλληλα αυτή δεν καταγράφεται πουθενά στο ενεργητικό της ΕΑΣ Πρέβεζας.

Το δικαστήριο υποστηρίζει επίσης πως η κατάθεση του μάρτυρα της οφειλέτριας, πως δεν πραγματοποιήθηκε εκτίμηση της κινητής περιουσίας της ΕΑΣ Πρέβεζας, αφού για πάγια που λειτουργούν πολλά έτη, πρέπει να βρεθεί πρώτα αγοραστής και ακολούθως να γίνει εκτίμηση της αξίας τους, κρίνεται μη πειστική. Ο «κόλαφος» για τη διοίκηση της Ένωσης, η οποία και στήριξε το σχέδιο αναδιοργάνωσης, συνεχίζεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Το δικαστήριο κρίνει αόριστα τα μέτρα, αναφορικά με την απόσχιση των κλάδων της Ένωσης (σούπερ μάρκετ, γεωργικά εφόδια), ως προς τον τρόπο υλοποίησής τους, καθώς δεν υπάρχει χειροπιαστό ενδιαφέρον από κάποιον διαχειριστή. Το σκεπτικό αναφέρει ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν παρουσιάζεται στο σχέδιο με ποιον συγκεκριμένο τρόπο θα γίνει η αύξηση των «Ιδίων Κεφαλαίων της Ένωσης».
«Το σχέδιο είναι αόριστο και γενικόλογο», αναφέρει η απόφαση, ως προς το πώς εκτιμά την αξία των σούπερ μάρκετ και εμμένει ότι για κάθε μεταβίβαση ακινήτου θα πρέπει να συνεναίσει η Αγροτική Τράπεζα (σε Φόρο και Λεωφόρο Ειρήνης).

Η «αδυναμία» του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΕΑΣ Πρέβεζας, εντοπίζεται και στην υποτιθέμενη μείωση του λειτουργικού κόστους. Κρίθηκε από το δικαστήριο αόριστο και γενικό το πως θα κοπεί κάθε ζημιογόνος δραστηριότητα. Επίσης το δικαστήριο δε λαμβάνει υπ' όψη ότι θα εξοικονομηθούν 350.000 ευρώ ετησίως, λόγω καταγγελίας της κλαδικής συμβασης, γιατί σε άλλο σημείο λέει πως θα διαφυλαχθούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα, στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται δεν είναι επιχειρηματικό μέτρο, το ότι θα υπάρχει εντατικός έλεγχος (υποτίθεται πως υπήρχε έτσι κι αλλιώς από τη διοίκηση, που στήριζε μάλιστα το σχέδιο).

Το δικαστήριο επίσης κρίνει ότι η ορθολογικότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία της Ένωσης, είναι τουλάχιστον δυσχερής, αν όχι ανέφικτη.

Το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών μάλιστα, αναφέρει πως τα μέτρα που προτείνει η ΕΑΣ Πρέβεζας, δε θα φέρουν τα κεφάλαια, που παρουσιάζονται στο σχέδιο. Διαφαίνεται αβέβαιο, να ενισχυθεί με τραπεζικό δάνειο η Ένωση, την ώρα που δεν προσκομίζεται κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, ενώ κάποιο πιστωτικό ίδρυμα δεν έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της ΕΑΣ. Επίσης δεν προσκομίζεται κάποιο αποδεικτικο στοιχείο, ότι από τη πώληση ακινήτων θα εισπράξει η ΕΑΣ 4.000.000 ευρώ.

Αναφορικά με την αιτίαση του σχεδίου ότι θα αναλάβει συμβουλευτική εταιρία το management της Ένωσης, το δικαστήριο κρίνει πως και τα έξοδα της ΕΑΣ θα αυξηθούν και δεν εξασφαλίζεται έτσι σε καμία περίπτωση η βιωσιμότητά της.

Το σκεπτικό της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας, εξάγει και άλλα συμπεράσματα:
-ότι είναι γενικόλογες οι απόψεις της πραγματογνώμονος
-ότι δεν υπάρχει κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον
-ότι δεν υπάρχει βάσιμη προσδοκία επιτυχίας του σχεδίου.
-ότι το σχέδιο δε θα έπρεπε να μειώνει την οικονομική θέση των διαφωνούντων πιστωτών, εντούτοις προβλέπει 20% μείωση των αναγγελθεισών προνομιακών απαιτήσεών τους.
-οι εργαζόμενοι σε περίπτωση πτωχευτικής εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν πρώτοι.
-η απόρριψη του σχεδίου ναι μεν θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώχευση της ΕΑΣ Πρέβεζας και την απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά είναι πολύ πιθανό χειρότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες να προκύψουν εάν εφαρμόζονταν.
Το δικαστήριο είναι ξεκάθαρο: «Η μόνη που θα ωφεληθεί από το σχέδιο θα είναι η Αγροτική Τράπεζα», ενώ το ΙΚΑ από την πλευρά του -σύμφωνα πάντα με την απόφαση του δικαστηρίου- λόγω της συμμετοχής του στο PSI, έχει ανάγκη από άμεση καταβολή χρημάτων και όχι σε βάθος 13 ετών, οπως προβλέπεται στο σχέδιο.

Καταγγελίες για την προηγούμενη διοίκηση
Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει και τη δικαστική οδό, για περίεργες «χρήσεις» χρηματικών ποσών από τo ταμείο της ΕΑΣ Πρέβεζας, την ώρα που η εταιρία ήταν υπό πτώχευση. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί στα ταμεία της ΕΑΣ.

Όπως προκύπτει μάλιστα από το ρεπορτάζ, η υπόθεση «ΕΑΣ Πρέβεζας» θα έχει και συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: