Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Στα έργα ''άρπα-κόλλα'', για την προσδοκούμενη προσέλευση τουριστών το λιμενικό καταφύγιο Καστροσυκιάς.

Ανήσυχοι οι αλιείς για τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου Καστροσυκιάς
Ήταν γνωστή στην Ελλάδα η τακτική που ακολουθούνταν με έργα άρπα κόλλα που εκ των υστέρων γινόταν αντιληπτό πως δεν πληρούσαν προϋποθέσεις και σχεδιασμούς, με αποτέλεσμα σήμερα οι πολίτες να πληρώνουν τις αμαρτίες άλλων και δικαιολογημένα να ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή την βοήθεια της Πολιτείας, μέσω των αρμόδιων τοπικά Υπηρεσιών.


Ο λόγος για το Λιμενικό Καταφύγιο Καστροσυκιάς, θέμα που παίρνει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. 

Οι κάτοικοι, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων του Δήμου Πρέβεζας και Φορείς της ευρύτερης περιοχής θέτουν ζήτημα δημόσιας υγείας και καλούν τους αρμόδιους να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του Καταφυγίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η εικόνα που παρουσιάζει το Καταφύγιο λόγω της μεταφοράς των φερτών υλικών κατά την διάρκεια του Χειμώνα είναι αποκρουστική και έχει μετατρέψει την θαλάσσια περιοχή σε μια λίμνη καφέ χρώματος, γεμάτη μούχλα, εγκλωβισμένες βάρκες, νεκρά ψάρια, ενώ αναδύεται και έντονη δυσοσμία.

Οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει υπογραφές από πολίτες και Συλλόγους και ζητούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Πρέβεζας να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι σχετικά εύκολη η αποκατάσταση καθώς είναι διαθέσιμα τα μηχανικά μέσα λόγω της κατασκευής στο αλιευτικό Καταφύγιο του Παντοκράτορα.

 «Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, ζητάμε να έρθει το ειδικό πλωτό μηχάνημα για λίγες ημέρες και να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες, οι οποίες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει», τονίζουν κάτοικοι σημειώνοντας πως δυστυχώς το Καταφύγιο λόγω αστοχιών σχεδόν από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα.

Το ερώτημα που προκύπτει βάσει των παραπάνω είναι εάν τελικά διασφαλίζεται από τον καθαρισμό του Καταφυγίου που ζητούν οι κάτοικοι, ότι στο μέλλον, δηλαδή τον επόμενο Χειμώνα δεν θα δημιουργηθεί ξανά η ίδια εικόνα. Η στήλη εκτιμά ότι ο καθαρισμός του Καταφυγίου δεν θα λύσει το πρόβλημα, διότι το συγκεκριμένο Καταφύγιο, λόγω «αστοχιών» που ανέφεραν και οι κάτοικοι, είναι προβληματικό εν τη γενέσει, δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να διασφαλίζεται όχι μόνο η υγιεινή των κατοίκων αλλά και η ασφάλεια των σκαφών που ελλιμενίζονται.
Το ερώτημα που θέτουμε προς τους αρμόδιους Φορείς, είναι εάν το Λιμενικό Καταφύγιο μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, το ΕΣΠΑ για παράδειγμα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και αποκαταστάσεις, και να μπορούμε να μιλούμε για ένα αλιευτικό Καταφύγιο και όχι για ένα έργο, όπως φαίνεται «άρπα κόλα».

Εάν δεν μπορεί το έργο να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, ποιοι είναι οι λόγοι; Είναι νομιμοποιημένο το Καταφύγιο και εάν όχι μπορεί να νομιμοποιηθεί τώρα; 

Να σημειώσουμε πως Κλιμάκιο αποτελούμενο από την Διεύθυνση Υγιεινής, την Κτηματική Υπηρεσία και το Λιμεναρχείο επισκέφθηκε την περιοχή και αποφάσισε ότι για λόγους υγιεινής πρέπει το Καταφύγιο να καθαριστεί. Εντός των επόμενων ημερών, μετά από άδεια που θα εκδοθεί από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας το Καταφύγιο θα καθαριστεί άμεσα.

Όπως προείπαμε το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Πρόκειται για λάθος σχεδιασμό του Καταφυγίου. 

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: