Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με την ύπαρξη του πολιτικού μας χώρου.


Το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με την ύπαρξη και την προοπτική του πολιτικού μας χώρου. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το κόστος της ευθύνης του. Και αυτό το κόστος είναι πολύ βαρύ. Αντίστοιχο κόστος θα έπρεπε να πληρώσει η ΝΔ που έστω και αργά κατανόησε ότι ο λαϊκισμός «σκοτώνει» όχι μόνο τη δημοκρατία αλλά και την ίδια την πατρίδα. Γιατί αν δεν ύψωνε την σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα και τα ψευδεπίγραφα «Ζάππεια» τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά στη χώρα μας.

Δυστυχώς κάποιοι ακόμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να κερδοσκοπούν πολιτικά επενδύοντας ανέξοδα στο δικαιολογημένο θυμό, την δικαιολογημένη απελπισία των πολιτών, χαϊδεύοντας αυτιά χωρίς όμως να προτείνουν τίποτα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό για την ανόρθωση της πατρίδας μας. Είναι οι κερδοσκόποι της κρίσης που σε νοοτροπία δεν διαφέρουν από τους «μαυραγορίτες» της κατοχής. Αποκομίζουν πολιτικά και κομματικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι την «φτωχοποιήση» ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων. Λέγοντας άλλα χθες, άλλα σήμερα, άλλα αύριο.



Η χώρα, η κοινωνία, το πολιτικό σύστημα, η Δημοκρατία μας χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά. Το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει αυτή την νέα εποχή. Να γίνει μια νέα αφετηρία όχι μόνο για τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ αλλά πολύ περισσότερο, για την ίδια την πατρίδα.


Μια πατρίδα που όπως και το ΠΑΣΟΚ, περνάει τις οδύνες από το παλιό στο νέο.


Το τοπίο είναι αντιφατικό. Είναι ένα τοπίο κρίσης και απαισιοδοξίας. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί αυτό που θα πρέπει να διεκδικούν και να προσπαθούν όλες οι πατριωτικές δυνάμεις: να προσφέρει στον τόπο την ελπίδα και την προοπτική, στο μέλλον. Η πατρίδα πονάει, η κοινωνία πονάει, η δημοκρατία πονάει. Πονάει από το γεγονός της εκρηκτικής ανεργίας, από την πτώση μισθών και συντάξεων, από την δύσκολη προοπτική των νέων ανθρώπων, από την γκρίζα καθημερινότητα.

Το Συνέδριο μας δεν θα ασχοληθεί μόνο για το πως έσκασε η βόμβα συσσωρευόμενων λαθών πολλών χρόνων στα χέρια μας. Ούτε μόνο με τα λάθη και τις αστοχίες μας στην απασφάλιση αυτής της βόμβας.

Πάνω από όλα πρέπει να χαράξουμε νέους δρόμους. Να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις. Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο από τον λαϊκισμό, τις παροχές με δανεικά, την ακινησία του κράτους, την διαφθορά, την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Να προχωρήσουμε στην αυτοκάθαρση.

Τώρα ξέρουμε. Θέλουμε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα. Έστω και αν κάποιοι συναγωνιστές μας δεν θέλουν να βγουν από το «κάστρο» τους, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει πράξη υπό την πίεση της ίδιας της κοινωνίας που δεν επιθυμεί να συνθλίβεται στις μυλόπετρες της τυφλής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνέδριο μας στοχεύει στην επόμενη μέρα.
Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες αυτού του τόπου. Με τρία ''Α'' Ανασυγκρότηση, Ανάπτυξη, Ανανέωση, που οδηγούν στο μεγάλο ''Ε'' ...Ελπίδα.
Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος. Γιατί ο λαϊκισμός και η δημαγωγία γοητεύουν. Μπήκαμε και εμείς πολλές φορές στον πειρασμό να χαϊδεύουμε αυτιά και το πληρώσαμε ακριβά.

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ με την εντυπωσιακή συμμετοχή του στην διαδικασία ανάδειξης αντιπροσώπων για το Συνέδριο, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Έδωσε δύναμη στο Κίνημα να σταθεί στα πόδια του και να αποδείξει ότι είναι εφτάψυχο.
Θέλουμε να μοιραστούμε την ανασυγκρότηση της χώρας με όλες τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της κεντροαριστεράς.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, που έχουμε καταθέσει ξεπερνά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, και έχει ως ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.

Με αιχμές:

  • Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.
  • Το χτύπημα της ανεργίας με τη δημιουργία άμεσα 700 χιλιάδων θέσεων εργασίας για 450 χιλ. οικογένειες χωρίς δουλεία, για τους μακροχρόνια ανέργους και τους νέους.
  • Τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, στο πολιτικό σύστημα, τον εκλογικό νόμο, την διαφθορά του κράτους και την πολιτική.
  • Τις επενδύσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
  • Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την υγεία, την πρόνοια και την παιδεία.

Τέλος υπάρχει το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι μια κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα θα ήταν μοιραία όχι μόνο για την χώρα αλλά και για όλη την Ευρώπη. Δεν θα είμαστε εμείς που θα ανάψουμε το φυτίλι της βόμβας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας απασχολούν οι σχέσεις μας με τους κυβερνητικούς εταίρους μας και κυρίως με την Νέα Δημοκρατία. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση πρέπει να γίνει αποτελεσματική και γρήγορη στις αποφάσεις της. Να μην κάνει ο κάθε υπουργός ότι θέλει και να μην μετατρέπεται η τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική. 



Ζητούμε να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία με τους πολιτικούς μας εταίρους. Να τεθούν προτεραιότητες και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κυρίως στα ζητήματα της ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της αλλαγής του κράτους και του πολιτικού συστήματος.
Αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα που καλείται να απαντήσει το Συνέδριο μας, με το βλέμμα στην κοινωνία, με το βλέμμα στην αγωνία του τόπου μας για ζωή, που είναι και δική μας αγωνία.
Με ενότητα και προοπτική για να ξαναστήσουμε στα πόδια της τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. 

Του Δημήτρη Καρύδη

Ο Δημήτρης Καρύδης είναι γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ


Δεν υπάρχουν σχόλια: