Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Καταπέλτης από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Πιάνουν πάτο τα φοροέσοδα. Πάνω από 10 δις ευρώ τα βεβαιωμένα, ούτε 100 εκατ. ευρώ τα εισπραχθέντα!


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ΕΣΠΑ, την είσπραξη των φορολογικών εσόδων και την κατάσταση των τελωνείων, που αποτελούν κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής. Τρεις εκθέσεις του δικαστηρίου για το 2011, που κατατέθηκαν στη Βουλή, περιγράφουν με μελανά χρώματα τα προβλήματα που υπάρχουν στους οικονομικούς «βραχίονες» με τους οποίους επιχειρεί η χώρα την έξοδο από την κρίση. 


Αποτυπώνουν εικόνα παραλυσίας του κρατικού μηχανισμού, καταγράφοντας διαιωνιζόμενα προβλήματα που οδηγούν σε αρνητικούς ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ και σημαντική υστέρηση φορολογικών εσόδων, σε συνδυασμό με το αλαλούμ στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις ελλείψεις στα τελωνεία. 
Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα, στη σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται ότι το συνολικό άθροισμα των βεβαιωθέντων για το 2011 (1/1 έως 31/12) ανέρχεται σε 10.668. 958.116,11 ευρώ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί 94.429.660,39, ενώ έχουν διαγραφεί 242.473.281,83 (ποσοστό συνολικής εισπραξιμότητας 0,89%). 

Ανυπολόγιστα!
Εντυπωσιακή είναι και η διαπίστωση των δικαστών ότι από τα στοιχεία που τους παραδόθηκαν δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλείς εκτιμήσεις για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει, επικρατεί ένα απίστευτο κομφούζιο στην καταχώριση των στοιχείων, που δεν επιτρέπει π.χ. να προσδιοριστεί πότε γεννήθηκε η απαίτηση του Δημοσίου, πότε παραγράφεται ή για ποια έσοδα υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. 
Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη στοχοθεσία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας, που είναι αρμόδια για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων εσόδων. Ανύπαρκτος είναι και ο δειγματοληπτικός έλεγχος που πρέπει να διενεργεί, σύμφωνα με το νόμο, η Διεύθυνση Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων για τη συμμόρφωση των ΔΟΥ στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων. Το πρόβλημα παραμένει ώς σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνιο του 2012 το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει υποβάλει σχετικό ερώτημα, χωρίς ακόμη να έχει πάρει κάποια απάντηση. 
Παράλληλα, το δικαστήριο ζητεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, κάνοντας λόγο για «σημαντικό συστημικό κίνδυνο» σε περίπτωση που συνεχιστεί το ισχύον καθεστώς, να ανήκει, δηλαδή, στη διακριτική ευχέρεια των προϊσταμένων των ΔΟΥ η δυνατότητα να ενεργοποιούν τη διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις κ.λπ.) κατά οφειλετών του Δημοσίου. 

Και στα τελωνεία
Από τον έλεγχο στα τελωνεία διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις, ύψους 499.680.495 ευρώ στα οικονομικά δεδομένα μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών ως προς τα εισπραχθέντα υπόλοιπα. 
Σύμφωνα με το δικαστήριο, το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση των τελωνείων όλης της χώρας δημιουργεί σημαντικές δυσχέρειες στην εφαρμογή αποτελεσματικής εισπρακτικής πολιτικής, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των απαιτήσεων και αδυναμία παρακολούθησης της εισπραξιμότητας σε πραγματικό χρόνο. 

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: