Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Πως μπορεί το Δημόσιο να χειραγωγήσει την πορεία μιας εταιρείας


Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ αρνητικών εκτιμήσεων για τη μελλοντική κερδοφορία του ΟΠΑΠ προκάλεσε μεγάλη πτώση στην τιμή της μετοχής τις προηγούμενες ημέρες, διαμορφώνοντας χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία και κάνοντας πιο εύκολη την πώληση του οργανισμού. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από την αγορά, αφού είναι η δεύτερη φορά που με αφορμή κάποιες ειδήσεις επηρεάζεται αρνητικά η τιμή της μετοχής, η οποία -ας σημειωθεί- είχε ανέβει σημαντικά. Τυχαίο; Παράγοντες της αγοράς δείχνουν με το δάχτυλο αυτή τη σύμπτωση


  • Ο πίνακας μας δίνει τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε. για τη μελλοντική πορεία των οικονομικών μεγεθών (τα στοιχεία περιλαμβάνονται στις παρουσιάσεις που κάνει η εταιρεία στους υποψήφιους επενδυτές). Αυτά τα νούμερα θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για να αποδώσουν κάτι πιο σημαντικό: πώς μπορεί το κράτος να κοντύνει μια υπερ-κερδοφόρα εταιρεία (με διάφορους τρόπους, αυξάνοντας το φόρο, κάνοντας επενδύσεις που αργούν να αποδώσουν κ.λπ.).
  • Τα καθαρά κέρδη που τώρα προβλέπει η διοίκηση του ΟΠΑΠ για το 2013 και για το 2014 είναι μόλις 116 και 127 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ή περίπου το 1/5 των κερδών που είχε ο οργανισμός το 2011 και παλιότερα. Μάλιστα, το 2008 τα καθαρά κέρδη ήταν 728 εκατ. ευρώ. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο ΟΠΑΠ ξόδεψε την περίοδο 2011-2013 περί τα 1,3 δισ. ευρώ για να «αγοράσει» ευκαιρίες ανάπτυξης (VLT's, παράταση μονοπωλίου, λαχεία). 
    Τώρα, ο χρόνος επιστροφής στα κέρδη του 2011 (537 εκατ. ευρώ) τοποθετείται το 2021 (533 εκατ. ευρώ). Αυτά τα νούμερα βέβαια είναι σημερινές εκτιμήσεις, οι οποίες για τόσο μεγάλο διάστημα είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες. Και αυτό από μόνο του είναι ένα θέμα που εγείρει κάποια ερωτήματα. Πώς η διοίκηση προβαίνει σε τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις; 
    Βέβαια, το ίδιο το κράτος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Δηλαδή, θα μπορούσε να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση και να μειώσει τους φόρους, δίνοντας αβάντα και αφήνοντας περιθώρια για μεγαλύτερα κέρδη στον επενδυτή που θα πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. 
  • Βαράγκης: ζητούνται τολμηροί επενδυτές

    ΠΕΡΙΠΟΥ σε 2,5 εκατ. ευρώ εκτιμάται η αξία του 100% της Βαράγκης σήμερα, με βάση τους όρους του υπό έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, όπως τους εισηγείται το Διοικητικό Συμβούλιο προς τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολογιών καλούνται να καταβάλουν μέχρι το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν τη δυνατότητα να τις μετατρέψουν στην τιμή του 0,79 ευρώ ανά μετοχή και κατά συνέπεια να λάβουν 3.164.557 νέες μετοχές περίπου, οι οποίες αναλογούν σε ποσοστό 49,5% του συνόλου των μετοχών, εφόσον γίνει μετατροπή όλων των ομολογιών.

  • Ενώ λοιπόν η διοίκηση της Βαράγκης ζητά από τους νέους επενδυτές (η έκδοση προβλέπει κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης) να καταβάλουν 2,5 εκατ. και έμμεσα να αποκτήσουν τη μισή εταιρεία, το σύνολο των μετοχών σήμερα αποτιμάται στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε περίπου 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή θεωρητικά μπορεί κάποιος να αποκτήσει μέσω Χ.Α. το 100% των μετοχών έναντι 1 εκατ. Η περίοδος μετατροπής ξεκινάει αμέσως (3η ημερολογιακή ημέρα) μόλις εκδοθούν οι μετατρέψιμες ομολογίες. 
    Ολα αυτά ισχύουν όταν η καθαρή θέση της εταιρείας (30/9/2012) είναι αρνητική 125 χιλ. ευρώ και του ομίλου στο μηδέν, ενώ οι ομιλικές πωλήσεις στο 9μηνο του 2012 μόλις και ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ. ευρώ. Το «ρίξιμο» όμως των επίδοξων επενδυτών ενισχύεται και από το γεγονός ότι δεν παρέχεται οποιουδήποτε είδους εξασφάλιση στους κατόχους των νέων ομολογιών, ενώ αντίθετα το 2010 η εταιρεία εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, παρέχοντας όμως εμπράγματες εξασφαλίσεις στις τράπεζες. Επομένως, οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολογιών βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση όχι μόνο σε σχέση με τους υφιστάμενους μετόχους αλλά και έναντι των τραπεζών. 
    Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που χρειάζεται να διευκρινιστούν από τη διοίκηση της εταιρείας. Πρώτα, πρέπει να περιγραφεί ο τρόπος χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων από την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, π.χ. αντικατάσταση υφιστάμενου δανεισμού (έως 30/9/2012 ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12,8 εκατ.), επενδύσεις σε πάγια, κεφάλαιο κίνησης, αποπληρωμή υποχρεώσεων σε προμηθευτές (περίπου 5,6 εκατ. έως 30/9/2012). Κατόπιν, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι κάτοχοι των υπό έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών να ενεργήσουν συντονισμένα και να διεκδικήσουν πρωτεύοντα ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας, δεδομένου ότι θα κατέχουν σχεδόν το 50% των μετοχών εφόσον καλυφθούν και μετατραπούν πλήρως. Με βάση τη νομοθεσία, οι νέοι μέτοχοι δεν υποχρεώνονται για την υποβολή δημόσιας πρότασης στους υπόλοιπους μετόχους. 
  • «Διδάσκει» ο Γ. Γεράρδος τα μυστικά του Πλαισίου

    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η εταιρεία Πλαίσιο πραγματοποίησε ακόμα ένα εξαιρετικό τρίμηνο και ολοκλήρωσε το έτος (2012) με ζηλευτά αποτελέσματα δεν είναι έκπληξη. Οποιος φροντίζει τη δουλειά του, είναι 24 ώρες πάνω από αυτή και λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις, τότε επιτυγχάνει και να διατηρεί την εταιρεία του και να την έχει υγιή και κερδοφόρα.


Ο Γιώργος Γεράρδος μπορεί πλέον να ιδρύσει έδρα μάνατζμεντ σε κάποιο πανεπιστήμιο, διδάσκοντας τα μυστικά του στους επίδοξους επιχειρηματίες. Μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για όλους εκείνους που προσπαθούν μέσα από μεθοδεύσεις, αλλοιώσεις οικονομικών στοιχείων, χειραγωγήσεις να κοροϊδέψουν τους επενδυτές, τον ανταγωνισμό και, τελικά, τους ίδιους τους εαυτούς τους. Και να εμπνεύσει τους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν μάθει να τα κάνουν όλα με τα λεφτά των άλλων. 

Ας δούμε τι κατάφερε η εταιρεία Πλαίσιο το 2012, την πέμπτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Να δημιουργήσει χρηματικό απόθεμα 28 εκατ. ευρώ από 13,2 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν ξοδεύει χρήματα για να χρηματοδοτήσει ζημιογόνες πωλήσεις, όπως κάνουν αρκετοί άλλοι επιχειρηματίες, αλλά οι πωλήσεις είναι κερδοφόρες, σε σημείο να περισσεύουν χρήματα τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να γυρίσουν στους μετόχους. Προς το παρόν, οι μέτοχοι θα πάρουν από τα κέρδη της χρήσης μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Οσον αφορά τα βασικά οικονομικά μεγέθη του έτους, αυτά κινήθηκαν ως εξής: οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 286 εκατ. από 312 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 17 από 13,2 εκατ., τα κέρδη προ φόρων στα 13 εκατ. από 8,89 εκατ. Τέλος, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 10,2 από 6,4 εκατ. Για την ιστορία, ο τραπεζικός δανεισμός δεν ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ. 


Από τους Χρήστο Ιωάννου-Μιχ. Γελαντάλι


www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: