Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Επίδομα ανεργίας σε 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες


ΞΕΚΙΝΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ


Ξεκινά τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ. Με βάση την υπουργική απόφαση, η διάρκεια του επιδόματος θα κυμαίνεται από 3 έως 9 μήνες, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, σε πρώτη φάση θα καλυφθούν 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ), ενώ τον Απρίλιο σειρά θα πάρουν οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) με νέα απόφαση.
Προς το παρόν το επίδομα θα δικαιούνται όσοι δεν χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί το αν θα καλυφθούν και όσοι έχουν μπει σε ρύθμιση (πάντως δεν θα αφορά όσους έχουν χρέη).
Συγκεκριμένα, στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση -που έχει δημοσιεύσει το «Εθνος»- περιγράφονται οι προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος, η διάρκεια χορήγησής του και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Συγκεκριμένα, για τη χορήγηση του βοηθήματος στους δικαιούχους απαιτείται η συνδρομή των εξής προϋποθέσεων:
Ειδικότερα, για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1η Ιανουαρίου 2011 απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου 2012 και η καταβολή εισφορών για δύο τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.

Για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου 2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για 3 τουλάχιστον έτη.
Πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στο Ταμείο που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς.
Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000.Το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα για το ίδιο διάστημα να μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 30.000 ευρώ.
Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου 2012 και εφεξής για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος.
Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση.
Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας. Επιπλέον πρέπει να μένει μόνιμα στην Ελλάδα.
Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πακέτο μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης
Πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη 400.000 οικογενειών. Αύριο συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει ομπρέλα προστασίας για τις οικογένειες, όπου κανένα μέλος δεν απασχολείται. Για τον σκοπό αυτόν, θα εκπονηθούν επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, δηλαδή δεν θα επιλεγεί η λύση των παροχών προνοιακού χαρακτήρα.
Σημειώνεται πως με βάση τον σχεδιασμό του ΟΑΕΔ επτά προγράμματα για 61.800 ανέργους πρόκειται να «τρέξουν» μέχρι το τέλος Μαρτίου. Παράλληλα υλοποιούνται άλλα 13 προγράμματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ωφελουμένων σχεδόν στις 350.000 (πρόκειται για δράσεις των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας).
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας παρατείνεται για έναν χρόνο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: