Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Θέμα ηγεσίας από κορυφαίους στο ΠΑΣΟΚ

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν κορυφαία στελέχη του Κινήματος στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ζήτησαν από τον Γ. Παπανδρέου αποσαφήνιση της θέσης του, ενώ υποστήριξαν διαφορετικές απόψεις για χρόνο και τρόπο εκλογής.
Το πρώτο καθοριστικό κρας τεστ για τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει, παρά την προφανή φθορά, ενωμένο και εν δυνάμει ετοιμοπόλεμο έγινε χθες διά της μαραθώνιας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Γ. Παπανδρέου.
Ενα... βήμα πριν από τις τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση των «υπόκωφων» μέχρι στιγμής αναταράξεων και με φόντο τα «αιτήματα» για την αλλαγή ηγεσίας, κορυφαίοι υπουργοί άκουσαν την ομιλία (μία ώρα plus...) του Γιώργου Παπανδρέου και πήραν θέση για την «επόμενη μέρα». Χωρίς περιστροφές, αλλά και με διαφορετικές «γωνίες» στις τοποθετήσεις τους, ανέλυσαν τα της συγκυρίας, έκαναν κριτική και αυτοκριτική για τη διετή διακυβέρνηση και πρότειναν λύσεις για την «κορυφή» του ΠΑΣΟΚ.

Διαφώνησαν ως προς τον χρόνο της κρίσιμης ημερομηνίας για το ΠΑΣΟΚ, όπου θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι για την ηγεσία, αλλά στην πραγματικότητα συμφώνησαν και το εξέφρασαν με τις ομιλίες τους ότι η «διαρκής κατάρρευση» του κόμματος (και στα γκάλοπ) πρέπει να εμποδιστεί από σοβαρές και άμεσες πρωτοβουλίες.
Εθεσαν ανοιχτά (οι περισσότεροι) θέμα ηγεσίας, ζήτησαν αλλαγή ηγεσίας, αν και κάποιοι πρόκριναν τη λύση του διαλόγου για τον εντοπισμό των λαθών και την παραγωγή πολιτικών πριν εμφανιστεί η «κρησάρα» των προσώπων.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επί δύο χρόνια πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα, άγγιξε «καυτές» λεπτομέρειες και ευθύνες της κυβέρνησής του, αλλά αρνήθηκε το «αυτομαστίγωμα» αυτήν τη στιγμή. Και στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας του (23 σελίδων) ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να προϊδεάσει σχετικά με τις κινήσεις του με την ίδια φράση: «Εγώ το καθήκον μου θα το κάνω, όπως πρέπει». Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε με την ομιλία του τα χαρτιά του - κάτι που «ενόχλησε» κορυφαία στελέχη, τα οποία εν συνεχεία ζήτησαν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη δευτερολογία του (εννοούσαν προφανώς και όχι στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου).
Ο πρώτος που αντέδρασε λόγω των γενικών αναφορών του Γ. Παπανδρέου για την «επόμενη μέρα» ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αφενός υποστήριξε την ανάγκη να γίνει πολιτική κουβέντα προ της «κάλπης» και αφετέρου ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία δεν μπορεί παρά να ολοκληρωθεί με έναν λιτό τρόπο μέσα στον Φλεβάρη. Ο αιφνιδιασμός ήρθε από τον Β. Βενιζέλο, ο οποίος έδειξε αποφασισμένος να πείσει ότι ο χρόνος για την εκλογή ηγεσίας έχει ήδη... φτάσει, προτείνοντας διαδικασίες «εδώ και τώρα» και πάντως όχι αργότερα από τις 15 Γενάρη.

Εντός του πρώτου διμήνου του 2012 «βλέπουν» εξελίξεις και τα άλλα κορυφαία στελέχη, οι κ. Χρυσοχοΐδης, Ρέππας, Σκανδαλίδης, η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και άλλοι, αφού ουδείς «αγνόησε» ή «περιφρόνησε» το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για γρήγορες αποφάσεις προκειμένου να σταματήσει η «κατρακύλα» στα γκάλοπ
Γ. Παπανδρέου: Η εισήγησή του, αν και διήρκεσε μία ώρα και 10 λεπτά, ήταν περιεκτική, κατατοπιστική για την περασμένη διετία, αλλά «θολή» για την «επόμενη μέρα». Δεν απάντησε στο ερώτημα αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, πρόσθεσε πάντως ότι «εγώ θα κάνω το καθήκον μου»
Ευ. Βενιζέλος: «Οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα, δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα»,
είναι η φράση-κλειδί της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για την εκλογή ηγεσίας μέχρι τις 15 Γενάρη.
Ανδρέας Λοβέρδος: Λιτές και αδάπανες διαδικασίες για ανάδειξη προέδρου, προ των βουλευτικών εκλογών, τριήμερης διάρκειας. Δηλαδή -προσθέτει ο κ. Λοβέρδος- καμία περιοδεία, χρήση του αδάπανου Διαδικτύου για την οργάνωση και τη διεξαγωγή διαλόγου, εμφάνιση στην TV μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες προ των εκλογών από τη βάση, πιθανόν τον Φεβρουάριο.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο υπουργός Ανάπτυξης κρίνει απαραίτητη τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για να προχωρήσουν συντεταγμένα στον καθορισμό διαδικασιών συζήτησης και τοποθέτησης των στελεχών σε όσα έχουν συμβεί. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε επίσης καθαρό χρονοδιάγραμμα, «Οδικό Χάρτη» για τις διαδικασίες και τις πρωτοβουλίες και νέα ηγεσία προ των εκλογών.

Αννα Διαμαντοπούλου: Να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το τοπίο και τις διαδικασίες πρότεινε η Αννα Διαμαντοπούλου. Χωρίς περιστροφές, η υπουργός Παιδείας εισηγήθηκε: νέα ηγεσία, πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα από τις δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής, που εκφράζουν το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.
Πρόταση από Βενιζέλο. Χρονικός ορίζοντας έως τις 15 Ιανουαρίου.
Με συγκεκριμένο πλάνο, πρόταση και κατεύθυνση για τις ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ προσήλθε χθες στην Ιπποκράτους, ο Eυ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού επιχείρησε να περιγράψει με ενάργεια την «τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα», στράφηκε αμέσως στην «ταμπακέρα» του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε εκλογή ηγεσίας, τώρα, δηλαδή μέχρι 15 Γενάρη (στις 16 αρχίζει τον επανέλεγχο η τρόικα). «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, προβληματίζοντας και αιφνιδιάζοντας με τα λεγόμενά του τους συμμετέχοντες. Είναι πασιφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν προτίθεται να παραμείνει ο ίδιος εγκλωβισμένος στα σκληρά κυβερνητικά του καθήκοντα, αφήνοντας χώρο και χρόνο στους εσωκομματικούς του εν δυνάμει αντιπάλους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη στρατηγική τους.

Σπεύδει, αλλά δηλώνει στην ουσία ότι δεν πρόκειται να βιαστεί, εάν και εφόσον δεν προσπαθήσουν όλοι -εγκαίρως- να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Από τον λόγο του πάντως δεν έλειψαν οι αιχμές κατά κορυφαίων. Κάποιοι προτείνουν- είπε- να μπούμε σε μια εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. «Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και τη χώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε δύο μέτωπα, γιατί είναι ένα: το εθνικό συμφέρον και η επιτυχία της κυβέρνησης», προσέθεσε και «προκάλεσε» τους κορυφαίους να αποφανθούν για το αν όσο ο ίδιος θα δίνει τη μάχη της οικονομίας, εκείνοι θα φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον...

Τοποθετήσεις. Λοβέρδος: Αλλαγή μέσα στον Φλεβάρη. Χρυσοχοΐδης: Εκλογή από τη βάση.
Θέμα αλλαγής ηγεσίας και με παρόμοιο (αν όχι πανομοιότυπο) πλαίσιο έβαλαν τρία κορυφαία στελέχη από την πρώτη στιγμή.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έθιξε όλα τα «καυτά» εσωκομματικά ζητήματα και μάλιστα στάθηκε στη φράση του πρωθυπουργού «εγώ θα κάνω το καθήκον μου», τονίζοντας το ερώτημα: «Ποιο από όλα τα καθήκοντά σας; Η εισήγησή σας δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα. Επικρατεί ασάφεια που δεν συμφέρει κανέναν».

Είναι γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε εξαρχής κατά των μακροχρόνιων εσωκομματικών διαδικασιών, παρότι πρότεινε την αλλαγή ηγεσίας εντός Φεβρουαρίου και όχι εντός των προσεχών 15 ημερών. Ζήτησε και επέμεινε στην εκλογή από τη βάση, χωρίς όμως «τυμπανοκρουσίες», περιοδείες και περιττές δαπάνες σ' αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. «Θα βάλουμε τη σφραγίδα μας στη Νέα Ελληνική Ανόρθωση», ήταν οι τρεις λέξεις που επεσήμανε.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επίσης ζήτησε εκλογή από τη βάση, αλλά αφού προηγηθεί από την πλευρά του προέδρου και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ η παρουσίαση ενός Οδικού Χάρτη που «θα οδηγήσει το Κίνημα σε απολογισμό, ανασύνταξη και εκλογή ηγεσίας και οργάνων, με προσήλωση στις καταστατικές διαδικασίες πριν από τις εθνικές εκλογές».Χαρακτήρισε απαραίτητη τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (ο κάθε ενδιαφερόμενος χρειάζεται υπογραφές από το 1/3 των μελών του οργάνου για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του).Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υιοθετεί επίσης την άποψη ότι προ της εσωκομματικής εκλογής, σε επίπεδο κορυφής πρέπει να προηγηθεί αναλυτική και ειλικρινής συζήτηση για τη νέα και αναγκαία «Χάρτα» του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα εξήγησε γιατί οι εσωκομματικές εκλογές πρέπει να προηγηθούν των εθνικών και συνέχισε την ανάλυσή της με σαφή τρόπο: Νέα ηγεσία - πολιτικό πλαίσιο - σαφείς στόχοι και πολλά νέα πρόσωπα από τις δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής που μπορούν να δώσουν δύναμη στον πολιτικό φορέα και πρέπει να εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.


«Νέο πρόγραμμα, νέες θέσεις και μετά εκλογή αρχηγού αλλά πριν από τις εθνικές εκλογές», πρότεινε τέλος και ο Χρ. Πρωτόπαπας στο ίδιο «κλίμα» με τους προαναφερόμενους.
www.ethnos.gr


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.Συνέδριο και μετά εκλογή αρχηγού.
Πρώτα Συνέδριο Θέσεων και μετά εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από την βάση, ανακοίνωσε στο τέλος της συνεδρίασης (λίγο μετά τις 4 το ξημέρωμα) ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες κατά σειρά - «πατρίδα, κυβέρνηση, κόμμα, ηγεσία- πρότεινε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις αρχές Γενάρη, το οποίο και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο. Αμέσως μετά θα προετοιμαστεί η διοργάνωση Συνεδρίου με στόχο την συγγραφή της νέας «Χάρτας» Θέσεων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε δε ότι σύντομα θα ανακοινώσει και το τι θα πράξει ο ίδιος, αν δηλαδή θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία. Σε κάθε περίπτωση, μένει επίσης ανοιχτό το αν το Συνέδριο γίνει πριν τις εκλογές ή αμέσως μετά (ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση Παπαδήμου). Να σημειωθεί πάντως ότι μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα φανεί αν στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με το χρονοδιάγραμμα Παπανδρέου...



Δεν υπάρχουν σχόλια: