Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Για αυξήσεις μισθών συζητούν οι Γερμανοί.

Η Γερμανία έζησε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από τις δυνάμεις της, σε αντίθεση με την Ελλάδα, ισχυρίζεται ο Γκερτ Βάγκνερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) κατά τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το αν υπάρχουν το 2012 περιθώρια αύξησης των αποδοχών των Γερμανών. Με μέτρο οι αυξήσεις, υποστηρίζουν ορισμένοι. Θα πρέπει να τονωθεί η εγχώρια αγορά, υποστηρίζουν άλλοι.
Οι αυξήσεις στις αποδοχές των Γερμανών θα τονώσουν την εγχώρια αγορά υποστηρίζουν οικονομικοί παράγοντες της χώρας.

Οι αυξήσεις στις αποδοχές των Γερμανών θα τονώσουν την εγχώρια αγορά υποστηρίζουν οικονομικοί παράγοντες της χώρας.



Επικεφαλής οικονομικών ενώσεων συνιστούν προσοχή και μέτρο. Ωστόσο το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) θεωρεί ότι θα πρέπει δοθούν αυξήσεις για να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία.


«Ας είμαστε προσεκτικοί».
Ο Γκερτ Βάγκνερ επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του DIW δήλωσε ότι ακριβώς λόγω της ευρωκρίσης θα ήταν ανόητο από οικονομικής πλευράς να συνεχιστεί η στάση «εγκράτειας» στο ύψος των αποδοχών. Θεωρεί μάλιστα ότι θα μπορούσαν να συμφωνηθούν αυξήσεις μέχρι και 3% κατά μέσον όρο, σε άλλους κλάδους της οικονομίας περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. 
Από την πλευρά του το γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο προειδοποίησε να μην γίνουν εντός του 2012 σοβαρές αναπροσαρμογές των μισθών προς τα πάνω. «Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση λόγω ευρωκρίσης, θα ήταν καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Χανς Ντίτριχ Ντριφτμαν. «Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να μη θέσουμε σε κίνδυνο την αύξηση της απασχόλησης», τόνισε.


.

«Ανισότητες στο εξωτερικό εμπόριο»

Ο πρόεδρος του DIW Γκερτ Βάγκνερ επιμένει ότι η Γερμανία έζησε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από τις δυνάμεις της. «Επικρίνουμε - και δικαίως - την Ελλάδα ότι έζησε πάνω από τις δυνάμεις της, αλλά εδώ έγινε το αντίθετο.
Η Γερμανία έζησε κάτω από τις δυνάμεις της. Εξ αιτίας του όλο και πιο άνισου καταμερισμού του εισοδήματος η κατανάλωση εξασθένησε, γι' αυτό δεν αξίζει όσο παλαιότερα να επενδύει κανείς στη Γερμανία. Συνέπεια αυτού ήταν η διαρροή κεφάλαιου και πλούτου στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τη όξυνση της κρίσης. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οδήγησε στη διόγκωση του δημόσιου τομέα, και της Ισπανίας σε μια τεράστια φούσκα ακινήτων, που όταν έσκασε προκάλεσε ανεργία της τάξης του 25% σήμερα".
Ο πρόεδρος του DIW υποστηρίζει ότι μόνο με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης θα επιτευχθεί ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ώστε να οδηγηθεί η ευρωζώνη σε έξοδο από την κρίση. «Η συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών οδήγησε σε ανισότητες στο εξωτερικό εμπόριο κι αυτό με τη σειρά του στην κρίση που βιώνουμε στην ευρωζώνη», σημείωσε.


Deutsche Welle
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: