Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Απολύσεις στο δημόσιο και κλείσιμο φορέων εξετάζει η κυβέρνηση για το 2012.



Στο κλείσιμο μιας σειράς από φορείς του δημοσίου που κρίνεται ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειωθεί περεταίρω το έλλειμμα. Παράλληλα, όμως, αυτό θα σημάνει και αυξημένα έξοδα και επιπλέον ανεργία, καθώς οι εργαζόμενοι στους φορείς αυτούς, δεν θα απορροφηθούν σε άλλους τομείς του δημοσίου, αλλά θα απολυθούν.


Ο δρόμος της περικοπής δαπανών και του περιορισμού του κράτους, έχει υποδειχθεί από την τρόικα, η οποία τάσσεται κατά της λήψης νέων φόρων και οριζόντιων μέτρων. Το κλείσιμο των φορέων, είναι στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν υποδειχθεί από τους τροϊκανούς ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης από την οποία θα εισρεύσουν στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου περί τα 89 δισ. ευρώ. Τα στελέχη της τρόικας, αναμένεται να βρεθούν και πάλι την Αθήνα στα μέσα του Ιανουαρίου ώστε να συζητήσουν με την κυβέρνηση τις λεπτομέρειες της νέας δανειακής σύμβασης και το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας έως και το 2014. Ήδη, όμως, από την προηγούμενη επίσκεψή της στην Αθήνα, έχει αφήσει τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα πρέπει να κινείται το πρόγραμμα αυτό.

Με αυτά κατά νου, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις δικές της προτάσεις για την περικοπή δαπανών και ψηλά σε αυτή τη λίστα βρίσκεται το κλείσιμο αυτών των φορέων που κρίνεται ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι το μέγεθος της εξοικονόμησης με το κλείσιμο αυτών των φορέων δεν αναμένεται να είναι τέτοιο ώστε να ικανοποιεί την απαιτούμενη μείωση του ελλείμματος, όμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα δώσει το στίγμα της νέας κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθηθεί.

Από την κυβέρνηση, ως γνωστόν, δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα μέσα στο 2012 (εκτός φυσικά από αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί και απλώς δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη). Στις ίδιες δηλώσεις, όμως, τα κυβερνητικά στελέχη, σημειώνουν ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν κατά τη νέα χρονιά. 

Έμμεση επιβεβαίωση από Ρέππα
Τις σκέψεις για απολύσεις και κλείσιμο φορέων, επιβεβαίωσε με δηλώσεις που έκανε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, ο οποίος είπε ότι εντός 2012, θα γίνει αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη με την Ομάδα Δράσης και τη Γαλλική Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά ιδιωτικές εξειδικευμένες εταιρείες αξιολόγησης προσωπικού υπό τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ θα σαρώσουν τις δομές του κράτους τους, μέσα από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δράσεις, που θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους το οποίο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα μέσα Ιανουαρίου. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, η δημιουργία επιτελικού κράτους.

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: