Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Oμαλή η μεταβίβαση της ΤΒαηκ στο Τ.Τ. Ικανοποίηση στην ΤτΕ για την διασφάλιση καταθετών και εργαζομένων.



Ομαλά κύλησαν, οι πρώτες ημέρες λειτουργίας της Τ Bank υπό τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), στο οποίο μεταφέρθηκαν οι καταθέσεις, το προσωπικό και το σύνολο των εργασιών της πρώτης.



Η Τράπεζα της Ελλάδος, αξιοποιώντας την πρόσφατα τροποποιηθείσα νομοθεσία για τη διάσωση τραπεζών, κατάφερε να εξασφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα των καταθετών και των εργαζομένων ακόμη μίας τράπεζας, χωρίς να προκληθεί κλίμα πανικού στις τάξεις του αποταμιευτικού κοινού.



Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη μετά την περίπτωση της Proton Bank, διάσωση τράπεζας, λόγω των κεφαλαιακών της αδυναμιών.



Η ομαλή μετάβαση της T Bank στο ΤΤ ικανοποίησε την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές από τη διοίκηση της εγχώριας νομισματικής αρχής, «οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί για να μην σταλούν λάθος μηνύματα στην αγορά, προκαλώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος».



Στα 700 εκατ. ευρώ τα «κακά» στοιχεία.
Η κεντρική τράπεζα επέλεξε τη μεταφορά των υγιών στοιχείων του ενεργητικού της T Bank σε τράπεζα ανάδοχο, που επελέγη μετά από διαδικασία - εξπρές, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο με την επιλογή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.



Η διαφορά μεταξύ των μεταφερόμενων στοιχείων του ενεργητικού της T Bank και του παθητικού της, που υπολογίζεται πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), όπως συνέβη και στην περίπτωση της Proton Bank.



Με τον τρόπο αυτό το συνολικό κόστος της διάσωσης περιορίζεται σε αυτό το ποσό και καλύπτεται ουσιαστικά από πόρους των τραπεζών, οι οποίες χρηματοδοτούν το ΤΕΚΕ με τις εισφορές τους.



Παράγοντες της αγοράς τονίζουν εάν η υπόθεση διάσωσης της T Bank έπαιρνε περισσότερο χρόνο, η ενδεχόμενη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους καταθέτες, θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία ακόμη και υγιών πιστωτικών ιδρυμάτων.



Ανακοπή του κύματος αναλήψεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση στα γκισέ των τραπεζών μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου έχει εξομαλυνθεί.



Είχε προηγηθεί ένα δίμηνο «εφιάλτης», κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκροές στις καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 12 δισ. ευρώ, φτάνοντας το σύστημα στα όριά του.



Καθοριστικές ήταν οι «ενέσεις» ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης (ELA), αναπλήρωνε τις δύσκολες ημέρες τα κεφάλαια που χάνονταν από τις αναλήψεις.



Πλέον, τα τραπεζικά καταστήματα λειτουργούν υπό φυσιολογικούς ρυθμούς. Πάντως, τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η πορεία των σχετικών μεγεθών είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.



Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, εάν δεν εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης, διά της επιτυχούς εφαρμογής του PSI και της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» από απρόβλεπτα γεγονότα, που θα οδηγούσαν τον κόσμο σε μαζικές αναλήψεις.



Από την άλλη, εφόσον «κλειδώσει» το οικονομικό πρόγραμμα των επόμενων ετών και εξασφαλιστεί το νέα χρηματοδοτικό πακέτο, τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται για τον τραπεζικό κλάδο το «κούρεμα» των ομολόγων και οι προβλέψεις που θα διενεργηθούν για τις επισφάλειες, κατόπιν των σχετικών εκλογών της Blackrock.



www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: