Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Το Μνημόνιο για την αναμόρφωση του Δημοσίου.Δημήτρης Ρέππας: Όχι «αυτομάτως» απόλυση...



Μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία και την task force, όσο και τον οδικό χάρτη για τα βήματα της μεταρρύθμισης, στον οποίο αναφέρονται συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη των στόχων με το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Ο κ. Ρέππας, ερωτήθηκε επίμονα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε αμέσως μετά, για το εάν με την κατάργηση των οργανικών θέσεων θα υπάρξουν και απολύσεις εργαζομένων καιδήλωσε χαρακτηριστικά:
«Γνωρίζετε πολύ καλά, κάποιες οργανικές θέσεις μπορεί να καταργηθούν εφ' όσον θεωρηθεί ότι δεν χρειάζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ο κατέχων τη θέση τη συγκεκριμένη στιγμή οδηγείται σε απόλυση. Έχει αποσυνδεθεί η θέση από τον εργαζόμενο ή ο εργαζόμενος από τη θέση. Για να απομακρυνθεί ο εργαζόμενος, πρέπει να υπάρχει κάποια διαδικασία αξιολόγησης, δεν μπορεί να γίνει με έναν τρόπο αυτόματο και τυφλό». 


Το μνημόνιο συνεργασίας
«Μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων», χαρακτήρισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την αναμόρφωση του ελληνικού κράτους. Υπογράμμισε ότι παρά τα βήματα που έγιναν «τα προβλήματα διαφθοράς, γραφειοκρατίας, σπατάλης παραμένουν οξυμένα. Αυτή η λειτουργία, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον πολίτη στις καθημερινές συναλλαγές του με μια δημόσια Υπηρεσία, αλλά ουσιαστικά αντιστρατεύεται και υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια».
Ο υπουργός έτεινε, φραστικά τουλάχιστον, χείρα συνεργασίας στους εργαζομένους στο δημόσιο:
«Σημασία έχει να περάσουμε από την απαξίωση, στην καταξίωση της Δημόσιας Διοίκησης και των υπαλλήλων. Δεν θα το κάνουμε αυτό ερήμην των πολιτών, ιδίως ερήμην των δημοσίων υπαλλήλων. Καμία μεταρρύθμιση δεν έχει τύχη αν δεν είναι σύμμαχοι, πρωτοστάτες -θα έλεγα- στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης και των αλλαγών, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας
Για το μνημόνιο συνεργασίας είπε ότι οι «επτά τομείς είναι αυτοί στους οποίους έχουμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε προκειμένου έτσι να βελτιώσουμε το επίπεδο αναφοράς της χώρας στους αντίστοιχους τομείς. Αυτοί είναι σχετικοί:
1. Με τη δομή και τα όργανα του κράτους
2. Με τη διαχείριση του προϋπολογισμού
3. Με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
4. Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
5. Με την καλή νομοθέτηση
6. Με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας
7. Με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Σήμερα μπορώ να σας ανακοινώσω ότι υπογράφουμε το δεύτερο Μνημόνιο συνεργασίας για θέματα που αφορούν στην αναδιοργάνωση του διοικητικού συστήματος της χώρας». Υπενθύμισε ότι η ταχεία αναδιοργάνωση των δομών των υπηρεσιών στο ελληνικό κράτος, αποτελεί Μνημονιακή δέσμευση.

(Δείτε αναλυτικά: Το Μνημόνιο, Πυλώνες Μεταρρύθμισης, Οδικός Χάρτης )

Αξιολόγηση
Για την αξιολόγηση ο υπουργός δήλωσε:
«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, αν πούμε ότι οι Γενικοί Διευθυντές είναι αυτοί που αξιολογούν τους εργαζόμενους στους οποίους προΐστανται, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μπορεί να εγείρει διάφορες αμφισβητήσεις. Αυτό θέλουμε να προλάβουμε, αυτό θέλουμε να αποφύγουμε.

Η αξιολόγηση θα γίνει. Και η αξιολόγηση προβλέπεται να γίνει και στο άρθρο 35 και στη συμφωνία που έχουμε κάνει και θα γίνει με έναν τρόπο, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 για να έχουμε καλύτερη Διοίκηση. Ο στόχος δεν είναι να απολύσουμε εργαζόμενους, ο στόχος είναι να έχουμε καλύτερη διοίκηση και να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους απασχολουμένους στο Δημόσιο».
Προσέθεσε ότι «θα αναμένουμε τις εκθέσεις και τις προτάσεις των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης του κάθε Υπουργείου. Πρέπει, καθώς τελειώνει τώρα ο χρόνος, να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους. Μέσα στον Ιανουάριο θα τις έχουμε στη διάθεσή μας, θα βγάλουμε τα συμπεράσματα.

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να διατυπώνουν τις απόψεις τους, ιδίως οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης του κάθε Υπουργείου θα πρέπει με επιμέλεια να ολοκληρώσουν αυτό το έργο. Εμείς δεν είμαστε της άποψης ότι πρέπει οι Επιτροπές αυτές να μας εισηγηθούν κάποια τυπικά κείμενα για να φέρουν σε πέρας μια αποστολή που τους ανατέθηκε. Πρέπει να πιστέψουν στο έργο που τους ανατέθηκε, να είναι ουσιαστικές οι προτάσεις που θα κάνουν για να οδηγούν σε αναμόρφωση πράγματι της Δημόσιας Διοίκησης και καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».

Στα παραπάνω, ο αρμόδιος υφυπουργός Ντ. Ρόβλιας προσέθεσε:
« Μέχρι 31/12 θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα Υπουργεία για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενδεχομένως να προσθέσει και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου το Υπουργείο Οικονομικών και αυτός ο κατάλογος δεν κλείνει. Δηλαδή μπορεί να βρει αργότερα συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση».
Σημείωσε δε, πως «η αξιολόγηση αυτή, όπως λέει το άρθρο 35, θα γίνει μέσα στο 2012. Λεπτομέρειες θα συζητήσουμε με τους εταίρους και θα σας ανακοινώσουμε την επόμενη περίοδο, για τον πολύ απλό λόγο ότι η αξιολόγηση μιας δομής ή μιας υπηρεσίας μπορεί να γίνει ευκολότερα, δυσκολότερα μπορεί να γίνει η αξιολόγηση των ατόμων, των εργαζομένων.
Δοθέντος ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα είναι αυτές που γνωρίζετε, θα πρέπει πέραν των άλλων να διασφαλίσουμε ότι οι διαδικασίες αυτές είναι αμερόληπτες και είναι απολύτως αντικειμενικές, δεν επιδέχονται οποιαδήποτε αμφισβήτηση».

Απολύσεις.
Ερωτηθείς για τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Ρέππας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν προβλέπει απολύσεις, προβλέπει εξορθολογισμό της λειτουργίας και των εργαζομένων στο Δημόσιο. Δεν προβλέπει απολύσεις, δεν αναφέρεται σε απολύσεις, πώς άλλωστε θα μπορούσε να το κάνει. Αυτό το οποίο λέμε εμείς όσον αφορά στην αξιολόγηση, πράγματι γίνεται μέσα στο 2012, πράγματι θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, πράγματι μπορούν να προσφέρουν τεχνική βοήθεια -κατά περίπτωση- και οι ιδιωτικοί φορείς, αλλά αυτό πάντοτε υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και είναι μία επιλογή την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά για λόγους χρόνου».

Συμβασιούχοι.
Τέλος, για τους συμβασιούχους ο κ. Ρέππας ανέφερε:
«Οι προσλήψεις των συμβασιούχων υπόκεινται στον κανόνα του 50% και γνωρίζετε επίσης αφού αναφερθήκατε στην εφεδρεία -άλλο προσφιλές θέμα- ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου. Αναμένουμε λοιπόν τον αριθμό των ιδιωτικού δικαίου εργαζομένων προκειμένου να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Για τα θέματα αυτά όμως, μέσα στον Ιανουάριο θα επανέλθουμε με τα τελικά στοιχεία και τις κινήσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, προκειμένου έτσι να βοηθήσουμε κι εμείς από τη δική μας πλευρά, η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί με τον κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο».

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: