Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

''Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς'' η εφεδρεία.

TERMA H EFEDREIA ARXIZOUN OI APOLYSEIS

Παρά την παραδοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας, η προθεσμία, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, για την εφαρμογή του δεύτερου κύματος που αφορά στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου των φορέων που συγχωνεύονται, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι αυτή την ημερομηνία, τα όργανα διοίκησης των οργανισμών υποδοχής θα πρέπει να αποστείλουν τις λίστες με τους εργαζόμενους ΥΕ και ΔΕ που θα ενταχθούν στην εφεδρεία, με κριτήριο τη μικρότερη προϋπηρεσία. Ο αριθμός των υπαλλήλων προς απόλυση θα πρέπει να είναι ίσος με τον αριθμό που υποδέχτηκαν και στην περίπτωση που, για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν αποσταλούν οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις μέχρι την 31.12, τότε από το νέο έτος όλοι οι εργαζόμενοι ΥΕ και ΔΕ θα τεθούν σε εφεδρεία.


Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό των υπό κατάργηση/συγχώνευση οργανισμών, σήμερα είναι προγραμματισμένα Διοικητικά Συμβούλια στον ΟΣΚ και στο ΙΓΜΕ, προκειμένου να αποσταλούν οι λίστες. "Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο να στείλει τις λίστες και θα μπλοκάρουμε τις διαδικασίες" προειδοποίησε ο Μανώλης Δανδουλάκης, εκπρόσωπος των εργαζόμενων στον ΟΣΚ, που συγχωνεύθηκε με τη Θέμις και τη ΔΕΠΑΝΟΜ. Με την ίδια ένταση τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΙΓΜΕ Χάρης Σμυρνιώτης, ο οποίος κατήγγειλε πως επιχειρούν "να διαλύσουν το Ινστιτούτο, διώχνοντας 167 εργαζόμενους από το πολύτιμο υποστηρικτικό, τεχνικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά μας, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό και θα χυθεί αίμα για να καταφέρουν να βγάλουν τέτοια απόφαση". Επίσης, ο κ. Σμυρνιώτης ενημέρωσε πως προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να κάμψουν τις αντιστάσεις των εργαζόμενων, προβάλλοντας ως εναλλακτική τη λύση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (το λεγόμενο "μπλοκάκι") για εκείνους που θα φύγουν.

Ο Γιώργος Χρονόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΔΔΥ, επικεντρώθηκε στη "θεραπεία - σοκ" για την αντιμετώπιση της κρίσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, "ρημάζοντας το Δημόσιο και τις υπηρεσίες, που παρουσιάζουν εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης". Εξάλλου, όπως επισήμανε, "το νέο έτος ακολουθεί και η διαδικασία αξιολόγησης των υπηρεσιακών μονάδων, που θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις".

Οι φορείς του Συντονιστικού κάλεσαν, τέλος, τα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να προχωρήσουν στην προκήρυξη απεργίας στο δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου για να αποτραπούν οι απολύσεις.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως, με δεδομένη και την αποτυχία εφαρμογής του πρώτου κύματος εφεδρείας - προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό θα καταστεί δυνατό να εφαρμοστεί το δεύτερο κύμα. Ενδεικτικό είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εκείνη της συγχώνευσης του ΕΟΜΜΕΧ στο ΕΤΕΑΝ, δεν έχει υπογραφεί καν η απόφαση μεταφοράς.


www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: