Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Αδίστακτοι κακοποιοί «χτυπούν» τα ακριτικά χωριά μας.


Στο στόχαστρο αυτή τη φορά το παραμεθόριο «τόξο» Πωγωνιανής -Ποντικάτων- Ορεινού- Ξηροβάλτου.


Σαν να μην έφθαναν τα πολλά προβλήματα που άφησε πίσω του ο παγωμένος χιονιάς, ο οποίος έπληξε κυρίως τα ορεινά της Ηπείρου, με το ρεύμα να. αναβοσβήνει, τελευταία το φόβο και τον τρόμο σπέρνουν στους ακρίτες οι λογής- λογής αδίστακτοι κακοποιοί, που εισβάλλουν συνεχώς στα σπίτια τους!

Ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες, οι κακοποιοί «χτυπούν» σπίτια κυρίως όσων λείπουν από τα χωριά τους. Τελευταία περιστατικά σημειώθηκαν στο παραμεθόριο και ορεινό «τόξο» Πωγωνιανής, Ποντικάτων, Ορεινού, και Ξηροβάλτου. 

Έκανε και τηλεφώνημα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πωγωνιανή προχθές το βράδυ, ένας Αλβανός, που πέρασε παράνομα τα σύνορα, εισέβαλλε σε σπίτι κοντά στο κέντρο του χωριού (παραβιάζοντας το παράθυρο), απ' όπου και. τηλεφώνησε στους δικούς του στο Αργυρόκαστρο για να τους πει ότι βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα και ότι είναι καλά! 
Ο συγκεκριμένος φυγάς, που έχει προσφάτως αποφυλακιστεί από τις φυλακές Γρεβενών, όπως ανέφεραν συγγενείς του είναι ψυχικά άρρωστος. Οι δικοί του κατάφεραν να εντοπίσουν τον τόπο από τον οποίο έγινε το τηλεφώνημα και ειδοποίησαν άμεσα την Αλβανική αστυνομία, η οποία με τη σειρά της ειδοποίησε τους Συνοριακούς Σταθμούς Πωγωνιανής και Δελβινακίου. Ο δράστης, βεβαίως δεν περίμενε στο σπίτι από το οποίο τηλεφώνησε και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Αστυνομικοί και συγγενείς ερευνούν για τον εντοπισμό του!
Όπως σημειώνουν κάτοικοι της Πωγωνιανής, «ένας ψυχικά άρρωστος είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνος. Θα μπορούσε να είχε όπλο μαζί του και να το χρησιμοποιούσε εναντίον πολιτών» τόνιζαν ανήσυχοι. 

Με το αυτοκίνητο!..
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ανησυχούν οι κάτοικοι και σε άλλα χωριά, όπως στο Ορεινό και στους Ποντικάτες, αφού άγνωστοι «χτύπησαν» τις προηγούμενες ημέρες σε σπίτια αποδήμων, οι οποίοι δεν είχαν πάει εκεί για τις γιορτές. 
«Δεν πήραν πράγματα αξίας, αλλά και μόνο το γεγονός, ότι διέρρηξαν σπίτια φανερώνει, την απουσία του κράτους από τα χωριά μας. Γι' αυτό και οι κακοποιοί αλωνίζουν» έλεγαν χθες απόδημοι Ηπειρώτες. 
Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, μια κάτοικος στους Ποντικάτες άκουσε τη νύχτα το αυτοκίνητο με το οποίο μάλλον έφθασαν οι δράστες στην περιοχή και διέρρηξαν τα σπίτια! 

Ανησυχία.
Τα παραπάνω περιστατικά αποδεικνύουν πόσο λανθασμένη είναι η απόφαση της Κυβέρνησης να αποδυναμώσει τα σύνορα, με την κατάργηση υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, όπως αστυνομικά τμήματα, στρατιωτικά φυλάκια κ.α. Ακόμη και η κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών, όπως Δ.Ο.Υ., σχολεία κ.α., ουσιαστικά «αποτελείωσε» πολλές παραμεθόριες περιοχές. 

Οι λιγοστοί κάτοικοι που απέμειναν στα χωριά του Πωγωνίου και της Κόνιτσας, τρέμουν κάθε βράδυ, μήπως αδίστακτοι κακοποιοί εισβάλλουν στα σπίτια τους. Και αν εισβάλλουν και αρπάξουν μόνο χρήματα ή άλλα τιμαλφή είναι «μικρό το κακό», όμως αρκετές φορές οι κακοποιοί βιαιοπραγούν κατά των ηλικιωμένων -κυρίως- θυμάτων τους, που δικαιολογημένα φοβούνται για τη ζωή τους. 
«Οι ακριτικές περιοχές στην Ήπειρο βρίσκονται στο έλεος διαρρηκτών, ληστών, βιαστών κ.α. Πλέον όλοι επαφίενται στο φιλότιμο των λιγοστών αστυνομικών και συνοριακών που έχουν απομείνει. Δεν φτάνει που τις προηγούμενες ημέρες, λόγω του παγετού, δεκάδες χωριά δεν είχαν ρεύμα, κάθε βράδυ πολλά από αυτά είχαν να αντιμετωπίσουν, μέσα στο σκότος και τις επιθέσεις κακοποιών. Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές.» λένε εξοργισμένοι Ηπειρώτες.


www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: