Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Kάτω από το όριο της φτώχειας 46,2 εκατομμύρια Αμερικανοί.



Κάτω από το όριο της φτώχειας 46,2 εκατ.
 
 
Στο ύψος-ρεκόρ των 46,2 εκατομμυρίων ανήλθε το 2010 ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς η οικονομία της χώρας προσπαθεί να ανακάμψει από την ύφεση. Σε έκθεσή της, η Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, τόνισε ότι το ποσοστό των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε πέρσι κατά 0,8%, σε 15,1%, σε σύγκριση με 43,6 εκατ. το 2009 -το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 52 χρόνων, κατά τα οποία διεξάγεται η έρευνα- σημειώνοντας άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το ποσοστό 15,1% των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι το μεγαλύτερο από το 1993.

Το μέσο εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών μειώθηκε επίσης κατά 2,3%, σε 49.445 δολάρια ετησίως, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που δεν έχουν ασφάλιση υγείας πλησιάζει τα 50 εκατομμύρια. Και τα στοιχεία αναμένεται να επιδεινωθούν φέτος, καθώς επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό της ανεργίας εξακολουθεί σταθερά να διατηρείται πάνω από 9%.

Κονδύλια.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της έκθεσης συμπίπτουν με την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, να διατεθούν κονδύλια 450 δισ. δολαρίων με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Κομμάτων στο Κογκρέσο, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 1,2 τρισ. δολάρια, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο να στηρίξουν την πρότασή του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε τα πυρά της κριτικής από κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών, που τον κατηγόρησαν ότι επιδιώκει «μόνιμες αυξήσεις φόρων, για να εξυπηρετηθούν προσωρινές δαπάνες».

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι τα νέα στοιχεία για τον αριθμό των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα ενθαρρύνουν τη δικομματική «υπερεπιτροπή» του Κογκρέσου, για να μην προχωρήσει σε αποφάσεις μείωσης του ελλείμματος εις βάρος των φτωχών. Οι ΗΠΑ έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, μεταξύ 34 χωρών, μόνο η Χιλή, το Ισραήλ και το Μεξικό έχουν ποσοστό φτωχών μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: