Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Εφεδρεία για 30.000 και «ψαλίδι» σε συντάξεις.

Εργασιακή εφεδρεία για 30.000 υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, περικοπές 20% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και 40% για τους συνταξιούχους κάτω των 55, αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή. Στις 5.000 ευρώ το αφορολόγητο.
Εφεδρεία για 30.000 και «ψαλίδι» σε συντάξεις
Μέτρα που "καίνε" τους δημόσιους υπαλλήλους, τους φορολογούμενους αλλά και τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα εκείνους που είναι κάτω των 55 ετών, αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Στις αποφάσεις της κυβέρνησης που λαμβάνονται υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, περιλαμβάνονται η άμεση υπαγωγή 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, το "ψαλίδι" 20% σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και 40% για όσους είναι κάτω των 55 ετών. Επίσης προβλέπεται μείωση κατά 20-30% του εφάπαξ στο Δημόσιο ανάλογα με το ύψος του.

Οι μειώσεις στις συντάξεις, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο Mega θα εφαρμοστούν από την 1η Νοεμβρίου.

Οπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, πριν την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποφασίστηκε επίσης η επέκταση του μέτρου του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας τουλάχιστον μέχρι το 2014.

Η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέμανσης και κίνησης θα γίνει σε δύο δόσεις, με την δεύτερη να τοποθετείται τον Οκτώβριο του 2012. Σε πρώτη φάση ο ειδικός φόρος στο θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 6 λεπτά του ευρώ το λίτρο σε σχέση με την περσινή χειμερινή περίοδο και του χρόνου θα αυξηθεί άλλα 32 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, "η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014."

"Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν - όπως ανακοινώθηκε χθες - μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

"Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα - μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα.

"Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Επειδή οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:
  • Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.
  • Το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.
  • Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.
  • Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
  • Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
  • Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
  • Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας."
22-09-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: