Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Τα κοινά των Ηπειρωτών στα χέρια της Πανηπειρωτικής.


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού.

Την υπόθεση Ήπειρος που μονίμως ταλανίζεται από πολλά και ποικίλα προβλήματα πήρε το φετινό καλοκαίρι στα χέρια της και τις πλάτες της, συνολικά και κυριολεκτικά, η κορυφαία οργάνωση των απανταχού Ηπειρωτών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ).Οι παρεμβάσεις της σε κοινωνικά θέματα υπήρξαν καίριες, συγκροτημένες, αιτιολογημένες και αγωνιστικές.
 Το προεδρείο της ΠΣΕ και μέλη του διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής το δραστήριο πρόεδρό της, καταξιωμένο δικηγόρο κ. Γιώργο Οικονόμου δεν άφησαν θέμα που να μην ενδιαφερθούν, δραστηριοποιηθούν και επέμβουν κατά περίπτωση, νομό, χώρο και υπηρεσία καθ΄ όλη τη θερινή περίοδο.Μη φειδώμενοι χρόνου, κόπου και κόστους «όργωσαν» απ΄ άκρη σ΄ άκρη την Ήπειρο και όχι μόνο, διεκδικώντας και απαιτώντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά, τοπικά, πολιτιστικά.
 Με αγάπη για την πατρώα γη και τους ανθρώπους της αγκάλιασαν όλους και όλες συμπαριστάμενοι με προσωπικές επαφές, διαμαρτυρίες και ψηφίσματα για κάθε θέμα της επικαιρότητας που έχρηζε άμεσης λύσης, αλλά και διαχρονικά.Ο κατάλογος των παρεμβάσεων και των δραστηριοτήτων των μελών του διοικητικού συμβουλίου σημαντικός και πλούσιος.
Ενδεικτικά και μόνο θα καταγράψουμε τις περιπτώσεις εκείνες που καταδεικνύουν τόσο το άμεσο ενδιαφέρον των μελών της Πανηπειρωτικής όσο και τη σπουδαιότητα και χρησιμότητα αυτών.
Το πρώτο από τα κοινωνικά θέματα ήταν η παρέμβαση και συμπαράσταση στους κατοίκους της Πέρδικας και άλλων περιοχών εκ των οποίων θα διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου. Ακολούθησε η συμπαράσταση στους εργαζόμενους και τους γαλακτοκτηνοτρόφους της «Δωδώνης» προκειμένου ν΄ αποφευχθεί η ιδιωτικοποίησή της.
 Για την προστασία του περιβάλλοντος, του Καλαμά, του Αράχθου, του Αμβρακικού Κόλπου και όλων των υδάτινων πόρων της Ηπείρου πραγματοποίησε επιστημονικές ημερίδες σε Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Αμφιλοχία και Βόνιτσα.Αντιπροσωπία της ΠΣΕ και επιτροπή κατοίκων των παρακαλάμιων χωριών έκαναν παράσταση στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων διεκδικώντας τη δρομολόγηση λεωφορείου που θα διέρχεται από την περιοχή τους, η οποία μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού απομονώθηκε, αφού τα λεωφορεία προς και από τη Θεσπρωτία διέρχονται πλέον μέσω αυτής.
Επίσης εξέδωσε ψηφίσματα και πραγματοποίησε συσκέψεις με την ντόπια κοινωνία και αρμόδιους φορείς προς ανταλλαγή απόψεων σε θέματα όπως η ανάδειξη και αποπεράτωση του Θεάτρου Δωδώνης και τους περιβάλλοντες χώρους του Σουλίου και του Νεκρομαντείου. Συζήτησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και έθεσε το σοβαρό θέμα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών, επιτυγχάνοντας την ενίσχυση της δύναμης των συνοροφυλάκων.
Έθεσε το θέμα δημιουργίας συγκοινωνιακών κόμβων επί της Εγνατίας και τη σύνδεσή της με σημαντικές περιοχές των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και της Άρτας και το θέμα των επαχθών διοδίων διέλευσης τόσο από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, όσο και από τον ανύπαρκτο και επικίνδυνο κατ΄ επίφαση εθνικό δρόμο Πατρών-Κορίνθου.
Κορυφαία κοινωνική παρέμβαση-εκδήλωση υπήρξε η απονομή από το «Ίδρυμα Νεολαίας» των ετήσιων χρηματικών βραβείων σε αριστεύσαντες μαθητές των παραμεθόριων περιοχών σε Γιάννινα, Θεσπρωτία και Κόντσικα , γενέτειρα του ιδρυτή αείμνηστου Στέφανου Βασιλάκου. Σημαντική ήταν και η παρέμβασή της, σε συνεργασία με την οργάνωση «Αγκαλιά του Παιδιού», για τη διεξαγωγή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων μαθητών και κατοίκων είκοσι (20) ακριτικών χωριών.
Πλούσια υπήρξε και η συνδιοργάνωση, συμμετοχή, παρουσία και συμπαράσταση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στην Αττική όσο και στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχουν παροικίες απόδημων Ηπειρωτών.
 Υπό την αιγίδα της πραγματοποιήθηκαν βραδιές πολυφωνικού τραγουδιού στο Θέατρο Δώρας Στράτου και ηπειρώτικου πολυθεάματος στο Θέατρο Πέτρας. Με πρωτοβουλία της οργανώθηκαν εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Διχουνίου και στο Κάστρο Ιωαννίνων αφιερωμένες στη μνήμη του αγωνιστή ιερομάρτυρα καλογήρου Διονυσίου του Φιλοσόφου.
Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι «Ηπειρώτικες Όχθες» με εκδηλώσεις, ομιλίες, ξεναγήσεις, οδοιπορικά και ψυχαγωγικά προγράμματα στην Αρχαία Φοινίκη της Βορείου Ηπείρου, στις πηγές της Λαγκάβιτσας, στον Καλαμά, στο μονοπατι του Λάγγαρι, στις πηγές του Αχέροντα και στο Σιστρούνι Λάκκας Σουλίου, στις Πύλες του Άδη, στη Λίμνη Ζηρού και στον Αώο στην Κόνιτσα.
Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με αντιπροσωπευτική συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στα χωριά Αμμότοπος, Λεπτοκαρυά, Φιλιάτες, Κουκουλιούς, Μαζαράκι, Σκούπα, Παπαδάτες, Λίπα, Ρωμανό και δεκάδες άλλα.
Φρόντισε όμως και τα του οίκου της. Άμεση υπήρξε η αντίδρασή της στο θέμα του οικοπέδου, το οποίο μετά απο15 χρόνια αγώνων και υποσχέσεων από όλες τις κυβερνήσεις, ήρθε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να της το στερήσει οριστικά. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την επιστροφή της προκαταβολής, ύψους 15 εκ. δραχμών, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με εν ενεργεία δικαστικούς και νομικούς, στη διάρκεια της οποίας το ζήτημα συζητήθηκε διεξοδικά και κατατέθηκαν προτάσεις.
Όλες οι εκδηλώσεις, οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις έλαβαν ευρεία δημοσιότητα τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Γιατί φρόντισαν τόσο οι Έφοροι Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου όσο και οι Ηπειρώτες εκδότες και δημοσιογράφοι.
 Πρωτίστως όμως η δημοσιότητα οφείλεται στον πρόεδρό της κ. Οικονόμου, ο οποίος με συνεχείς συνεντεύξεις του σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες έδινε έκταση σε θέματα στα οποία παρενέβη , κάνοντας τοιουτοτρόπως πασίγνωστα τα προβλήματα και τα αιτήματα των Ηπειρωτών.
 Συγκροτημένες, αιτιολογημένες και μεστές υπήρξαν και οι ομιλίες του, όπως αυτή που εκφώνησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Ηπειρωτών, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα.
Τέλος για την όλη προσφορά της στον πολιτισμό και την κοινωνία η Πανηπειρωτική βραβεύτηκε από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.
Συγχαρητήρια στα μέλη της διοίκησης που συμμετείχαν στα κοινά και ιδιαιτέρως στον αεικίνητο πρόεδρο κ. Γ. Οικονόμου, ο οποίος όλο το καλοκαίρι «ξενιτεύτηκε» από την οικογένειά του, η οποία, ευελπιστούμε, να μην του δώσει τα. παπούτσια στο χέρι. 
Αλλά κι αν αυτό συμβεί, που το απευχόμαστε, ας μη στεναχωριέται. Γνωρίζουμε έναν πολύ καλό δικηγόρο, τον. Γιώργο Οικονόμου, τον οποίο ανεπιφύλακτα του συστήνουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: