Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ρωσία: 23 εκατoμμύρια εξαθλιωμένοι, 101 δισεκατομμυριούχοι.


  














Σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία «Ροστάτ» στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των Ρώσων, τα εισοδήματα των οποίων δεν ξεπερνάνε το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, αυξήθηκε κατά 2,3 εκατομμύρια. Ετσι ο αριθμός των ανθρώπων που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας έφτασε το 22,9 εκατομμύρια ανθρώπους, που αποτελούν το 1/6 του πληθυσμού της Ρωσίας. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε η αύξηση κατά 17% του ελάχιστου ορίου διαβίωσης, που οφείλεται στην ανάλογη αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και υπηρεσίες. Εξέλιξη που δεν αναπληρώθηκε με αύξηση των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΦΟΡΟΥΜ», Ανατόλι Μπαράνοφ, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για φτωχούς, αλλά για τους εντελώς εξαθλιωμένους ανθρώπους. Οπως σημειώνει ο ίδιος, το «ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης» στη Ρωσία, που υποτίθεται υπολογίζει το κόστος των βασικών αναγκών των ανθρώπων, μπορεί να συγκριθεί μόνο με το συσσίτιο στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Κι αυτά την ώρα που στις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις υπογραμμίζεται πως η κρίση τελείωσε κι η ρωσική οικονομία βρίσκεται ξανά σε άνοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι υψηλές, μεγαλώνοντας τα κρατικά έσοδα από τις εξαγωγές ενεργειακών πόρων.

Ωστόσο, δεν αυξάνει μόνο ο δείκτης της φτώχειας αλλά κι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία. Ετσι σύμφωνα με το «Forbes» ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία - οι περισσότεροι εκ των οποίων απέκτησαν τις επιχειρηματικές τους «αυτοκρατορίες» στη διάρκεια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης της δεκαετίας του 1990 - αυξήθηκαν σε 101 από 62 το 2010. Στη Μόσχα ζουν 79 δισεκατομμυριούχοι, περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: