Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Kάλεσμα προς τους Ηπειρώτες της Αττικής, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο θέατρο Πέτρας, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με το έργο ''τα μάγια της πεταλούδας'' του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα.


ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα
«Τα μάγια της πεταλούδας»


Μια κωμωδία σε δύο πράξεις κι έναν πρόλογο


ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ, ΠΕΜΠΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 9.00 Μ.Μ.

Mε δύο παραστάσεις στην Αθήνα ολοκληρώνεται η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
‘Τα μάγια της πεταλούδας’, το πρώτο θεατρικό έργο του  Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα παρουσιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και στις 24 Σεπτεμβρίου στο Ίλιο.  

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με την φετινή παραγωγή κατάφερε τόσο να κερδίσει το κοινό της πόλης των Ιωαννίνων (οι παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ. και στο Ίτς Καλέ σημείωσαν μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία), όσο και της περιφέρειας. Πιστό στους στόχους που έθεσε από την ίδρυση του πριν 28 χρόνια δημιούργησε μια παράσταση για να ταξιδέψει από τα μικρότερα χωριά ως τα μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς εκπτώσεις στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και στην ποιότητα της παράστασης. Από τις 19 Ιουλίου, που δόθηκε η πρεμιέρα του έργου στο θέατρο κάστρου της Άρτας, ακολούθησε σειρά παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Ήπειρο, σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της, αλλά και στην Κοζάνη, την  Λευκάδα και τη Θεσσαλονίκη.  Παίζοντας σε καθημερινή σχεδόν βάση και ανεβάζοντας τον αριθμό των παραστάσεων που δόθηκαν στις 35, δημιουργήθηκε μια από τις μεγαλύτερες περιοδείες στην ιστορία του ηπειρωτικού θεάτρου. Τις παραστάσεις αυτές παρακολούθησαν 9.072 θεατές. 

Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνοντας τη φετινή του περιοδεία θα επισκεφθεί την Αττική, όπου θα παρουσιάσει τα «Μάγια της πεταλούδας» στην Πετρούπολη («Διεθνές φεστιβάλ Πέτρας» - θέατρο «Πήτερ Μπρουκ») την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ.. Η παρουσία όλων των Ηπειρωτών που επιθυμούν να συνεχιστεί η πολιτιστική δράση και η πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ήπειρο είναι απαραίτητη. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η οικονομική ενίσχυση του θεάτρου από το ΥΠ. Πολιτισμού συρρικνώνεται και τα περισσότερα από τα δημοτικά θέατρα κινδυνεύουν να κλείσουν. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, κόντρα στα σημεία των καιρών, επιθυμώντας να στείλει ένα μήνυμα για την ανάγκη ύπαρξης ενός θεάτρου στην περιφέρεια, δημιούργησε μια παράσταση με αξιόλογους ηπειρώτες κι όχι μόνο συντελεστές, πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία που επιθυμεί να ολοκληρώσει  το εγχείρημα του δίνοντας ένα ηχηρό παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας.   
Τιμή εισιτηρίων: 12 €, 8 €

Προπώληση εισιτηρίων:
·         Cine Πετρούπολις, Λ. Πετρουπόλεως 168, τηλ. 210 5012391 (8:00 μ.μ.  – 11:00 μ.μ.)
·         Περίπτερο στο Δημαρχείο Πετρούπολης
      25ης Μαρτίου & Κ.Βάρναλη (Δευτ. – Παρ. 10:00 π.μ.– :00 μ.μ. & 5:00 μ.μ.–8:00 μ.μ)

Θέατρο Πέτρας, Πρόποδες Ποικίλου  Όρους
Τ.Κ. 132 31 Πετρούπολη
τηλ: 210 5062166 -5012402, fax: 210 5062166
E-Mail: petrasfestival@petroupoli.gr, www.petroupoli.gov.g
  
Λίγα λόγια για το έργο

Τα «μάγια της πεταλούδας», είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα. Μια αλληγορική ιστορία όπου η ποίηση κυριαρχεί τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Ο μεγάλος Ανδαλουσιανός ποιητής και δραματουργός με τη νεανική του ορμή δημιουργεί ένα σκοτεινό ποιητικό δράμα όπου έρωτας και θάνατος γίνονται ένα. Με τη μοναδική δύναμη της ποίησής του ταξιδεύει από την “ελάχιστη σάρκα του κόσμου” “στο αστέρι του το απόκρυφο” και μέσα από την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας  για πέταγμα κι ενός σκαθαριού για μεταμόρφωση μας προτείνει τη λύτρωση μέσω της τέχνης. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία που διαδραματίζεται στην ύπαιθρο, σε ένα χωριό σκαθαριών. Σ’ ένα χωριό που όλα κυλούν ήσυχα έως ότου ένα από τα σκαθάρια ερωτευτεί και  επιδιώξει να κυνηγήσει  το άπιαστο.  Η ποίηση κυριαρχεί σε όλο το έργο. Τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Ο συγγραφέας επιλέγει  για πρωταγωνιστές του έντομα για να σηματοδοτήσει την αξία της κάθε ύπαρξης και για να τονίσει την ενότητα της. Η «κωμωδία» όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο Λόρκα μετατρέπεται σε ένα σκοτεινό ποιητικό δράμα όπου έρωτας και θάνατος  γίνονται ένα.

Ο Λόρκα και τα Μάγια της πεταλούδας

«Είναι που ο θάνατος συχνά σε έρωτα μεταμφιέζεται» γράφει ο Λόρκα στον πρόλογο της «κωμωδιούλας» του κι  αυτή η φράση είναι που έμελλε να σημαδέψει το έργο του ως το τέλος.  Ο έρωτας κι ο θάνατος είναι συνυφασμένοι με το άπιαστο, με το απόλυτο. Τέτοια είναι η φύση του Ντουέντε επαγγέλλεται ο Λόρκα. Να ζεις και να δημιουργείς στην κόψη του ξυραφιού. Τέτοιο είναι το τσιγγάνικο αίμα της ποίησης του.
Τα «μάγια της πεταλούδας» είναι ένα τραγούδι που διαστέλλει το χρόνο και το χώρο. Τραγούδι διασκεδαστικό και σκοτεινό συγχρόνως που ξέρει καλά να κρύβει την αλήθεια του. Στην πιο απλή ιστορία του κόσμου, σε ένα παραμύθι που μοιάζει αθώο και απτό,  ανακαλύπτεις πως υπάρχει κρυμμένος  ο Ηράκλειτος και η σύγχρονη ρομαντική σκέψη. Η κατωτάτη κωμωδία των  εντόμων  που συνομιλούν με τα αστέρια, συνδέει το εγγύτερο με το απόμακρο, το πεπερασμένο με το άπειρο.  «Ξέρεις ότι εγώ αντιλαμβάνομαι και την ελάχιστη σάρκα του κόσμου» γράφει ο Λόρκα.
Ο τραγουδιστής γνωρίζει πως το τραγικό και το κωμικό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος˙ αυτοσαρκάζεται και γελά ακριβώς τη στιγμή που είναι έτοιμος να βάλει τα κλάματα. Το τραγούδι του Λόρκα γεννιέται από την ανάγκη για ποίηση, ποίηση που βγαίνει από ζωντανό ομιλών σώμα κι όχι από λέξεις στο χαρτί. Λόγια που γράφτηκαν για να ακουστούν. Τα «μάγια της πεταλούδας» σε κερδίζουν όταν  προσπαθείς να τα αισθανθείς κι όχι να τα εξηγήσεις.  
Ρηνιώ Κυριαζή
Ορέστης Τάτσης
----------

Η παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων θα παρουσιαστεί στη νέα μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα, δραματουργική επεξεργασία του Ορέστη Τάτση ,σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή και Ορέστη Τάτση, σκηνικά και κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική του Νίκου Βελιώτη, επιμέλεια κίνησης της Κικής Μπάκα, Φωτισμούς του Βαγγέλη Νέτη και του Ορέστη Τάτση.

Ο θίασος στελεχώνεται από τους ηθοποιούς

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
- Πρόλογος (φωνή): Βαγγέλης Αγγέλης,
- Κυρία Σκαθαρίνα: Μαρία Τσιμά,
- Μαυρομάντισσα: Δήμητρα Γκλιάτη,
- Σύλβια: Βίκυ Καλπάκα,
- Σκαθαράκος: Κώστας Βασαρδάνης,
- Σκορπιός ο Κοψοκαλάμης: Άρης Τσαμπαλίκας,
- Σκάθαρος Φρουρός: Μιχάλης Μπίζιος,
- Πεταλούδα:  Ρηνιώ Κυριαζή,
- Αγία Σκαθαρίνα: Μαρία Τσιμά,
- Σκαθαρίνα του Αγρού: Δήμητρα Γκλιάτη,
- Πυγολαμπίδα 1: Δήμητρα Γκλιάτη,
- Πυγολαμπίδα 2: Βίκυ Καλπάκα,
- Πυγολαμπίδα 3: Μαρία Τσιμά.
Φωτογραφίες: Κώστας Γράβος, μακιγιάζ: Βασιλική Κήτα, σύνθεση αφίσας: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος, Μανώλης Μανωλιδάκης – Νέτης, κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Καμπέρη, Μαρία Σταύρου, οργάνωση παραστάσεων: Γιώργος Καταγής, δημόσιες σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού.Δεν υπάρχουν σχόλια: