Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη Βενιζέλου. ''Απολύσεις στο Δημόσιο εάν αποτύχει η εφεδρεία''.


Τετελεσμένη θεωρεί τη συμφωνία με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τα σενάρια"κουρέματος" του χρέους και διαβεβαίωσε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης θα γίνει "εγκαίρως". Ομολόγησε ωστόσο ότι η πρόοδος στη διαδικασία της εφεδρείας δεν είναι ικανοποιητική και προανήγειλε σκληρότερη εποπτεία του μέτρου από τους υπουργούς. Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου στο περιθώριο της συνέντευξης του υπουργού, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την είσοδο σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους.

Απολύσεις στο Δημόσιο εάν αποτύχει η εφεδρεία

"Η συμφωνία με την τρόικα έχει επιτευχθεί" σημείωσε ο κ. Βενιζέλος διευκρινίζοντας ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών (την οποία τοποθέτησε χρονικά μέσα στην εβδομάδα) αυτό που απομένει είναι η εξέταση "ορισμένων ζητημάτων συμπληρωματικού χαρακτήρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014".


Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμειακών αναγκών του κράτους και ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης θα γίνει εγκαίρως, ενώ απέρριψε εκ νέου τα σενάρια "κουρέματος" του δημοσίου χρέους. "Πρόκειται για κολοσσιαία και μνημειώδη άγνοια και αφέλεια", σημείωσε αναφερόμενος στην ανακύκλωση, όπως είπε, των σχετικών σεναρίων.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος:
Επεσήμανε την ανάγκη να καταβληθεί εκ μέρους του ελληνικού λαού υπερπροσπάθεια ώστε η χώρα να φθάσει στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012:
"Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος. Είχαν τεθεί πολύ φιλόδοξοι στόχοι, όμως η διεθνής ρευστότητα και οι μακροοικονομικές αποκλίσεις απομάκρυναν την επίτευξή τους. Οι Ελληνες πρέπει να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο φαύλος κύκλος δεν μπορεί να σπάσει κάνοντας βήματα σημειωτόν". 

Γνωστοποίησε στους θεσμικούς μας εταίρους (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) θα σταλούν δύο επιστολές, μία από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στην οποία θα τονίζεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και μία από τον ίδιο όπου θα περιγράφονται τα μέτρα για φέτος και το 2012.

Δήλωσε αισιόδοξος για την υποστήριξη της τρόικας, του γερμανικού Κοινοβουλίου αλλά και τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος στην αποψινή ψηφοφορία για το έκτακτο τέλος ακινήτων. "Είμαι πολύ αισιόδοξος και για τη στήριξη του γερμανικού κοινοβουλίου και για την εκταμίευση της 6ης δόσης (...) Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος, πολιτικό και ψυχολογικό. Καλούνται να ψηφίσουν και θα ψηφίσουν το τέλος ακινήτων".

Άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία: "Το να υπάρχει μία κυβέρνηση που καλείται να λαμβάνει επώδυνες αποφάσεις και μια αξιωματική αντιπολίτευση που κρύβεται πίσω από τη θέση της και υπόσχεται ευρύτατες φοροαπαλλαγές είναι μια αδιέξοδη και επικίνδυνη κατανομή ρόλων (...) Στο εξωτερικό είμαστε ανίσχυροι και εξαιτίας του λόγου ότι δεν υπάρχει συναίνεση". 
Αναφερόμενος δε στις επιλογές της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: "Προτιμούμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος, αλλά να μας μείνει η ιστορική ικανοποίηση ότι η Ελλάδα θα έχει σωθεί.

Προανήγγειλε, τέλος, σκληρότερη εποπτεία για την προώθηση του μέτρου της εφεδρείας: "Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι δεν πλεονάζει ένα 3% από τους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Ομως οι απαντήσεις που έδωσαν οι επικεφαλής των οργανισμών δεν ήταν ικανοποιητικές, ήταν φιλικές προς τους εργαζόμενους. Οι υπουργοί θα φροντίσουν βάσει κριτηρίων και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση με απόλυτα θεσμικό και διαφανή τρόπο. Τα κριτήρια θα είναι η εγγύτητα προς τη σύνταξη, οι σπουδές και το αντικείμενο. Ο εργαζόμενος που δουλεύει πραγματικά και έντιμα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: