Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Nα μην γίνει «αποθήκη» σκουπιδιών η Ήπειρος... Δεν αντέχουν και «εισαγόμενα» απορρίμματα οι ΧΥΤΑ της περιοχής.

SKOYPIDIA XOMATERH APORRIMMATOFORO

- Οι τρεις Φορείς Διαχείρισης κατά της μεταφοράς από Λευκάδα και Κέρκυρα, αφού αδυνατούν να επεξεργαστούν τα δικά τους.


Ένα τριήμερο, αφιερωμένο στα σκουπίδια ξεκιίνησε στα Γιάννενα, με αφορμή την Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.), στην οποία αναμένεται να τεθούν όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν τους Φορείς και κατ' επέκταση τις τοπικές κοινωνίες, παρουσία μάλιστα του καθ' ύλην αρμόδιου αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Αν και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα ζήτημα που σε πανελλαδικό επίπεδο δημιουργεί πρωτόγνωρες προκλήσεις, ωστόσο το ότι η Σύνοδος φιλοξενείται στα Γιάννενα, επόμενο είναι τα θέματα που έχουν προκύψει να τεθούν επί τάπητος και να αναζητηθούν οι κατάλληλες λύσεις. Η συζητούμενη μεταφορά απορριμμάτων από Λευκάδα, ακόμη και την Κέρκυρα (!) στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου, όπως και η αναβλητικότητα που επέδειξε επί 1,5 χρόνο η Πολιτεία στην λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, θα συζητηθούν εν εκτάσει, προκειμένου να παρθούν απαντήσεις από επίσημα χείλη, είτε κατά την διάρκεια της Συνόδου, είτε και στο περιθώριο.

Σύσκεψη στο Μαξίμου
Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης από το Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας έγινε γνωστό ότι κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, συζητήθηκε και η εξέταση της πορείας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στις 13 Περιφέρειες της χώρας.  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις Περιφέρειες Κρήτης και Ηπείρου έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα Διαχείρισης απορριμμάτων - ειδικότερα στην Ήπειρο ο Περιφερειακός σχεδιασμός ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνει και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 
Σχετικά με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα τονίστηκε ότι πρέπει να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να λειτουργήσει προσωρινά ξανά ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. Το γεγονός ότι υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ  για σχετικά έργα μπορεί να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση.

 Ικανοποίηση Αλ. Καχριμάνη
Την ικανοποίησή του για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, εξέφρασε με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης.  Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «αποτελεί το τέλος  του πρώτου σταδίου μιας επίπονης προσπάθειας  που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή,  χάρη στην οποία με συντονισμένες ενέργειες και σε πλήρη συνεργασία με τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ, κατάφερε να διαμορφώσει τον σχεδιασμό της, να αποκαταστήσει τους ΧΑΔΑ, (αποτρέποντας την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. στους πολίτες, κάτι μοναδικό στην Ελλάδα),  να προχωρήσει την προετοιμασία για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης κ.α .».

 Όχι «αποθήκη» σκουπιδιών!
Το τελευταίο διάστημα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα, είτε με αφορμή την σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για την μεταφορά σκουπιδιών από τη Λευκάδα, είτε με τις δημόσιες τοποθετήσεις των αρμόδιων τοπικών φορέων, οι οποίοι τάσσονται κατά της επιπλέον επιβάρυνσης των ΧΥΤΑ της Ηπείρου με «εισαγόμενα» απορρίμματα. Έτσι λοιπόν άρχισαν να φουντώνουν και οι συζητήσεις μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, η οποία βλέπει για ακόμη μια φορά η Ήπειρος να βρίσκεται στο στόχαστρο, το εύκολο «θύμα», για να λυθούν σοβαρά προβλήματα άλλων περιοχών. Μιλώντας κανείς με κατοίκους της περιοχής, θα εισπράξει ένα καθολικό ΟΧΙ στο ενδεχόμενο η Ήπειρος να γίνει «αποθήκη» σκουπιδιών! 
Οι Φορείς Διαχείρισης της περιοχής συντεταγμένα έχουν ταχθεί κατά της μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές στην Ήπειρο, αφού τα κύτταρα στους ΧΥΤΑ Ελληνικού, Βλαχέρνας και Καρβουναρίου δεν αντέχουν άλλη επιβάρυνση! 

 Όχι στα παζάρια!
Πάντως, στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν χωρούν μεζοβέζικες λύσεις, ούτε φυσικά και παζάρια: «πάρτε τα σκουπίδια για να σας κάνουμε το εργοστάσιο». Ακόμη και το «πράσινο φως» που δόθηκε για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, φάνηκε ως ένα αντάλλαγμα για να καμφθούν οι αντιρρήσεις. Χάθηκε η λογική σ' αυτή την Κυβέρνηση έλεγε συμπολίτης, σχολιάζοντας την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών τα σκουπίδια της Λευκάδας ή ακόμη και της Κέρκυρας να μεταφέρονται στην Ήπειρο! «Γιατί δεν φτιάχνονται οι ανάλογες υποδομές στην Αιτωλοακαρνανία που είναι και δίπλα από την Λευκάδα; Μήπως επειδή είναι ιδιαίτερη πατρίδα του Υπουργού Εσωτερικών Π. Κορουμπλή», αναρωτήθηκε, χωρίς φυσικά να περιμένει απάντηση από τους αρμόδιους. 

Λύση εκτός Ηπείρου
Το πώς θα λυθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια στις άλλες περιοχές, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Και κυρίως για τα δυο τουριστικά νησιά (Λευκάδα, Κέρκυρα), τα οποία βεβαίως και δεν θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους. 
Ωστόσο δεν είναι λύση να δεχτεί τα σκουπίδια τους η γειτονική Ήπειρος, μια περιοχή με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, εθνικούς δρυμούς και υδροβιότοπους, πολλά δάση, λίμνες και ποτάμια, μοναδική χλωρίδα και πανίδα και σπάνια φυσική ομορφιά. Διαθέτει σε ποσοστό σχεδόν 80% ορεινές περιοχές, με τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει (παραδοσιακοί οικισμοί, πέτρινα γεφύρια, αρχαία θέατρα, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια κ.α.).
Προσπάθειες να γίνει η Ήπειρος τουριστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο γίνονται το τελευταίο διάστημα, με την Περιφέρεια Ηπείρου να πρωτοστατεί σ' αυτή την πρωτοβουλία. Δεν μπορεί λοιπόν έτσι «ελαφρά τη καρδία» , να αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο η περιοχή μας να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με «εισαγόμενα» σκουπίδια, όταν καλά καλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δικά της.

Με μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν αναμένονται κατά την διάρκεια της Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων οι προτάσεις και οι τοποθετήσεις τόσο των τοπικών φορέων, όσο και του αναπλ. Υπουργού Ι. Τσιρώνη, ο οποίος θα πρέπει να πάρει θέση για το ζήτημα της μεταφοράς απορριμμάτων που προέκυψε. Παράλληλα, είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθεί ευρέως το ζήτημα, δίνοντας έμφαση στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: