Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Με αφορμή ένα Κακόηθες Μελάνωμα


Στο βιβλίο τίτλο «Με αφορμή ένα κακόηθες μελάνωμα» και υπότιτλο «Είναι απλά τα πράγματα» γίνεται καταγραφή εκατό ημερών της ζωής ενός ανθρώπου μέσης ηλικίας, ο οποίος στην αρχή αυτής της περιόδου - σχεδόν ταυτόχρονα - έρχεται αντιμέτωπος με δύο καθοριστικά γεγονότα: την τυχαία διαπίστωση ενός Καρκίνου και τον Θάνατο της Μάνας.


Με «αφορμή» αυτά τα δύο καταλυτικά γεγονότα και με σκοπό την αντιμετώπιση και τη διαχείρισή τους, ανακαλεί στη μνήμη του όσες γνώσεις έχει αποκτήσει στη μέχρι σήμερα ζωή του. Αποπειράται να απαντήσει στο κλασσικό ερώτημα: «πούθε έρχομαι και που πηγαίνω». Προσπαθεί να κατανοήσει, να απομυθοποιήσει και να συμπορευτεί με την πραγματικότητα. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω της γραφής, η οποία αποτελεί μία μορφή θεραπείας του μυαλού και της ψυχής.


Γίνεται εκτεταμένη παρουσίαση με απλό τρόπο της σύλληψης, της γέννησης, της ανάπτυξης και γενικά της λειτουργίας του ανθρωπίνου σώματος, καθώς και των θεωριών για τα αίτια του Καρκίνου και τη θεραπευτική αντιμετώπισή του από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. 

Παράλληλα με τα άνω δύο θέματα, της διαπίστωσης και της χειρουργικής -  θεραπευτικής αντιμετώπισης του Καρκίνου και του Θανάτου της Μάνας, το μυθιστόρημα διατρέχουν από την αρχή μέχρι το τέλος τα πανάρχαια, αλλά και αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την Κοσμογονία, την Θεογονία, την Ψυχογονία, την Ανθρωπογονία, τη γέννηση, το θάνατο, τη μετά θάνατον ζωή. Εκτίθενται οι βασικές Κοσμοαντιλήψεις, με κεντρικό άξονα (για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου) την αντίθεση μεταξύ της Ελληνικής Κοσμοθέασης και των άλλων αντιλήψεων. 

Στο μυθιστόρημα παρεμβάλλονται αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα στα θέματα της υγείας, της πολιτικής, της οικονομίας, των αιτιών και των επιπτώσεων της κρίσης, του ρόλου και της στάσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διανοουμένων.

Σε μία δεύτερη ανάγνωση, το έργο αναφέρεται στην απώλεια και το πένθος, που επακολουθεί της απώλειας. 
«Θάνατοι» υπάρχουν στη ζωή κάθε ανθρώπου από τη γέννηση μέχρι το τέλος. Η διαχείρισή τους εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία καθενός. Από αυτή εξαρτάται και η δυνατότητα της υπέρβασης των θανάτων και της μεταμόρφωσης των αναπόφευκτων οδυνηρών εμπειριών σε ενεργητικές, δημιουργικές θέσεις και θετικές στάσεις ζωής. 
==============================
Ο Αλέξανδρος Γεωργίου γεννήθηκε το έτος 1958 στη Φιλιππιάδα της Ηπείρου, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.
Το διάστημα 1976-1981 φοίτησε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ασχολείται με τη δικηγορία από   το έτος 1983.
Το 2010 εκδόθηκε το βιβλίο του «Φιλιππιάς και Πέριξ» με περιεχόμενο την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Πατρίδας του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: