Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η κατάρρευση και η αυτοκτονία. Το πικρό τέλος του επιχειρηματία Κυριάκου Μαμιδάκη




Στις αρχές Ιουνίου, συγκεκριμένα στις 9 του μηνός, μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων υπήρξε και μια που πέρασε στα. ψιλά. Ή, τουλάχιστον, απασχόλησε μόνο εκείνους που είχαν άμεση σχέση με τα παρεπόμενά της.

Ηταν η στιγμή που η εταιρεία Mamidiol Jetoil,  συμφερόντων της οικογένειας Μαμιδάκη, κατέθετε αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών για υπαγωγή στην προπτωχευτική διαδικασία (το γνωστό άρθρο 99) - ήταν οι θλιβεροί τίτλοι τέλους για μια από τις πιο δυναμικές, κάποτε, επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στον χώρο των πετρελαιοειδών. Για την ιστορία, η συζήτηση της υπόθεσης είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί την 1η Νομεβρίου 2016.


Η κοινή γνώμη βεβαια, συζητούσε ήδη την τύχη των σούπερ μάρκετ της εταιρείας Μαρινόπουλος, η οποία με τη σειρά της έκανε αίτηση για υπαγωγή στο ίδιο άρθρο και αντιμετωπίζει σωρεία οικονομικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα η περίπτωση της «Μαμιδάκης» να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Ενα μήνα μετά, ο πατριάρχης της οικογένειας, ο 84χρονος Κυριάκος Μαμιδάκης, ζωσμένος από τα χρέη, την απόγνωση και την προοπτική ενός άδοξου τέλους για την επιχείρηση, προέβη το μεσημέρι της Κυριακής 3 Ιουλίου στο απονοενημένο διάβημα. Με μια σφαίρα αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Ο γαμπρός του Κυριάκου Μαμιδάκη ήταν ο πρώτος που βρέθηκε μπροστά στο μακάβριο θέαμα (βρήκε νεκρό τον άτυχο επιχειρηματία στο σπίτι του στο Διόνυσο) και αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία.
Το σπίτι ερευνήθηκε εξονυχιστικά από κλιμάκιο του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Το θύμα φέρεται να έχει ένα και μοναδικό τραύμα από περίστροφο και η είδηση της αυτοκτονίας του συγκλόνισε την δυναστεία Μαμιδάκη, τα μέλη της οποίας αδυνατούσαν στην αρχή να συνειδητοποιήσουν αυτό που συνέβη.




Το πόρισμα του ιατροδικαστή Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του 84χρονου συνιδρυτή και ιδιοκτήτη της Jet oil, απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, καθώς όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκδοχή της αυτοκτονίας.
Ο Κυριάκος Μαμιμάκης αυτοπυροβολήθηκε στον αριστερό κρόταφο με περίστροφο το οποίο κατείχε νόμιμα, στο γραφείο του σπιτιού του, στην οδό Αχιλλέως στον Διόνυσο. Το όπλο βρέθηκε δίπλα του. Αρχικά, ο 84χρονος πυροβόλησε μια φορά με το όπλο στον τοίχο του γραφείου και μετά έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του.

Πώς ξεκίνησαν όλα Στην αγορά πετρελαιοειδών ήταν γνωστά εδώ και δυο χρόνια τα προβλήματα της «Μαμιδάκης» και σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και ένα χρόνο μεγάλες εταιρείες είχαν περιορίσει τις συναλλαγές μαζί της. Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, μαζί με τον αδελφό του Νίκο, προσπάθησαν να σώσουν την εταιρεία τους από την κατακόρυφη πτώση, ωστόσο τα προβλήματα άρχισαν από πέρυσι να παίρνουν σοβαρές διαστάσεις.
Από το 2014, σύμφωνα με τον ισολογισμό της Mamidoil, υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ομολογιακό δάνειο 107 εκατ. ευρώ για το οποίο η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει σε ρύθμιση ή συμφωνία αναχρηματοδότησης. Οπως λένε παράγοντες της αγοράς, μετά από άγονες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, η εταιρεία ξεκίνησε τις διαδικασίες για να προστατευθεί από τους πιστωτές, ενώ έληξαν και πολλές εγγυητικές επιστολές.  Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jetοil ύψους 314,5 εκατ. ευρώ, τα 184 εκατ. είναι προς τις τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, 650.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920.000 ευρώ προς τους εργαζομένους, κ.ά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μαμιδάκης, παρά την προχωρημένη ηλικία του, εξακολουθούσε να ασχολείται στο μέτρο του δυνατού με την εταιρεία, αν και σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων είχε περάσει στον αδελφό του, Νίκο.
Στην αγορά η  εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια. Ταυτοχρόνως η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού.

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης.
 Ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε γεννηθεί το 1932 στην Ανωσκελή της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων. Οι γονείς του ήταν ο Αλέξανδρος και η Ειρήνη Μαμιδάκη. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και στη συνέχεια παρακολούθησε δι' αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE.
Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στο θείο του Γ.Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών. Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέλφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν στις δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JETOIL.
Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, σύμφωνα με το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της JETOIL, ήταν πρόεδρος των εταιρειών του Ομίλου Αφών Μαμιδάκη. Ηταν ο ένας από τα επτά αδέρφια που τρέχουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Συνολικά τα επτά αδέλφια απέκτησαν 17 παιδιά, 24 εγγόνια και δισέγγονα, ενώ κάτω από την ευρύτερη οικογενειακή «ομπρέλα» περιλαμβάνονται συνολικά εξήντα άτομα.
Εχοντας υιοθετήσει σχεδόν όλοι ένα πολύ χαμηλό προφίλ-για τους περισσότερους δεν υπάρχει καν φωτογραφία-εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποφεύγουν την δημοσιότητα.

Η σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
 Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν γνωστός για την αγάπη που έτρεφε για την ιδιαίτερη πατρίδα του και όποτε του δινόταν η ευκαιρία την επισκεπτόταν μαζί με τη σύζυγό του. Ενώ δεν είχε κρύψει ποτέ τη στενή φιλία που τον συνέδεε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Με κοινή καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης, οι δύο άνδρες παραδέχονταν ότι τους συνέδεε βαθιά φιλική τους σχέση, ενώ είχαν και μακρινή συγγένεια.
Ο επιχειρηματίας μάλιστα δεν δίστασε να υποστηρίξει το πολιτικό εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη, τη Δημοκρατική Συμμαχία, συμμετέχοντας ανοιχτά  και στην οικονομική επιτροπή της. Η φιλική και συγγενική τους σχέση στάθηκε αφορμή για επικρίσεις τόσο στο πρόσωπο του επιχειρηματία όσο και στον πρώην πρωθυπουργό , χωρίς ωστόσο να επηρεάσει την πραγματική τους φιλία.
Μάλιστα, η φιλία τους είχε «ποινικοποιηθεί» όταν οι αδελφοί Μαμιδάκη προσπάθησαν να «ξεμπλοκάρουν» τη μεγάλη επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα της Κρήτης, μια επένδυση που έχει «στοιχειώσει» από το 2006 και έχει αποκτήσει διαστάσεις πολιτικο- επιχειρηματικού θρίλερ. Οι αντίπαλοι του Κυριάκου Μαμιδάκη τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε τις πολιτικές του διασυνδέσεις και ιδίως την στενή φιλία και μακρινή του συγγένεια με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να εκδώσει τις άδειες για την υλοποίηση του έργου πριν από επτά χρόνια.













Η ανακοίνωση των Τζίνα και Μαριλένα Μαμιδάκη.
 Μια λιγότερο γνωστή ιστορία είναι η εμπλοκή της οικογένειας Μαμιδάκη με την τουριστική βιομηχανία, αν και αυτή προέρχεται από έναν άλλο «κλάδο» της φαμίλιας και συγκεκριμένα από τις θυγατέρες του ιδρυτή του ομίλου Γ.Ι. Μαμιδάκη, εξαδέλφες δηλαδή του Κυριάκου Μαμιδάκη, με τον οποίο δεν είχαν ιδιαίτερες (επιχειρηματικές) σχέσεις
Η ενασχόληση της οικογένειας με τα ξενοδοχεία αρχίζει τη δεκαετία του 1990 όταν το όνομα «Μαμιδάκης» εισέρχεται στον χώρο με την απόκτηση του «Coral» στον Αγιο Νικόλαο και στη συνέχεια του «Ermis». Ακολουθούν και τα άλλα: τα «Miramare Wonderland» στη Ρόδο και «Arina Sand» στην Κρήτη και η αλυσίδα Aquis Hotels & Resort. Σε συνεργασία με ένα ισχυρό εταίρο από το εξωτερικό, την Iberostar, αποκτούν και τον έλεγχό των «Mirabello Hotel» και «Mirabello Village». Αυτόν τον τομέα ανέλαβαν κυρίως οι Τζίνα και η Μαριλένα Μαμιδάκη, κόρες του Γεώργιο Ι. Μαμιδάκη, ιδρυτή του ομίλου και θείου του Κυριάκου.
Σημαντικό πλήγμα αποτέλεσε το σφράγισμα (με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας) του πολυτελέστατου «Life Gallery» στην Εκάλη, το οποίο ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και πέρασε στην ιδιοκτησία της Mamidakis Hotels το 2002. Το ξενοδοχείο αυτό, μετά από δικαστικές περιπέτειες κάποιων ετών, επαναλειτουργεί.
Η Μαριλένα Μαμιδάκη, εκτός από τα ξενοδοχεία, επένδυσε και στον πολιτισμό. Ο πολυχώρος «Αθηναΐς» στο Γκάζι, που ανήκει στον όμιλο Μαμιδάκη φιλοξένησε πολιτιστικά δρώμενα διεθνούς εμβέλειας, εκθέσεις και εκδηλώσεις υψηλού κύρους.
Λόγω πάντως της εύλογης ταύτισης των ονομάτων η Μαριλένα και η Τζίνα Μαμιδάκη εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίστηκε ότι δεν έχουν ουδεμία σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας MAMIDOIL JETOIL συμφερόντων Κ. & Ν. Μαμιδάκη. Η ανακοίνωση εξεδόθη την Παρασκευή 1η Ιουλίου όταν έγινε γνωστή η προσφυγή της MAMIDOIL JETOIL στο Αρθρο 99, από τις τουριστικές επιχειρήσεις Ι. Μαμιδάκη BLUEGR A.E, και ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Αθηναΐς».
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πού θα κηδευτεί ο εκλιπών, αν δηλαδή το τελευταίο αντίο, θα πραγματοποιηθεί σε κοιμητήριο της Αθήνας, ή αν θα κηδευτεί στην Ανώσκελη Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: