Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Tο Κεράσοβο Πωγωνίου ανακηρύχθηκε επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό». Το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου»- μετά από 70 Χρόνια (15 Αυγούστου 1944- 15 Αυγούστου 2014).



Στο Κεράσοβο Πωγωνίου την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014 τιμάνε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τον οφειλόμενο σεβασμό το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», γεγονός- ορόσημο για τη νεότερη ελληνική ιστορία. Το μέρος όπου εκτυλίχθηκαν τα δραματικά εκείνα γεγονότα ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων κηρύχθηκε επίσημα από την ελληνική πολιτεία «Ιστορικός Τόπος». Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την επίσημη ένταξη του Κερασόβου στα «Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας» από την ελληνική πολιτεία.

  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και συγκίνηση θα τιμηθεί και φέτος στο Κεράσοβο Πωγωνίου την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014 το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η θλιβερή επέτειος της θυσίας των μαρτυρικώς εκτελεσθέντων συγχωριανών μας και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, η οποία συντελέστηκε ανήμερα της εορτής της Παναγίας (Δεκαπενταύγουστος 1944), πριν από 70 ολόκληρα χρόνια. Φέτος ο καθιερωμένος εορτασμός συμπίπτει με ένα σπουδαίο γεγονός για ολόκληρη την Ήπειρο, την επίσημη ανακήρυξη από την ελληνική πολιτεία χωριού μας σε «Μαρτυρικού Χωριό», διαδικασία που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αφού η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη προωθηθεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για τη σπουδαία αυτή εξέλιξη ο πρόεδρος της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου κύριος Αριστοτέλης Π. Τζαβέλλας και το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κύριος Σταύρος Χ. Παππάς αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όσους συμπαραστάθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στις σχετικές προσπάθειες και ιδιαίτερα την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Ιωαννίνων κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου για την αμέριστη βοήθειά της. Θυμίζουμε ότι από πέρυσι ο τόπος όπου εκτυλίχθηκαν τα δραματικά εκείνα γεγονότα χαρακτηρίζεται επίσημα από την πολιτεία «Ιστορικός Τόπος», με απόφαση που εκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2014, ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.


     
Η τελετή, την οποία τη φετινή χρονιά συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πωγωνίου, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και η Ένωση Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας, θα αρχίσει με την καθιερωμένη πρωινή Θεία Λειτουργία στην Κεντρική Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης κυρίου κυρίου Ανδρέα, ο οποίος τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια τιμά το χωριό μας με την αδιάλειπτη παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών, το τρισάγιο το χώρο του ανεγερθέντος από την Αδελφότητά μας Ηρώου, το οποίο κοσμεί το Κεράσοβο από το 1994, το προσκλητήριο των νεκρών, η τήρηση ενός λεπτού τιμητικής σιγής στη μνήμη των θυμάτων και η κατάθεση στεφάνων. Κεντρική ομιλήτρια στη φετινή εκδήλωση θα είναι η βουλευτής Ιωαννίνων και  Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μια συμβολική δεξίωση από τον Εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας και την Ένωση Κερασοβιτών Πωγωνίου, προς τιμήν των παρευρισκομένων, με σαρακοστιανά εδέσματα, όπως το απαιτούν οι περιστάσεις και οι παραδόσεις του τόπου μας τέτοιες μέρες.



Η τιμητική παρουσία όλων των αρχών και των φορέων της  ακριτικής επαρχίας μας, του Νομού Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και η αυτονόητη όσο και οφειλόμενη παρουσία συγγενών των θυμάτων μαζί με το επιβαλλόμενο ηχηρό παρόν των συγχωριανών μας, των συμπατριωτών Πωγωνησίων και των φίλων του Κερασόβου αναμένεται να προσδώσουν στη σεμνή αυτή τελετή τον προσήκοντα σεβασμό  και τις τιμές που αρμόζουν στους υπέρ πατρίδας μαρτυρικώς θυσιασθέντες Κερασοβίτες αλλά και στο ίδιο το μαρτυρικό χωριό μας, το οποίο κατέκαψαν ολοσχερώς οι αιμοσταγείς ναζί κατακτητές.

 Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου κύριος Αριστοτέλης Π. Τζαβέλλας και το Διοικητικό του Συμβούλιο προωθούν ένα έργο που θα αναδείξει το χωριό μας ως ιστορικό τόπο, την κατασκευή πλακόστρωτου δρόμου από το μνημείο των πεσόντων ως τον τόπο της μαρτυρικής θυσίας των συγχωριανών μας, τη Σπηλιά του Ολοκαυτώματος. Για το έργο αυτό έχει ήδη ετοιμαστεί η σχετική μελέτη, για την οποία αναζητείται τρόπος ένταξης στο ΕΣΠΑ ώστε να χρηματοδοτηθεί. Στις σχετικές προσπάθειες η Αδελφότητά μας έχει τη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του Δημάρχου κυρίου Κωνσταντίνου Καψάλη και του αντιδημάρχου κυρίου Στυλιανού Κουκουλάρη, όπως και της Περιφέρειας Ηπείρου.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: