Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Συνέλευση πολιτών εν δράση για την αποκατάσταση των παρανομιών στην Κυανή Ακτή Πρέβεζας. ''Μιά σειρά ζητήματα πρέπει να απαντηθούν''.


Ερωτηματικά προκαλεί η στάση των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών για το έργο ανάπλασης της Κυανής Ακτής. Μετά το σάλο που ξέσπασε από τις παράνομες εργασίες που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν και την εμπλοκή τους, η Κυανή Ακτή παραμένει εργοτάξιο και όπως μπορείτε να δείτε στην παρακείμενη φωτογραφία, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ, αφού αφαιρέθηκε ο ξύλινος φράχτης που υπήρχε και προστάτευε έως ένα βαθμό το δάσος.

Ο ενοικιαστής του Καφενείου έχει ολοκληρώσει το beach volley για το οποίο μάλιστα οι διαμαρτυρίες λόγω του σύννεφου σκόνης είναι καθημερινές από τους λουόμενους, όπως επίσης έχει προσθέσει επιπλέον χώμα και το beach volley έχει «συνδεθεί» κατά κάποιο τρόπο με τον περίβολο του καφενείου.

Ως γνωστόν, άδειες για τις παραπάνω παρεμβάσεις δεν υπάρχουν αλλά ο ιδιώτης κάνει αυτό που εκείνος θεωρεί καλύτερο για τις εισπράξεις του χωρίς ωστόσο να υπολογίζει τίποτα.
Χθες, εκπρόσωποι της Συνέλευσης Πολιτών για την Κυανή Ακτή, συναντήθηκαν με την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Βίκυ Ευταξά για το συγκεκριμένο θέμα της ανάπλαση της Κυανής. Η κα Ευταξά ήταν πλήρως ενημερωμένη για το ζήτημα ενώ είχε ζητήσει μεσολάβηση η ίδια προσωπικά και είχε έρθει σε συνομιλία με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρ. Μπαίλη για το θέμα και είχε μάλιστα ζητήσει να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.


Η κα Ευταξά άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις των Εκπροσώπων της Συνέλευσης, ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει στην Κυανή όπως έχει γνώση και για τις αδειοδοτήσεις άλλη μελέτης από αυτή που εφαρμόζεται. Η ίδια τόνισε πως θα απαντήσει επίσημα και θα συνεχιστεί η συνεργασία για το θέμα και πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να υπάρξει μια κοινή απόφαση. Οι εκπρόσωποι της Συνέλευσης τόνισαν πως όποια εργασία πραγματοποιηθεί από δω και πέρα θα πρέπει με βάση τη νομοθεσία και τίποτα άλλο.
Η Συνέλευση Πολιτών αναμένει από την κα Ευταξά ένα έγγραφο που θα αναφέρει πως υπήρξε αδειοδότηση μόνο για την αρχική μελέτη και αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί. Από την στιγμή που δεν εφαρμόζεται - κάτι που επιβεβαίωσε και η Διεύθυνση Δασών - ότι δεν είναι σύννομο, δεν μπορεί και να εκτελεστεί.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά τα οποία έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα τα τσιμεντένια παγκάκια στον Παντοκράτορα - με τις φωτογραφίες των οποίων εξοργίστηκε η κα Ευταξά χαρακτηρίζοντάς τα 'μη βλεπόμενο μνημείο' -  είναι μη αδειοδοτήσιμα και θα πρέπει άμεσα να αποσυρθούν και να εφαρμοστεί ότι προβλέπει η αδειοδοτούμενη αρχική μελέτη.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Β. Δάλαρος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πρέβεζας και στη σύσκεψη του παρέθεσε τις επισημάνσεις για τις εργασίες στην Κυανή Ακτή, με τις οποίες ο κ. Μπαίλης συμφώνησε τονίζοντας πως θα γίνουν όλες οι αλλαγές σύμφωνα με τις αρχικές αδειοδοτήσεις, δηλαδή ξύλινες κατασκευές και όχι τσιμεντένιες.
Το σχετικό έγγραφο με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Δασών κοινοποιήθηκε και στη Συνέλευση Πολιτών από τον Δήμαρχο Πρέβεζας στο οποίο αναφέρει - αόριστα - πως θα εφαρμόσει την πρώτη μελέτη,  όπου υπάρχουν αδειοδοτήσεις.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν, σύμφωνα με τα παραπάνω είναι πολλά. 



Σύμφωνα με τον ΕΟΤ, οι τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν στη μελέτη που εφαρμόζεται δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του συνόλου.
Όλες αυτές οι μεταβολές που θα γίνουν για να συμβαδίζει η ανάπλαση με την πρώτη μελέτη, δεν ξεπερνούν το 15%; Πως θα γίνουν όλες αυτές λοιπόν οι αλλαγές; Τώρα γιατί μπορούν να γίνουν  και τότε όχι; 
Το ποσό που θα δοθεί στον εργολάβο θα είναι το ίδιο με τις τσιμεντένιες κατασκευές ή θα εκπέσει διότι σύμφωνα με την αρχική μελέτη θα είναι ξύλινες;
Προκύπτουν λοιπόν μια σειρά ζητήματα που θα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος και να απαντηθούν. 

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: