Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές


Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση την ώρα που ο ΟΑΕΕ είναι αμφίβολο εάν θα είναι σε θέση να καταβάλλει συντάξεις στο μέλλον.

Το σύνολο των απλήρωτων εισφορών φτάνει τα 7,4 δισ. ευρώ που προέρχεται κυρίως από μικροοφειλέτες με αποτέλεσμα το Ταμείο να έχει φέτος μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με Τα Νέα οι συντάξεις ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα από τον Σεπτέμβρη και μετά είναι άγνωστο εάν θα καταβάλλονται. Κατά τις ίδιες πηγές, εντός του καλοκαιριού το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών θα στείλει άλλα 92.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους οφειλέτες για την είπραξη χρεών της τάξης των 5.000-15.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιο το φθινόπωρο θα επιχειρήσει την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), σχολιάζοντας ότι μέχρι τώρα έγιναν «επιφανειακές ενοποιήσεις» μετά τις οποίες διατηρούνταν «διαφορετικά λογιστήρια», «μη συμβατά  πληροφοριακά συστήματα», ακόμη και η δυνατότητα «επιλογής παροχών» με το παλαιό ή το νέο σύστημα.
Σύμφωνα με το Βήμα, μετά την ψήφιση του νόμου για ένα διάστημα θα διατηρηθεί ως αυτόνομο το ΝΑΤ (ναυτικών). Προς τον ΟΑΕΕ οδεύει το ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), ενώ πιθανότητα στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το ταμείο Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), παρότι υπάρχουν και απόψεις για ενοποίησή του με τον ΟΑΕΕ. Μάλιστα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση στο ΙΚΑ, ως ειδικών λογαριασμών, όλων των αντίστοιχων ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των μισθωτών. 



Την ίδια στιγμή οι ένστολοι θα έχουν την δυνανότητα να συστήσουν το δικό τους επικουρικό Ταμείο για να λάβουν εφάπαξ ύστερα από την απόφαση να ενταχθούν τα υφιστάμενα Ταμεία στο ΕΤΕΑ. Η απόφαση αυτή οδηγεί αναπόφευκτα σε περικοπές του εφάπαξ λόγω της εφαρμογής της αρχής του μηδενικού ελλείμματος και της βιωσιμότητας του ενιαίου επικουρικού ταμείου. 
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αποτελούν αιτία πολέμου. «Ετοιμάζονται να ρίξουν νέο τσεκούρι στις παροχές ασφάλισης, υγείας, σύνταξης. Πάνε για πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών, πράγμα που σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας», είπε και πρόσθεσε ότι «τα έχουν γκρεμίσει όλα, θέλουν τώρα να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει από τώρα να ετοιμαστεί ώστε να αντιμετωπίσει και να εμποδίσει αυτές τις εξελίξεις από το Σεπτέμβρη. Το ασφαλιστικό αποτελεί πραγματικά αιτία πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: