Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Aποτελεί κατάφωρη αδικία, η Ελλάδα απλόχερα να παρέχει την βοήθειά της, σε όλα τα επίπεδα και οι Αλβανοί, να μην σέβονται και να μην αναγνωρίζουν τίποτα!...


Νέα «μαχαιριά» στον κορμό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία επιχειρεί η Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, με την μεθοδευμένη αυτοδιοικητική διαίρεση της γειτονικής χώρας. Αν και έχουν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις από τους απανταχού Βορειοηπειρώτες, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτές δεν φαίνεται να τις υπολογίζει η αλβανική Κυβέρνηση. Το σχέδιο, που συζητείται στην αλβανική Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη (31 Ιουλίου), αλλοιώνει την «ταυτότητα» της Μειονότητας, αφού προωθείται η «ανάμειξη» πολλών μειονοτικών χωριών με αλβανικά, πράξη που στόχο έχει τον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου!

Οργισμένοι γι' αυτή την ύπουλη μεθόδευση και ενωμένοι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, όλοι οι φορείς της Ελληνικής Μειονότητας έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σ' αυτή την πρόκληση, καλώντας τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την Κυβέρνησή του να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως πρόκειται για μια ακόμη οργανωμένη και μεθοδευμένη «επίθεση» κατά του ελληνικού στοιχείου στην Αλβανία, το οποίο με πρόσχημα την Αυτοδιοικητική διαίρεση, επιχειρούν να αφανίσουν! 

Αντιδράσεις βέβαια υπήρξαν και στην Ελλάδα, από διάφορους φορείς, ενώ πολλοί βουλευτές έχουν βγει μπροστά, ζητώντας ουσιαστικά από την Ελληνική Κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα και δυναμικά στο θέμα. Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα στην Αλβανική Κυβέρνηση εξ απαλών ονύχων! Ο Ευ. Βενιζέλος  αρκέστηκε σε μια απλή. χαλαρή τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η επίλυση των ήδη ανοικτών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να προστίθενται νέα. Τώρα, το πώς ακριβώς εξέλαβε αυτή την αντίδραση Βενιζέλου ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, δεν έγινε γνωστό. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έκανε λόγο για εσωτερικό θέμα της χώρας του!..  

Η εμπειρία πάντως όλων των προηγούμενων χρόνων, δείχνει ότι η αλβανική πλευρά κατά σύστημα, δυστυχώς, παραβιάζει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων, αποτελεί ένα εκ των βασικών κριτηρίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. 



Πέραν όλων των άλλων όμως, αποτελεί κατάφωρη αδικία η Ελλάδα απλόχερα να παρέχει την βοήθειά της σε όλα τα επίπεδα (τεχνογνωσία, υλικά, ανθρώπινο δυναμικό) στην Αλβανία, όποτε αυτή το ζητά και η ίδια να μην δείχνει τον ελάχιστο σεβασμό προς την Ελληνική Μειονότητα. Μάλιστα, η χλιαρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε όλες τις αλβανικές προκλήσεις, έχει δώσει το περιθώριο στους γείτονες ν' ασκούν ανενόχλητοι, σε κάθε ευκαιρία, την ανθελληνική πολιτική τους.  Αν  όμως επιτακτικά μπει στο τραπέζι των συνομιλιών η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν χρειαστεί και με την άσκηση «βέτο» ακόμη, τότε μόνο θα καταστεί δυνατό να τεθούν επί τάπητος εξαρχής όλα τα ελληνοαλβανικά θέματα. Η ελληνική υποχωρητικότητα πρέπει κάποτε να σταματήσει, διότι εκτός των άλλων αποτελεί και κοροϊδία!..

Της Εύης Κουτσολιόντου

Δεν υπάρχουν σχόλια: