Tα λεγόμενα
«αναψυκτικά διαίτης» ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής,
εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και να επιδεινώνουν τα υπόλοιπα καρδιαγγειακά
προβλήματα στις γυναίκες που βρίσκονται στην κλιμακτήριο.
Συγκριτικά
με αυτές που δεν καταναλώνουν ποτέ τέτοια είδη ή πίνουν πολύ σπάνια, οι γυναίκες
που έπιναν δύο ή τρία αναψυκτικά διαίτης είχαν κατά 30% περισσότερες
πιιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο και κατά 50% περισσότερες
πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας του. Τα συμπεράσματα εξήχθησαν από μια ανάλυση
της κατανάλωσης διαιτητικών αναψυκτικών και των συνεπειών τους σε 60 χιλιάδες
γυναίκες, οι οποίες λαμβάνουν μέρος στην «Πρωτοβουλία για τη Γυναικεία Υγεία»,
μια μεγάλη μελέτη για τα καρδιαγγειακά προβλήματα και τις επικρατούσες τάσεις
στις γυναίκες που έχουν περάσει στην κλιμακτήριο.
«Οι διαπιστώσεις μας
συνάδουν με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων
ερευνών, τα οποία υποδεικνύουν την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στα αναψυκτικά διαίτης
και το μεταβολικό σύνδρομο», επισημαίνει ο Ανκούρ Βιάς του Πανεπιστημίου της
Αϊόβα. Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με μια ομάδα παραγόντων κινδύνου για
καρδιακά νοσήματα, ανάμεσα στα οποία είναι η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη και η
αύξηση του σωματικού βάρους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
παρουσιάστηκαν σε καρδιολογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην
Ουάσιγκτον.
Η μέση ηλικία των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν τα
62,8 χρόνια και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία καμία από τις συμμετέχουσες δεν
είχε βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό για καρδιαγγειακά
προβλήματα.
Αρχικά οι γυναίκες αποκάλυψαν σε ερωτηματολόγιο
πόσα αναψυκτικά διαίτης κατανάλωσαν τους περασμένους τρεις μήνες. Οι ειδικοί,
στη συνέχεια, παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας των γυναικών αυτών επί 8,7
χρόνια και διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 8,5% οι γυναίκες που κατανάλωναν 2 ή
περισσότερα αναψυκτικά διαίτης ημερησίως εμφάνισαν στεφανιαία νόσο, αποφρακτική
καρδιοπάθεια, έπαθαν ισχαιμικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, περιφερειακή
αρτηριακή νόσο ή είχαν πεθάνει εξαιτίας καρδιαγγειακού επεισοδίου. Τα ίδια
παρουσίασε το 6,9% των γυναικών που κατανάλωναν ένα έως τέσσερα αναψυκτικά
διαίτης την εβδομάδα και το 7,2% των γυναικών που έπιναν από κανένα μέχρι τρία
αναψυκτικά διαίτης τον μήνα.
«Διαπιστώσαμε απλώς μια σχέση, δεν
μπορούμε, ωστόσο, επ' ουδενί να πούμε ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι το αίτιο
αυτής της κατάστασης», εξηγεί ο δρ Βιάς, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να
υπάρχουν και άλλοι λόγοι που να συνδέουν την κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών
με τη συχνότητα εμφράγματος και καρδιακής προσβολής. Οπως σημειώνει ο
δρ Βιάς, οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την
ημέρα ήταν νεότερες και είχαν την τάση να είναι καπνίστριες, να πάσχουν από
διαβήτη, υπέρταση και να είναι υπέρβαρες. Χρειάζεται να εκπονηθούν περισσότερες
μελέτες, καταλήγει ο δρ Βιάς, προκειμένου να αξιολογηθεί η σχέση των αναψυκτικών
διαίτης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, εάν τελικά διαπιστωθεί ότι πράγματι
υπάρχει μια τέτοια σχέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου