Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στα Γιάννενα. Ο Γιώργος Βάββας κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή Γραμματοσήμων στους Φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.




Ο Γιώργος Βάββας κατέχει πλέον τη Μεγαλύτερη Συλλογή Γραμματοσήμων στους Φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.

Το πρώτο τους παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες έχουν πλέον τα Γιάννενα.

Και είναι ένα όμορφο ρεκόρ γεμάτο χρώματα και εικόνες.Ένας νέος άνθρωπος, ο Γιώργος Βάββας κατέχει από τις 6 Απριλίου το Παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην κατηγορία Μεγαλύτερη Συλλογή Γραμματοσήμων .

Φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.Πρόκειται για μία ειδική, φιλοτελική κατηγορία, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και ιδιαίτερη σημασία για την παγκόσμια φιλοτελική κοινότητα.Οι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας είναι ένα φιλοτελικό προϊόν το οποίο εκδίδουν τα ταχυδρομεία όλου του κόσμου, όπως και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Εκδίδουν δηλαδή μια σειρά γραμματοσήμων και παράλληλα εκδίδουν κι ένα φάκελο πάνω στο οποίο μπαίνει όλη η σειρά, με σφραγίδα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.Ο φάκελος έχει συνήθως κάποια όμορφη παράσταση ή γράφημα. Μπορεί όμως να είναι και ιδιωτική έκδοση και να ακολουθήσει επίσης τη διαδικασία σφραγίσματος.

Ο κ. Βάββας διαθέτει στη συλλογή του 7215 φακέλους, διαφορετικούς, από 119 κράτη. Το παλιό ρεκόρ το κατείχε Βρετανός με 6037 φακέλους από 60 κράτη.Σπάσαμε έτσι μία παράδοση στην οποία κυριαρχούν οι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν παράδοση σε όλον τον φιλοτελισμό, μας είπε όταν τον συναντήσαμε από κοντά και μας έδειξε ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικά όμορφης συλλογής του.Ο κ. Βάββας, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν θέλει να μιλάει υπερβολικά για τη συλλογή του. Άλλωστε είναι ένας αυθεντικός συλλέκτης, του αρέσει δηλαδή ο κόσμος που βγαίνει μέσα από τις συλλογές. Είναι φιλοτελιστής από 8 χρονών παιδί και συνεχίζει να συλλέγει γραμματόσημα. Του αρέσουν τα όμορφα θέματα από όλον τον κόσμο, αλλά από το 2005 αρχίζει και συλλέγει φακέλους πρώτης κυκλοφορίας και έχει γίνει ένας ειδικός του χώρου.Φιλοτελιστής είναι ο άνθρωπος που του αρέσει να ασχολείται με την ομορφιά και τη λεπτομέρεια, μας λέει. Για τον ίδιο είναι κι ένα χόμπι που τον ηρεμεί. «Ανακαλύπτω την ομορφιά των γραμματοσήμων, αλλά και τη γεωγραφία, την ιστορία του κόσμου. Είναι όλος ο κόσμος σε μικρογραφία, μια μινιατούρα που μπορείς να τη δεις σε ένα άλμπουμ», σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα "Πρωινά Νέα".

Το ρεκόρ το έκανα για δύο λόγους, θα μας πει.: Ο πρώτος είναι για δική μου, ηθική ικανοποίηση. Δεν υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα, αντίθετα ματώσαμε κιόλας. Θέλαμε όμως και να αναπτύξουμε τον φιλοτελισμό στα Γιάννενα, τονίζει.Στα Γιάννενα λειτουργεί ο Φιλοτελικός και φιλοσυλλεκτικός όμιλος νομού Ιωαννίνων που προσπαθεί να αναπτύξει τον φιλοτελισμό και έχει κάνει και εκθέσεις.Όμως είναι μικρός ο αριθμός των συλλεκτών στην πόλη. Κι αυτό έχει τη σημασία του, όταν πρέπει να κινηθείς πιο έξω, να διακριθείς. Ο μικρός τόπος και οι μικρές κοινότητες των συλλεκτών, σημαίνει για παράδειγμα ότι έχεις λιγότερες ευκαιρίες να ανταλλάξεις μερικά γραμματόσημα και να πλουτίσεις τη συλλογή σου.Μπορεί να ασχοληθεί κάποιος και να αρχίσει με πολύ λίγα χρήματα. Παίζει μεγάλο ρόλο, όμως να υπάρχει στον κάθε σύλλογο ή σε μία πόλη ένα ανταλλακτήριο ώστε να φτιάχνει ο συλλέκτης μία συλλογή, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσει.Στη Βρετανία, τη σημαντικότερη ίσως χώρα του κόσμου στον φιλοτελισμό, κάθε Σάββατο μπορείς να πας σε μια από τις πολλές λέσχες και να ανταλλάξεις τα γραμματόσημά σου, θα μας πει ο κ. Βάββας.


Ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στα Γιάννενα


Εργαλείο το ίντερνετ
Αυτό όμως που φαίνεται ότι αλλάζει τα πράγματα είναι το ίντερνετ, γιατί διευρύνει τρομερά τις δυνατότητες επικοινωνίας και ανταλλαγών.Ο συλλέκτης πρέπει να εντοπίσει το γραμματόσημο που θέλει ή τον φάκελο, να συμβουλευτεί οδηγούς, να τεκμηριώσει τα ευρήματα. Κι όταν βρίσκεις έναν φάκελο πρέπει να εντοπίσεις αν είναι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, οπότε χρειάζεσαι πληροφόρηση. Πχ φάκελοι από ασιατικά κράτη είναι δύσκολο να τους πιστοποιήσεις γιατί δεν έχουν λατινικά στοιχεία στις σφραγίδες, αναφέρει ο κ. Βάββας.Ο ίδιος ασχολείται καθημερινά με τις συλλογές του. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, πριν από το ρεκόρ, αυξήθηκε η ενασχόλησή του με ακόμα περισσότερες ώρες πάνω στην τεκμηρίωση και στο να βρεθεί νέο υλικό στο διαδίκτυο.Παρ' όλα αυτά, όλοι μπορούν να ξεκινήσουν με μία συλλογή.




Παλιότερα, τις δεκαετίες του '70 και του '80 ήταν πιο διαδεδομένο και στα Γιάννενα. Στα γιαννιώτικα βιβλιοπωλεία μπορούσες να βρεις πολλές σειρές και τα παιδιά έφτιαχναν εύκολα τα πρώτα τους άλμπουμ.Υπήρχε και η γειτονιά που μπορούσες να κάνεις ανταλλαγή. Ή λάμβαναν και τα γραμματόσημα με τα γράμματα από τους μετανάστες, πολλές οικογένειες, θυμάται ο κ. Βάββας.Ο ίδιος αισθάνεται περήφανος που έχει κάνει το πρώτο ρεκόρ Γκίνες στα Γιάννενα, και θα συνεχίσει. Δεν ξεχνά όμως και όσους τον βοήθησαν. Μας ζήτησε να ευχαριστήσει και δημόσια, τους: Χρήστο Πριτσίνη, πρόεδρο του Φιλοτελικού Ομίλου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Μεταξά, ειδικό στο προσκοπικό γραμματόσημο, Μαρία Δρακοπούλου - Μπούρη μεταφράστρια, Μυρτώ Σπύρου συμβολαιογράφο και ιδιαίτερα την Βάσω Κολιού Περιφερειακή Έφορο των Προσκόπων.Οι άνθρωποι αυτοί βοήθησαν καθοριστικά να πάρει σάρκα και οστά το εγχείρημα, μας είπε.Και σίγουρα είναι ωραίο να ακούς καλές ειδήσεις σε μία πόλη που έχει ανάγκη τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της στις μέρες που περνάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: