Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

O βαρκάρης του Αχέροντα....

Στην αρχή μου ακουγόταν δυσοίωνο: βαρκάδα στον Αχέροντα; Παράξενο ε; Μα δεν είναι το λιγότερο κάπως εκκεντρικό;

Βρισκόμουν εκείνο το καλοκαίρι στην , στην Ήπειρο, όπου κατέλυσα για 3-4 μέρες, ταξιδεύοντας από τη Θεσπρωτία στην Πρέβεζα. Πολλές οικογένειες  Ηπειρωτών και όχι μόνο, αλλά και Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, με camper vans παραθέριζαν εδώ.

 Η βαρκάδα στον Αχέροντα είναι μια από τις ατραξιόν της περιοχής

Τελικά ενέδωσα στην περιέργεια και ενώθηκα με τους άλλους ηλιοκαμένους ταξιδιώτες που και αυτοί επιθυμούσαν μια βόλτα στον. Αχέροντα. Στον ποταμό του κάτω κόσμου των αρχαίων Ελλήνων. Γούστα είναι αυτά, τι να πεις;

Η Αμμουδιά είναι ένα μικρό χωριό παραθεριστών δίπλα σε - τι άλλο - σε μια φανταστική μεγάλη λευκή αμμουδιά. Στη νότια άκρη της οποίας βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού πάνω στις οποίες υπάρχει και το λιμανάκι του χωριού. Από εκεί ξεκίνησε το ξύλινο σκαρί που θα έπλεε στον Αχέροντα.

Αχέροντας, Ήπειρος

Το σκάφος κινείται αργά κόντρα στη ροή του ποτάμιου ρεύματος. Κάτω από την τέντα του το πολύχρωμο πλήθος των επιβατών φωτογραφίζει τις καταπράσινες όχθες, τις φουντωτές ιτιές, τα υδροχαρή φυτά και τα πολλά αγριολούλουδα.
Όλοι γελάνε, είναι χαρούμενοι, είναι διακοπές. Ο βαρκάρης λέει που και που καμιά πληροφορία για το ποτάμι «Ο ήταν ο ποταμός του Κάτω Κόσμου.». Κανείς όμως δε φαίνεται να νοιάζεται για τον κάτω κόσμο. Είναι πολύ απασχολημένοι όλοι με την ομορφιά του επάνω.

Αχέροντας, Ήπειρος

Κοιτάζω στο βάθος πίσω από τις καταπράσινες όχθες τον εύφορο κάμπο του Φαναρίου που απλώνεται καταπράσινος και υγρός ως τον όρμο του Αχέροντα. Εκεί απλωνόταν το σιωπηλό βασίλειο του Άδη, ο τρομερός κόσμος της σκιάς, ο Κάτω Κόσμος των αρχαίων ελλήνων. Σε άλλους μύθους εδώ ήταν η πύλες του Άδη όπου έφταναν οι νεκροί, και μόνο ορισμένοι ζωντανοί όπως ο Ηρακλής, ο Οδυσσέας, ο Ορφέας, ο Θησέας και Πειρίθους κατάφεραν να πάνε και να έρθουν πίσω από τον Άλλο Κόσμο.

Σε αυτές τις ομιχλώδεις πεδιάδες ανάμεσα στα βουνά και τους λασπωμένους λόφους κυλούσαν (και κυλούν) τα νερά τους ο Αχέροντας, ο Κωκυτός και ο Πυριφλεγέθοντας οι ποταμοί του Κάτω Κόσμου που κατέληγαν στην Αχερουσία λίμνη.

Εδώ φτάνει ο Οδυσσέας, αφήνοντας το πλοίο του στο κόλπο και ανεβαίνοντας τις καταπράσινες όχθες του Αχέροντα, μέσα στις καλαμιές τα βούρλα και τα πυκνά υδρόβια φυτά για να μιλήσει και να συμβουλευτεί την ψυχή του Τειρεσία. Ανοίγει το λάκκο για τις σπονδές δίπλα στη συμβολή του Αχέροντα και του Κωκυτού ποταμού, σφάζει το μαύρο κριάρι και εμποδίζει τις ψυχές να γευτούν το αίμα του πριν έρθει ο Τειρεσίας να του πει πως θα επιστρέψει στην Ιθάκη.

Τίποτε δεν θυμίζει όλη αυτή τη φοβερή μυθολογία του τοπίου σήμερα. Το παλιό ψαροκάικο - που σήμερα εκτελεί χρέη ποταμόπλοιου - διασχίζει τον σιωπηλό ήσυχο Αχέροντα, μέσα σε ένα φως ολόλαμπρο. Γεράκια, ερωδιοί και πλήθος άλλα αγριοπούλια πετούν με θόρυβο μέσα στις μυρωδάτες κληματσίδες. Τα κλαριά των δέντρων βυθίζονται στο βαθυπράσινο νερό και ένα νερόφιδο γλιστρά τρομαγμένο από το ήχο της παλιάς ντηζελομηχανής μας. Πλησιάζει απειλητικά ένα φωνακλά βάτραχο που κάθεται στα δροσερά βρύα. Ο οποίος μάλλον περνάει τις τελευταίες του στιγμές.

Αχέροντας, Ήπειρος

Το ποτάμι είναι πλωτό για περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Μετά το σκάφος δεν πάει άλλο. Ο Αχέροντας δεν είναι πια πλωτός.
Η επιστροφή είναι πιο γρήγορη, μας βοηθάει και το μαλακό ρεύμα. Υγρές μυρωδιές από τους παραποτάμιους θάμνους πλημμυρίζουν την κουπαστή μας. Υπάρχουν λένε οι επιστήμονες περίπου 415 διαφορετικά είδη φυτών στην περιοχή γύρω από τις εκβολές του Αχέροντα.
Λίγο πριν ο βαρκάρης μας δέσει στο μόλο της Αμμουδιάς γυρίζει σε όλους μας και. ζητάει ένα νόμισμα!
«Είναι για το βαρκάρη του Αχέροντα.» λέει γελώντας. Θυμίζοντας φυσικά το περίφημο «χαρώνειο νόμισμα» το οποίο οι αρχαίοι έβαζαν στο στόμα των νεκρών τους, για την πληρωμή του βαρκάρη του Κάτω Κόσμου.
Οι επιβάτες γέλασαν, είπαν ευχαριστώ και έφυγαν. Χωρίς να αφήσουν ούτε ένα νόμισμα.
Άλλαξαν βλέπετε οι καιροί.
Ο βαρκάρης του Αχέροντα σήμερα πληρώνεται από τα εισιτήρια.

Αχέροντας, Ήπειρος

Πού βρίσκεται ο Αχέρων 
Ο Αχέροντας, με το μεγαλύτερο μέρος του, να διασχίζει την Π.Ε. Πρέβεζας,  βρίσκεται στα σύνορα της Π.Ε. Πρέβεζας με αυτή της Θεσπρωτίας, ξεκινώντας από το μέρος της Λάκκιας Σουλίου, στα όρια των Π.Ε. Πρέβεζας και Ιωαννίνων στην Ήπειρο.
Οι εκβολές του βρίσκονται στο χωριό Αμμουδιά Φαναρίου Πρέβεζας, του Δήμου Πάργας.
Ο γρηγορότερο τρόπος για να φτάσεις εκεί είναι μέσω του κεντρικού δρόμου Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: