Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικά ευρήματα, δημιουργούν το πρόβλημα στην Ιόνια Οδό


Ο Περιφερειάρχης, χαρακτήρισε αρκετά χρήσιμη την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδη στο έργο της Ιόνιας Οδού
  
Απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές υπηρεσίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της Ιόνιας Οδού και μαζί το ίδιο το έργο, τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο οδικό άξονα στη Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα.
Ενδεικτική των σημαντικών προβλημάτων ήταν η παρέμβαση που έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών στην Ήπειρο. Παρέμβαση σε δραματικούς τόνους και με αποδέκτες τόσο τις υπηρεσίες όσο και τους πολιτικούς τους προισταμένους, δηλαδή τους Υπουργούς.
Ο κ. Καχριμάνης έκανε ειδική μνεία στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα ζητήματα των απαλλοτριώσεων, της αποδέσμευσης του στρατοπέδου στο Αβγό και σε αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίζονται, αλλά δεν αντιμετωπίζονται από τις τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Ο Περιφερειάρχης, στην αρχή των δηλώσεων του χαρακτήρισε αρκετά χρήσιμη την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδη στο έργο της Ιόνιας Οδού, προσθέτοντας ότι μετά από τη συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη που ακολούθησε, αναζήτησε για το "τι ακριβώς προβλήματα υπάρχουν κατά μήκος της Ιόνιας Οδού από τον κόμβο της Εγνατίας μέχρι και το Αντίρριο".
Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι, μεταξύ άλλων, είχε συζήτηση και με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, σημειώνοντας ότι το "ζήτημα της Ιόνιας Οδού είναι συνολικό". "Βέβαια - πρόσθεσε - εκτός Νομού Ιωαννίνων τα εργοτάξια είναι πιο ανεπτυγμένα, όμως δεν παύει να υπάρχει τεράστιο θέμα στο Νομό, όταν από τα 25 χλμ γίνονται έργα μόνο στα 6,5 και το τέλος του 2015 είναι πάρα πολύ κοντά".
Οι απαλλοτριώσεις:
"Πληροφορηθήκαμε κατά τη σύσκεψη με τον Υπουργό, - είπε - ότι έχουν κατατεθεί χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Αθήνα και απορώ πως αυτά δεν μπορούν να μεταβιβαστούν αυτόματα στο υποκατάστημα των Ιωαννίνων. Μου φαίνεται ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά με τις αρμόδιες υπηρεσίες". Πρόσθεσε δε, ότι περιμένει από το Δήμο Ιωαννιτών να πάρει πρωτοβουλία άμεσα, ώστε να μεταβούν επιτόπου για να πείσουν τον κόσμο, ότι από τη στιγμή που τα χρήματα είναι κατατιθέμενα, θα τα πάρουν.
  


Τα αρχαιολογικά ευρήματα:
Για την εξεύρεση λύσης στις καθυστερήσεις που υπάρχουν, εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει άμεση συνάντηση των Υπουργών Υποδομών και Πολιτισμού, με στόχο να εξεταστεί κάθε τμήμα στο οποίο υπάρχει εκκρεμότητα από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης έφερε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες στον οδικό άξονα Κόρινθος προς Πάτρα. " Εδώ- είπε- ακούγεται ότι προς την περιοχή της Αμπελιάς μπορεί να βρεθούν αρχαία από τη εποχή του σιδήρου. Να καταγραφούν άμεσα, αλλά και να αφήσουν να γίνει ο δρόμος. Δεν μπορεί να ακούγεται ότι υπάρχει ένας οθωμανικός τοίχος στην περιοχή του Ξηροβουνίου, κοντά στα Πέντε Πηγάδια, και αυτό να μπλοκάρει τα έργα στην περιοχή μας, και τη Μ.Π.Ε μέχρι την Αμφιλοχία. Δεν μπορεί να βρίσκεται αρχαία πόλη στην περιοχή του Μεσολογγίου και αφού αλλάζουν τη χάραξη, στο σημείο που θα περάσει σήμερα ο δρόμος να υπάρχει μια αγροικία, να μην την καταγράφουν και να τελειώνει το θέμα. Αν δεν λυθούν μέχρι τον Αύγουστο όλα τα θέματα με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, μην περιμένετε να γίνει Ιόνια Οδός στην Ήπειρο".
"Ως Περιφερειάρχης Ηπείρου ζητώ - κατέληξε- συνάντηση των δύο Υπουργών (Υποδομών και Πολιτισμού) ώστε να εξεταστεί κάθε κομμάτι δρόμου που υπάρχει εκκρεμότητα από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Και το ζητάω προσωπικά από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα, ως Ηπειρώτη και ως άνθρωπο που ξέρει να λύνει θέματα".

Το Στρατόπεδο Αβγού:
Το τρίτο μεγάλο εμπόδιο για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού, είναι η παραχώρηση του στρατοπέδου Αβγού. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, από την εποχή που ο νυν Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ήταν Υφυπουργός Άμυνας και είχε αναλάβει πρωτοβουλίες, μέχρι σήμερα το στρατόπεδο "παραμένει ως έχει".
"Ενώ έχει αδειάσει - συνέχισε- το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν το παραχωρεί στο Υπουργείο Υποδομών ώστε να δουλέψει επιτέλους το έργο. Κανένας δεν μπορεί να στερεί το δικαίωμα του Ηπειρώτη να τελειώνει επιτέλους η Ιόνια Οδός. Εγώ βγάζω αυτή την κραυγή αγωνίας, δυνατά όσο μπορώ, απευθυνόμενος προς όλους του Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό ώστε να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Δεν έχουμε την άνεση μηνών. Αν αφήσουν και αυτή την ευκαιρία, αυτών των ημερών, να περάσει χωρίς αποτελέσματα, δεν θα γίνει η Ιόνια Οδός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: