Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

O Πανίκας Ψωμιάδης Ζορρό, δηλώνει ταπί και «σκοτώνει» τα ακίνητά του. Ψάχνει σωτηρία στο Real Estate


Ενα ρετιρέ διαμέρισμα στην Πλατεία Αριστοτέλους -του οποίου μέχρι χθες η αξία του ήταν 1,5 εκατ. ευρώ, όπως λέει ο ιδιοκτήτης του- με εκπληκτική και ανεμπόδιστη θέα στην πόλη και στη θάλασσα και δύο οικόπεδα σε προνομιακές περιοχές, ένα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και ένα δεύτερο στο Νέο Ρύσιο, στα ανατολικά.


Το ένα από τα 2 ισόγεια καταστήματα στην οδό Φραγγίνη και Βασ. Ηρακλείου (Λουλουδάδικα) τα οποία ο Π. Ψωμιάδης έχει βγάλει στο σφυρί. 500.000 - 600.000 ? κοστολογεί το ρετιρέ διαμέρισμα στην πλατεία Αριστοτέλους ο πρώην νομάρχης, η αξία του οποίου σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του έφτανε κάποτε το 1,5 εκατ.

Και τα τρία περιλαμβάνονται στην ακίνητη περιουσία που έχει θέσει προς πώληση ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, επικαλούμενος οικονομική αδυναμία και αυξημένες υποχρεώσεις.

Εκτός από τα παραπάνω, στα ακίνητα που έχει βγάλει στο σφυρί -«για να ''τα σκοτώσει'' και όχι να τα χαρίσει», όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρώην περιφερειάρχης- περιλαμβάνονται και ένα οικόπεδο στον Εύοσμο στα δυτικά, καθώς και δύο ισόγεια καταστήματα με πατάρι και υπόγειο στην οικοδομή-στρατηγείο στο κέντρο της αγοράς, στην οδό Φραγγίνη και Βασιλέως Ηρακλείου (Λουλουδάδικα). Εκεί ο Π. Ψωμιάδης διατηρεί και τα γραφεία του κόμματός του «Πατρίδα», ενώ διαθέτει και άλλα διαμερίσματα, τα οποία νοικιάζει. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και κάποια άλλα ακίνητα ιδιοκτησίας της οικογένειας Ψωμιάδη, είτε στη Χαλκιδική είτε στη Θεσσαλονίκη.




Ζει... ένα δράμα
Και μπορεί αυτές τις μέρες, αφότου έγινε γνωστό ότι πουλάει μέρος της ακίνητης περιουσίας του, να περιφέρεται και να περιγράφει με... δραματικό τρόπο τις οικονομικές του υποχρεώσεις, όμως μόνο το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας που έχει βγει προς πώληση αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει, ενώ και ο ίδιος σε δηλώσεις του έκανε λόγο «για ακίνητα αξίας μέχρι πρότινος πολλών εκατομμυρίων ευρώ».
Πολύ περισσότερο που η οικογένεια του Π. Ψωμιάδη -μέσω και της συζύγου του Τζούλιας- διαθέτει τρία καταστήματα της γνωστής αλυσίδας Plaisir στη Θεσσαλονίκη και άλλες επιχειρήσεις, ενώ ο ίδιος σε ηλικία 66 ετών σήμερα, μετά από μια μακρά βουλευτική καριέρα και δύο θητείες ως εκλεγμένος νομάρχης, παίρνει κανονικά τη διόλου ευκαταφρόνητη βουλευτική σύνταξη.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ο Π. Ψωμιάδης έβγαλε προς πώληση όλα τα παραπάνω ακίνητα, όταν η τιμή που μπορεί να πιάσει μόνο με ένα από τα πρώτα τρία και παρά την πτώση των τιμών λόγω κρίσης είναι αρκετά μεγαλύτερη από τα 400.000 ευρώ που φέρεται, όπως έχει πει ο ίδιος, να χρωστάει στις τράπεζες.
Πρόκειται για οφειλή που δημιούργησε ως συνεγγυητής σε δάνειο που δεν εξυπηρετήθηκε, το οποίο είχε πάρει με πρώην συνεταίρο του για την επιχείρηση με τις ανατομικές παντόφλες και το... περίφημο ιστορικό. Ηταν παραμονές των εκλογών για τη νομαρχία το 2002, όταν προέκυψε εμπλοκή με τον έλεγχο από άνδρες του ΣΔΟΕ και ο συνεταίρος του... έκαψε τα φορολογικά βιβλία! Για το δάνειο αυτό ο Π. Ψωμιάδης -κατά τα λεγόμενά του- έχει τοποθετηθεί στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία.

Οπως όμως σημείωναν τραπεζικοί κύκλοι θα μπορούσε να προχωρήσει σε ρύθμιση του δανείου και να γίνει η αποπληρωμή σε βάθος χρόνου, καταβάλλοντας μικρότερα ποσά.
Ο ίδιος επιμένει να δίνει δραματικό τόνο, λέγοντας ότι τα τελευτά δύο χρόνια «έχει χάσει λίγο την μπάλα» και ότι «έχει πεθάνει οικονομικά και ψυχολογικά» και πως είναι ένα ράκος. Την ίδια ώρα ρίχνει αναθέματα σε ευεργετηθέντες, φίλους, επιχειρηματίες, πολιτικούς κ.ά. που τον έχουν εγκαταλείψει. «Ολους αυτούς που έκανα μάγκες ή βοήθησα όσα χρόνια είχα τα γαλόνια στη νομαρχία και στην περιφέρεια», όπως λέει. Επίσης αναφέρει ότι οι δικαστικές του περιπέτειες τα τελευταία χρόνια -που δεν έχουν λήξει- του έχουν κοστίσει αρκετά λεφτά.




Απορίες
Φυσικά δημιουργούνται εύλογες απορίες: Γιατί ο Π. Ψωμιάδης προχωρά σε ένα μπαράζ πωλήσεων σημαντικής αξίας ακινήτων; Συνδέεται η κίνηση αυτή με τις εκκρεμότητες που συνεχίζει να έχει με τη δικαιοσύνη και το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής εμπλοκής στα περιουσιακά του;
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ, μετά την απολογία του στην ειδική ανακρίτρια για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια», δηλαδή έργα τα οποία φέρεται να ανέθετε η διοίκηση της νομαρχίας επί της θητείας του απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς σε εργολάβους, ζημιώνοντας με αρκετά εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τη δικογραφία, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν ζημίωσε το Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ.

«Κάποιοι δυστυχώς θεωρούν ότι πρέπει να χαρίσω τα ακίνητά μου. Εγώ είπα ''τα σκοτώνω''. Δεν πρόκειται να τα χαρίσω» είναι τα λόγια του. Ιδιαίτερα για το προνομιακό ρετιρέ της Πλατείας Αριστοτέλους (επιφάνειας 90 τ.μ.), που βρίσκεται λίγες δεκάδες μόλις μέτρα από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» και άλλο τόσο από τη θάλασσα και διαθέτει μοναδική θέα, ο Π. Ψωμιάδης λέει ότι «μέχρι χθες έκανε 1,5 εκατ. ευρώ και το πουλούσες όσο ήθελες, ενώ τώρα το πουλάς 500.000-600.000 ευρώ, σκοτώνοντάς το».
Στο διαμέρισμα αυτό έμενε ο ίδιος πριν από αρκετά χρόνια και το έχει μεταβιβάσει στη 14χρονη κόρη του. Ξεσπά επίσης οργισμένος κατά υποψήφιων αγοραστών -και ήταν πολλοί- που θέλησαν να το αγοράσουν με ποσά γύρω στις 200.000 ευρώ. Στα ερωτήματα επίσης που τίθενται για το πώς απέκτησε μια τέτοια μεγάλη ακίνητη περιουσία, ο ίδιος δίνει την απάντηση ότι «τα αγόρασε πριν 30, 40 και 50 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: