Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Bαλκάνιος πραματευτής. Οι δρόμοι και οι σταθμοί των πραματευτάδων. Απολαύστε το video.




                                                                                                                                                                       
Μια ενδιαφέρουσα ιστορική σειρά για τον Ελληνισμό στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, με τίτλο «Βαλκάνιος Πραματευτής»

Ο «Βαλκάνιος Πραματευτής», που σκηνοθέτησε ο Απόστολος Κρυωνάς, έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο του Χρίστου Ζαφείρη και  παρουσιάστηκε σε έξι ωριαία επεισόδια, από τη ΝΕΤ.
Βασικός άξονας της σειράς είναι η δράση των Μακεδόνων, Ηπειρωτών και Θεσσαλών πραματευτάδων - εμπορευόμενων, οι οποίοι με μεταγωγικά ζώα μετέφεραν εμπορεύματα από τη Βόρεια Ελλάδα, το Αιγαίο και την Ανατολή σε πόλεις της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Αναφερόμενος στη σημασία του ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης Απόστολος Κρυωνάς τόνισε ότι η σειρά αποκαλύπτει μία πτυχή της ελληνικής ιστορίας σχεδόν ξεχασμένη από όλους. Από την πλευρά του, ο συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρώτοι Ελληνες πραματευτάδες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, τις πιο πολλές φορές διωγμένοι από τον πόλεμο.
Μέσα από την εκπομπή παρακολουθούμε την πορεία των πραματευτάδων από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους ως τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, εκεί που έζησαν και στα πολιτισμικά κατάλοιπα που άφησαν στις πόλεις αυτές. Το οδοιπορικό θα ξεκινήσει από τις πατρίδες των πραματευτάδων, τη Σιάτιστα, την Καστοριά, τα Αμπελάκια, τον Τύρναβο, το Πήλιο, τα Ιωάννινα και όλη την Ήπειρο, για να καταλήξει στη Βουδαπέστη, στο Βελιγράδι, στη Βιέννη, στην Τεργέστη κ.α.

Απολαύστε το video.


Δεν υπάρχουν σχόλια: