Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«Μπουρλότο» για τον Ηπειρώτικο Τουρισμό το πρωτοφανές χαράτσι στα καταλύματα. Άστοχες αποφάσεις Υπουργών, υπονομεύουν προσπάθειες τοπικών φορέων!

➤  Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή ο Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ)
➤  Τροπολογία της Α. Ασημακοπούλου για τον οινοτουρισμό, έκανε δεκτή η Υπ. Τουρισμού

«12 μήνες τουρισμός στην Ήπειρο»! Στόχος εφικτός, και άμεσα υλοποιήσιμος αφού η περιοχή μας είναι από τις λίγες της χώρας, που κάποιος επισκέπτης μπορεί το πρωί να βρίσκεται στα ορεινά για καφέ και σε λιγότερο από μια ώρα να φθάνει στις γραφικές παραλίες Πρέβεζας ή Θεσπρωτίας για ένα… ουζάκι.

Και επειδή βαριά βιομηχανία, ούτε υπάρχει ούτε πρόκειται να έχει η Ήπειρος το ενδιαφέρον όλων των φορέων και ιδιαίτερα των ΟΤΑ, πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη του Τουρισμού! Και στα πλαίσια αυτά πολύ σωστά έπραξε η Γιαννιώτισσα βουλευτής κ. Άννα Ασημακοπούλου να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με θέμα τον Οινοτουρισμό, το περιεχόμενο της οποίας αμέσως έκανε δεκτό η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. 

Η απόφαση της Υπουργού αποτελεί και μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το Νομό Ιωαννίνων, επισημαίνοντας εκτός των άλλων ότι, όπως αναφέρει η κ. Ασημακοπούλου, «ο οινοποιητικός κλάδος αποτελεί για την περιοχή του Νομού Ιωαννίνων ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, με την Ζίτσα και το Μέτσοβο να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή λόγω της μακράς και πλούσιας οινοποιητικής τους παράδοσης». Αλλά και η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων με την τόσο σημαντική οινοποιητική παράδοση, θα συμμετέχει και θα ωφεληθεί τα μέγιστα από την νέα για την χώρα μας μορφή εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού.

Χαράτσι στα καταλύματα
Ενώ και από άλλους τοπικούς φορείς γίνονται φιλότιμες προσπάθειες ενίσχυσης του Ηπειρωτικού Τουρισμού, έρχεται η ίδια η Πολιτεία και δίνει τη χαριστική βολή! Επιβάλλει, χωρίς μελέτη και σκέψη, βαρύ χαράτσι στα τουριστικά καταλύματα και στις επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού (υπάρχουν εκατοντάδες στην Ήπειρο) που με την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας φθάνει ως και 2.000% σε σχέση με τον φόρο των ξενοδοχείων. Απόλυτα δικαιολογημένη λοιπόν η έντονη αντίδραση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ηπείρου «Ξένιος Ζευς» κ. Ελευθέριου Ζαρκάδα της οποίας σχετικό υπόμνημα κατέθεσε ως Αναφορά χθες στη Βουλή ο Γιαννιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Μαντάς, ζητώντας σχετική ενημέρωση από τους Υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών. Χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρκάδας αναφέρει: «Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα ξενοδοχείο 1.100 τ.μ. καλείται να πληρώσει 465,00 ευρώ ΦΑΠ, τη στιγμή που ένα τουριστικό κατάλυμα αντίστοιχων τετραγωνικών μέτρων καλείται να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 7.645,00 ευρώ ΦΑΠ. Ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί προσωπικά για το θέμα και τον παρακαλούμε να παρέμβει, ώστε να σταματήσουν στο Υπουργείο Οικονομικών να καταστρατηγούν το νόμο περί ειδικών κτιρίων, χρησιμοποιώντας μια υπουργική απόφαση του 1996 και τον εφαρμόζουν επιλεκτικά και προκλητικά μόνο για το 50% του τουριστικού δυναμικού της χώρας, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών».




Ευρωπαϊκά  Προγράμματα

Στο μεταξύ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών  «κύριος στόχος του στην παρούσα φάση, την περίοδο που διανύουμε, αποτελεί η υλοποίηση των δυο επιχειρησιακών προγραμμάτων Διασυνοριακής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία». Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας προγραμματισμένες συναντήσεις των εταίρων που συμμετέχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων:
1. «CULT-ROUTES - ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» και συμμετέχουν από την Ελλάδα η Περιφέρεια Ηπείρου (επικεφαλής) και ο Δήμος Ιωαννιτών (Γραφείο Τουρισμού), ενώ από την Ιταλία, η Περιφέρεια της Απουλίας, το Επιμελητήριο και η Εκθεσιακή Εταιρία της Φότζια.
2. «JOY-WELCULT-ΕΡΓΑΣΙΑ, ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο οποίο συμμετέχουν από την Ελλάδα ο Δήμος Ιωαννιτών (Γραφείο Τουρισμού), το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Πάτρας. Από την Ιταλία η εταιρεία CΝΑ της Απουλίας (επικεφαλής), η Περιφέρεια Απουλίας και το Εθνικό Περιφερειακό Πάρκο του Ότραντο.
Παράλληλα εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αναμένεται η δημοπράτηση για προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής επικοινωνιακής προβολής του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών (Προσέγγιση LEADER – Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007-2013).

Δεν υπάρχουν σχόλια: