Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Στο σκαμνί για απάτη, ο πρώην γ. γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, και άλλοι 17 για παράνομη πώληση μετοχών. Θεματοφύλακες του δημόσιου συμφέροντος φέρονται ότι εξαπάτησαν το Ελληνικό Δημόσιο, εγκρίνοντας παράνομα την πώληση μετοχών εταιρείας.

Ο πρώην γ.γ. Γ. Τσιότρας

 Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν συνολικά 17 άτομα, μεταξύ των οποίων κρατικοί υπάλληλοι και ο πρώην γ. γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας. 


Εκτός από το διορισμένο πρώην περιφερειάρχη, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν ιδιώτες, υπάλληλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, ακόμη και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Κατηγορούνται ότι ενέκριναν τη μεταβίβαση μετοχών της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικοί Αγωγοί Α.Ε.» (HELLECON S.Α), που είχε αντικείμενο την παραγωγή χάλκινων αγωγών (απλών και εμαγέ), χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. 



Η εταιρεία επιχορηγήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο με συνολικά 1,3 εκατ. ευρώ (σε δύο δόσεις), με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, έχοντας υποχρέωση να λειτουργεί πραγματικά η επένδυση για πέντε έτη (μέχρι το 2006) από την ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της, απασχολώντας 30 άτομα. Αυτό όμως δεν συνέβη στην πραγματικότητα, καθώς είχε διακόψει νωρίτερα τις εργασίες της, όπως προέκυψε από τους μεταγενέστερους ελέγχους. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη μεταβίβαση των μετοχών της, ενώ η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 450.451 ευρώ. 

Η ποινική διαδικασία κινήθηκε μετά τη μήνυση που υπέβαλε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος κατείχε το 25% των μετοχών, μαζί με τους δύο γιους του. Εις βάρος τριών στελεχών τής παραπάνω εταιρείας και μιας υπαλλήλου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και εις βάρος των υπολοίπων κατηγορουμένων για άμεση συνέργεια στο προηγούμενο αδίκημα. 

Σημειώνεται ότι η παραπάνω ανώνυμη εταιρεία είχε σταματήσει την παραγωγική της λειτουργία και έπρεπε να ανακληθεί η άδεια υπαγωγής της στον αναπτυξιακό νόμο και να επιστραφεί μέρος της ληφθείσας επιχορήγησης, από το έτος 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: