Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Αθήνας , τίμησε στη Φούρκα Κόνιτσας, τις Γυναίκες και τους Ήρωες της Πίνδου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κόνιτσας, την Κυριακή το πρωί 20 Ιουλίου 2014.


Η μνήμη της Γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κ. Δαβάκη, Α. Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940, τιμήθηκε  σε εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή το πρωί 20 Ιουλίου 2014, στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» Φούρκας Ιωαννίνων, ο Δήμος  Κόνιτσας
  Το ύψωμα του Προφήτη Ηλία στην ακριτική Φούρκα υπήρξε ο μάρτυρας του ηρωισμού και της θυσίας του στρατού, αλλά και του θάρρους και της γενναιότητας των γυναικών της Πίνδου.
Σε αυτά τα χώματα και κακοτράχαλα χιονισμένα βουνά της Πίνδου, η γυναίκα Ηπειρώτισσα, έδωσε την δική της μάχη και έγραψε την δική της ιστορία,αψηφώντας το κρύο, το χιόνι τον εχθρό,για έναν τόπο ελεύθερο. Οι ηρωίδες γνωρίζοντας τα ορεινά μονοπάτια ζαλώθηκαν στην πλάτη τα πολεμοφόδια και άρχισαν να ανεβαίνουν μαυροντυμένες τις αετοράχες της Πίνδου, στο παγωμένο χιόνι με το αβάσταχτο φορτίο στην πλάτη τους να αντιστέκονται στα στοιχεία της φύσης.
«Γυναίκες της Πίνδου, Αθάνατες Ελληνίδες» του '40 που με τα κατορθώματά τους και τον ηρωισμό τους έμειναν στην ιστορία και στις καρδιές μας «Μανάδες της Λευτεριάς». Μετέφεραν τους τραυματισμένους στρατιώτες κουβαλώντας τους, λεγοντάς τους λόγια παρηγοριάς, έγιναν μάνες, κόρες και αδελφές τους. Οι καρδιές τους πόνεσαν και αγκάλιασαν όσα η ψυχή αντέχει.Το πρωί άνοιγαν τους δρόμους για να περάσει ο στρατός και την νύχτα στα φτωχικά τους σπίτια δίπλα από το φως του καντηλιού, έραβαν τα ρούχα των στρατιωτών.
Γυναίκες της Πίνδου αγρότισσες των Ηπειρωτικών βουνών, από το Πωγώνι, τη Φούρκα, τον Πεντάλοφο, το Επταχώρι, την Βούρμπιανη, την Αγία Παρασκευή, χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, που αψήφησαν τον κίνδυνο και προκαλώντας την αντοχή τους έφθαναν με βοήθειες από τρόφιμα και ρούχα εκεί που ούτε καν τα μουλάρια δεν μπορούσαν ν' ανεβούν. Γυναίκες που όρθωσαν το ανάστημά τους και την ψυχή τους και έδωσαν τον δικό τους αγώνα, ακούραστες, περήφανες, βοηθώντας με την συμμετοχή τους στην νίκη του Ελληνικού στρατού. Η Ηπειρώτισσα μάνα προστάτευε και προστατεύει ως και σήμερα την οικογένεια κα τις διαχρονικές αξίες που διαμορφώνουν αξιόλογες προσωπικότητες.
Η γυναίκα της Πίνδου έγινε θρύλος, ανυπέρβλητο το μεγαλείο της, καθώς ανυπέρβλητη είναι η υπερηφάνια για την μοναδική της ταυτότητα.
Οι  εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία  και Επιμνημόσυνη Δέηση που τέλεσε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τo Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, στέψη των προτομών Κ. Δαβάκη και Α. Διάκου,  σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της 8ης Μεραρχίας, αναπαράσταση της πορείας της μαχόμενης γυναίκας της Πίνδου (από ηλικιωμένες γυναίκες του Καλπακίου) και του τραυματισμού του Κ. Δαβάκη, (διοικητή του αποσπάσματος της Πίνδου).  



Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Αθήνας, όπως κάνει κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, παρέστει στην εκδήλωση με το μέλος του Διοπικητικού Συμβουλίου Ελένη Σιάφη



Την πανηγυρική ομιλία εκφώνησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Παγανιάς.


Μεταξύ  άλλων παρέστησαν ο Στρατηγός  - Δτης της 8ης Μεραρχίας, ο Γεν. Διευθυντής της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων , ο νυν και ο επόμενος Δήμαρχος Κόνιτσας και οι πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων Φούρκας, Αετομηλίτσας, Διστράτου, Σαμαρίνας, εκπρόσωποι  όμορων δήμων στο Δήμο Κόνιτσας, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι εφεδροπολεμικών οργανώσεων.

Οι  εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν  στην Κεντρική Πλατεία της Κοινοτικής  ενότητας Φούρκας. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο  τοπικός Πρόεδρος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης  κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που προώθησε και υλοποίησε στην ευρύτερη περιοχή της Φούρκας, αλλά και γενικότερα στον ορεινό όγκο της Πίνδου.



Γιορτή Γυναίκας της Πίνδου 

Καθιερώθηκε το 1977 με προεδρικό διάταγμα ως εθνική τοπική γιορτή στην μνήμη της Γυναίκας της Πίνδου, των Αξιωματικών Κωνσταντίνου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου και όλων των στρατευμένων παιδιών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα κατά το έπος του 1940. Στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία της Φούρκας, κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, γίνεται δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, παρουσία Υπουργών, βουλευτών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Στη συνέχεια ακολουθεί ομιλία και αναπαράσταση της μεταφοράς των πολεμοφοδίων από Γυναίκες της περιοχής και του τραυματισμού του Κων/νου Δαβάκη. Το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του χωριού, ακολουθεί δεξίωση με το καλωσόρισμα των επισήμων από τον πρόεδρο της Κοινότητας, φαγοπότι με παραδοσιακά εδέσματα και ηπειρώτικοι χοροί και τραγούδια.









Δεν υπάρχουν σχόλια: