Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Kανείς δεν πάει ...''χαμένος''. Ο Γιώργος Βουλγαράκης, που μέχρι πρόσφατα έβαζε τον εαυτό του σε ''κάδρο Πρωθυπουργού'', δραστηριοποιείται στο Κουρδιστάν. Ο πρώην υπουργός ασχολείται με κατασκευές και... παγωτά



Το ενδιαφέρον του στις κατασκευαστικές business και μάλιστα εκτός Ελλάδας έχει στρέψει πλέον ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος απέχει από τα πολιτικά δρώμενα τα τελευταία χρόνια.
Ο πρώην υπουργός δραστηριοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο... Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν με τη Hellenic Construction Ltd., την οποία έχει προωθήσει τις τελευταίες ημέρες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρώτο και καλύτερο το Facebook
Εχει ζητήσει μάλιστα από κάποιους φίλους του να κάνουν like στη σελίδα της εταιρείας που έχει ανοίξει ο ίδιος, ενώ στο εισαγωγικό της σημείωμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ξεκινήσαμε το 2013, εισάγοντας στο Κουρδιστάν την ελληνική τεχνογνωσία στην κατασκευή. Μαζί μας είναι αρκετοί Ελληνες μηχανικοί και μάστορες κάθε ειδικότητας και είμαστε πάντα διαθέσιμοι για νέες συνεργασίες».

Η πρώτη που έκανε like στη σελίδα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του πρώην υπουργού, ήταν η κόρη του, Παυλίνα Βουλγαράκη, ενώ ο ίδιος, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει συζητήσει για τις καινούργιες του δραστηριότητες παρά με ελάχιστους, πολύ δικούς του ανθρώπους. Στη σελίδα της Hellenic Construction Ltd. υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες από ανεγέρσεις κατοικιών στην Ερμπίλ σε διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένης μιας πολυκατοικίας.

Νέοι ορίζοντες.
Τελικά, ο κ. Βουλγαράκης αναζήτησε, όπως επιμένουν οι καλά γνωρίζοντες, νέους επαγγελματικούς ορίζοντες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη θητεία του ως καθηγητή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ο έμπειρος πολιτικός, που έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες, αποφάσισε εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, σύμφωνα με όσα έχει εκμυστηρευτεί σε φίλους του, να επενδύσει στον τομέα των κατασκευών στο μακρινό ιρακινό Κουρδιστάν. Ειδικά η περιοχή του Ερμπίλ «κάθεται» πάνω σε κοιτάσματα 45.000.000.000 βαρελιών αργού πετρελαίου και είναι πραγματική «χρυσή» ευκαιρία για τις κατασκευαστικές εταιρείες!




Ανάπτυξη.
Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, είχε κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για επαγγελματικές επενδύσεις, αφού ολόκληρη η περιοχή αναπτύσσεται ταχύτατα, απολαύει μεγάλης πολιτικής σταθερότητας και έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Εκτός από τις κατοικίες, πάντως, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για απτό ενδιαφέρον του κ. Βουλγαράκη σε ό,τι έχει να κάνει με τη βιομηχανία τροφίμων.
Πιθανόν, λένε οι καλά γνωρίζοντες, να θέλει να συνεργαστεί με τη θυγατρική της βιομηχανίας Κρι-Κρι, η οποία έστησε το πρώτο της εργοστάσιο στην περιοχή.
Οι φήμες πάντως τον ήθελαν ήδη μέτοχο σε εταιρεία παρασκευής παγωτών σε χώρα της Αφρικής (το Μάλι), χωρίς ο ίδιος να το επιβεβαιώνει, παρόλο που η πληροφορία έχει ακουστεί στον στενό φιλικό του κύκλο εδώ και μήνες.
Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον Ελλήνων επιχειρηματιών και εταιρειών για το ιρακινό Κουρδιστάν είναι τεράστιο και πολλοί έχουν ήδη πραγματοποιήσει δεκάδες επισκέψεις εκεί, ενώ αρκετοί έχουν ξεκινήσει δουλειές. Φαίνεται τελικά πως δεν είναι μόνο αυτοί που είδαν την ευκαιρία να επενδύσουν στην «Καλιφόρνια της Μεσοποταμίας», όπως έχουν χαρακτηρίσει την περιοχή, αλλά και ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης.
Εικάζεται μάλιστα ότι έχει πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια, προκειμένου να συζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες, χρησιμοποιώντας τις πολύτιμες γνωριμίες χρόνων στην πολιτική και τις φιλικές του σχέσεις με επιφανείς επιχειρηματίες.
Τους τελευταίους δύο μήνες, πάντως, ο πρώην υπουργός βρίσκεται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στην Αράχωβα, αφού είναι δεινός σκιέρ, μαζί με τη σύζυγό του, κ. Αικατερίνη Πελέκη, και τα παιδιά τους.
Αν και τα σχέδιά του είναι γνωστά, όπως προαναφέρθηκε, μόνο σε πολύ λίγους ανθρώπους, από τους οποίους ζήτησε τη γνώμη τους για το νέο του εγχείρημα, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτοί δηλαδή που επιμένουν ότι έχει ήδη αρχίσει business στο Κουρδιστάν, έχοντας διακρίνει ή πληροφορηθεί από τους πρώτους την ευκαιρία για επενδύσεις στη μακρινή αυτή χώρα.




Νέο Ελντοράντο του «μαύρου χρυσού» το μακρινό Ερμπίλ.
Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στο Βόρειο Ιράκ, ήταν ζήτημα χρόνου να εγκατασταθούν εκεί πετρελαϊκές εταιρείες, όπως οι Exxon Mobil, Total και Chevron, που ζουν ξανά τον «πυρετό του μαύρου χρυσού». Στην Ελλάδα της κρίσης και ειδικά στον χώρο των κατασκευών, που ταλανίζεται, πολλοί επιχειρηματίες είδαν το νέο Ελντοράντο και αναζήτησαν τρόπους επαφής από το 2011, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και κυνηγώντας έργα. Βοήθησαν σε αυτό και εταιρείες συμβούλων στο Βόρειο Ιράκ, που ανέλαβαν έρευνες αγοράς για ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και όχι μόνο, ενώ παρέχουν από γραμματειακή υποστήριξη μέχρι δίκτυο διανομής προϊόντων. Τον αμέσως επόμενο χρόνο, στις 27 και 28 Ιουνίου, τριάντα πέντε ιρακινές εταιρείες και τριάντα εννέα Ιρακινοί επιχειρηματίες ήρθαν στην Ελλάδα για συζητήσεις. Αυτό το διήμερο πραγματοποιήθηκαν πάνω από πεντακόσια πενήντα επιχειρηματικά meetings με πενήντα ελληνικές εταιρείες και κλείστηκαν πολλές συμφωνίες στον συνεδριακό χώρο του «Metropolitan». Τον περασμένο Απρίλιο, ομάδα πέντε Ελλήνων βουλευτών συνόδευσε αντιπροσωπία είκοσι δύο Ελλήνων επιχειρηματιών από τον κλάδο της Υγείας, των κατασκευών, των τροφίμων και των μετάλλων στο Βόρειο Ιράκ. Εκεί συνομίλησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό της χώρας και τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ οι επιχειρηματίες συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου και τοπικούς businessmen. Στο Ερμπίλ μάλιστα λειτουργεί για πάνω από έναν χρόνο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο διευκολύνει και εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους για επενδύσεις. Οι επαγγελματικές ευκαιρίες άλλωστε είναι πάρα πολλές, κάτι που οι Τούρκοι -παρά τη χρόνια ένταση με το PKK- αντιλήφθηκαν έγκαιρα. Στη χώρα εδρεύουν ήδη πάνω από χίλιες εταιρείες των «γειτόνων» μας, που κάνουν χρυσές δουλειές από το Ερμπίλ μέχρι τη Σουλεϊμάνια.

Του Διονύση Θανάσουλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: