Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Σοβαρές οι ελλείψεις προσωπικού στη ΔΟΥ Πρέβεζας

Σοβαρές οι ελλείψεις προσωπικού στη ΔΟΥ Πρέβεζας

Παρά τη συγχώνευση των Εφοριών του Νομού Πρέβεζας, την οποία διατυμπάνιζε επί μήνες το Υπουργείο Οικονομικών, ως ωφέλιμη για τη λειτουργικότητα της ΔΟΥ Πρέβεζας, τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι σοβαρότατα ζητήματα, ενώ η στρεβλή κατανομή προσωπικού, αποδεικνύει τις «τρύπες» του συστήματος, εις βάρος του πολίτης της Π.Ε. Πρέβεζας, που θέλει να εξυπηρετηθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα πολιτικής εφημερίδας, σε αναφορά του προς το Υπουργείο Οικονομικών για τις ΔΟΥ της Ηπείρου, ο οικονομικός επιθεωρητής Νικόλαος Καττής, στέκεται ειδικά στη ΔΟΥ Πρέβεζας.

Ο κ. Καττής επισημαίνει για τη ΔΟΥ Πρέβεζας πως λειτουργεί οριακά από άποψη προσωπικού, με αριθμό υπηρετούντων υπαλλήλων υπολειπόμενο σε ποσοστό 150% της προβλεπόμενης οργανικής συνθέσεως (υπηρετούντες 30, οργανική σύνθεση 72). Δεν διαθέτει επόπτη ελέγχου, καθώς και τμηματάρχες, η δε πιθανή τοποθέτηση έστω και κατ' ανάθεσιν θα δημιουργήσει κενό αναπλήρωτο στο τμήμα προέλευσης.

«Ακόμη και πιθανή απουσία με κανονική ή αναρρωτική άδεια ενός υπαλλήλου δημιουργεί ζήτημα λειτουργίας τμημάτων και όχι απλά υπολειτουργίας, και η αναγκαιότητα αυτή καλύπτεται από το τμήμα ελέγχου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελεγκτική απόδοση της ΔΟΥ.

Ειδικότερα, η ΔΟΥ Πρέβεζας λειτουργεί με περίπου 30 άτομα, όταν η τρίτη κατά σειρά μεγέθους Εφορία της Περιφέρειας Ηπείρου και συγκεκριμένα η ΔΟΥ Αρτας λειτουργεί με 80 άτομα και η τέταρτη σε μέγεθος Εφορία, της Ηγουμενίτσας, με 50 άτομα», φέρεται στο δημοσίευμα να τονίζει η αναφορά του οικονομικού επιθεωρητή. Το συγκεκριμένο θέμα με τις μετακινήσεις υπαλλήλων σε «γειτονικές» ΔΟΥ, είχαμε θίξει σε παλαιότερο ρεπορτάζ (διαβάστε: Άλλος για... Άρτα τράβηξε κι άλλος για... Ηγουμενίτσα στη ΔΟΥ Πρέβεζας).

Η συγχώνευση των Εφοριών του Νομού Πρέβεζας σε μία, σημειώνει ο οικονομικός επιθεωρητής, το μόνο που προκάλεσε ήταν ελλείψεις.
Ο κ. Καττής ζητεί μετακινήσεις υπαλλήλων από τις γειτονικές ΔΟΥ και το ΣΔΟΕ Ηπείρου για τη συγκρότηση συνεργείων ελέγχων στην Πρέβεζα.

Στην αναφορά του -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο οικονομικός επιθεωρητής επισημαίνει: «Οι συσσωρευμένες και ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις στη ΔΟΥ Πρέβεζας είναι εκατοντάδες και οι περισσότερες κινδυνεύουν με παραγραφή, και αυτό σημαίνει απώλειες εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Οι προσωρινοί έλεγχοι επιστροφής ΦΠΑ, είναι ανέφικτοι, καθώς οι τέσσερις ελεγκτές της Εφορίας Πρέβεζας έχουν αναλάβει απλώς την τακτοποίηση καθημερινών υποθέσεων των φορολογουμένων (συναλλαγές μητρώου). Την ίδια ώρα παρατηρείται πλήρης ανακατανομή στο προσωπικό μεταξύ των Εφοριών της Ηπείρου, καθώς μικρότερες σε μέγεθος Εφορίες έχουν πολύ περισσότερο προσωπικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: