Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πώς θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι τη βεβαίωση αποδοχών για το 2012


Για πρώτη φορά μέσω Διαδικτύου, και τον Ιούνιο επίσης μέσω ΚΕΠ, θα μπορούν να λαμβάνουν τη βεβαίωση για τις αποδοχές του 2012 οι συνταξιούχοι των ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ.
Οι συνταξιούχοι των τριών ταμείων μπορούν να λαμβάνουν τη βεβαίωση για φορολογική χρήση στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι ενεργές στους ιστότοπους του ΙΚΑ (www.ika.gr), του ΟΓΑ (www.oga.gr) και του ΝΑΤ (www.nat.gr).

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου των αρμόδιων υπουργείων για την εξυπηρέτηση σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) όσων συνταξιούχων δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Με το νέο μέτρο επιτυγχάνεται μείωση του διοικητικού κόστους ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς αποφεύγεται η οδός της ταχυδρομικής αλληλογραφίας από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Εφέτος είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων συντάξεων για φορολογική χρήση, καθώς από το 2014 το σύνολο των δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων «Ήλιος» θα αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και τα ποσά των συντάξεων που έχουν καταβληθεί θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με αυτήν την αλλαγή θα αντιμετωπιστεί οριστικά μια μεγάλη πηγή διαρροής εσόδων από φοροδιαφυγή, λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων, η οποία υπολογίζεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΑΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: