Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Άρθρο του Ψυχάρη που παρομοιάζει τον Σαμαρά με τον Παπάγο.

Alexandros_Papagos.jpg

Παραθέτουμε το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη με τίτλο ''Τι Παπάγος τι Ανδρέας'': 

<< Στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη αποδίδεται η εκτίμηση ότι ο Σαμαράς πηγαίνει καλά - παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Οι κακεντρεχείς προσθέτουν ότι η κρίση κυκλοφορεί... λογοκριμένη, διότι, λένε, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει τη φράση αυτή με το επίρρημα: Δυστυχώς!...
Είναι γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς ηγήθηκε της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Πέραν των κομματικών αντιπάλων είχε να αντιμετωπίσει και τη μη αποκρυπτόμενη αντιπάθεια των εσωκομματικών εχθρών του. Είναι σχεδόν βέβαιον ότι αρκετοί οπαδοί της ΝΔ ψήφισαν εκόντες άκοντες το κόμμα (τους) γιατί φοβήθηκαν μια νίκη του κ. Τσίπρα. Πολλοί, όμως, ψηφοφόροι της ΝΔ εκτιμάται ότι αρνήθηκαν να πάνε στις κάλπες, λόγω Σαμαρά...
Αυτές οι εσωκομματικές αντιθέσεις μοιάζει να έχουν τερματισθεί και ο κ. Μητσοτάκης έχει κανάλι επικοινωνίας με τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει προσεχώς τον βουλευτή κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρώην υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αλλά οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ είναι πάνω και πέρα από παλαιές διαμάχες.
Σωστά ή λανθασμένα η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι η πρωθυπουργική θητεία Σαμαρά επαναφέρει στο κόμμα μάζες ψηφοφόρων, ώστε ανασυγκροτείται η κεντροδεξιά Παράταξη. Μια τέτοια εξέλιξη θα διασφάλιζε εκλογική πρωτιά της ΝΔ, καθώς ο κ. Τσίπρας παραμένει περιχαρακωμένος και «φρουρούμενος» από τους Συνιστωσο-φανατικούς συντρόφους του, στον χώρο που αποκαλούν Αριστερά, εξοργίζοντας τον κ. Κουτσούμπα που μαθητεύει στον Περισσό ως νέος ηγέτης.
Και το Κέντρο; Εδώ μοιράζουν δωρεάν οπαδούς και ψήφους. Το ΠαΣοΚ κατά τα φαινόμενα διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη. Οπαδοί και, κυρίως, στελέχη μετακινούνται προς τη ΔΗΜΑΡ. Η οποία με τη σειρά της αδυνατεί να τείνει τη χείρα προς τις ορφανές κεντρώες δυνάμεις.
Αυτές τις κεντρώες δυνάμεις προφανώς ετοιμάζεται να προσκαλέσει ο κ. Σαμαράς, που ατενίζει προς τον θρύλο του Παπάγου, την ώρα που ο κ. Τσίπρας θέλει να γίνει Ανδρέας Π.
Η διάλυση του Κέντρου δίνει χώρο για ανάπτυξη δύο μεγάλων κομμάτων, προς τα δεξιά και τα αριστερά.
Οι εντεινόμενες εσωκομματικές διαμάχες θα δείξουν αν ο κ. Σαμαράς θα πετύχει να απομονώσει τους ακροδεξιούς ή/και γραφικούς αντιπάλους του.
Ο κ. Τσίπρας προτού στραφεί προς τους ορφανούς ψηφοφόρους του Κέντρου πρέπει να πάρει την έγκριση του κ. Λαφαζάνη>>.

 Είναι συγκινητική η προσπάθεια που καταβάλλει ο Ψυχάρης στο πρώτο μισό του άρθρου να συμφιλιώσει τον Μητσοτάκη με τον Σαμαρά. Ο Ψυχάρης έχει ήδη χρίσει τον εαυτό του διαμεσολαβητή και καταθέτει δημόσια τα ανταλλάγματα με τα οποία σκοπεύει να επιτύχει την πλήρη στήριξη Μητσοτάκη. Και αυτά δεν είναι άλλα από τα παιδιά του. Στον μεν Κυριάκο προτείνει την αναβάθμισή του [λες και δε δικαιούται υπουργοποίηση ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής της ΝΔ], στη δε Ντόρα, ρόλο στην Ευρώπη [ο ίδιος ο Σαμαράς προφανώς προορίζει τον εαυτό του για διάδοχο του Γιούνκερ στο απώτερο μέλλον].

Αφού, λοιπόν, τοποθετήσει τις εσωκομματικές διαμάχες της ΝΔ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ο Ψυχάρης συνεχίζει το μύθο του, βλέποντας τον Σαμαρά να ξεπροβάλλει μέσα από καπνούς, καβάλα σε ένα άλογο και να καταλαμβάνει το μεσαίο χώρο. Μετά από πολύμηνο καλπασμό, ο Σαμαράς θα κατεβεί για λίγο από το άλογο, κάπου έξω από το Ζάππειο, για να δώσει τα χέρια με τον μελλοντικό υπηρέτη της δικής του παράταξης, καπετάν Βενιζέλο και σε μία λιτή τελετή θα γίνει η παράδοση παραλαβή του ΠΑΣΟΚ, ότι απέμεινε από δαύτο. Ο Σαμαράς, ως άλλος Παπάγος [στο ρόλο του Γεωργίου Παπανδρέου ο Βενιζέλος -μη μειδιάς, αφελή] θα ενώσει όλες τις δυνάμεις του κέντρου και θα κυβερνήσει, κάνοντας μεταγραφή τον Βαρουφάκη από την ανένταχτη κεντροαριστερά και ορίζοντάς τον Υπουργό Οικονομικών. Ο Γιάνης με ένα νι, σε ρόλο Μαρκεζίνη, θα διατάξει τον Σόιμπλε να προχωρήσει σε υποτίμηση του ευρώ και θα δώσει μία νέα ώθηση στην Ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα θα καινοτομήσει και θα εξάγει τη σύγχρονη Ελληνική μυθολογία, η οποία θα κυκλοφορεί σε μηνιαίους τόμους σε όλες τις γλώσσες της γης και φυσικά θα εκδίδεται από τον όμιλο  ΔΟΛ. 

Ο δε Τσίπρας, σύμφωνα με το σχέδιο Ψυχάρη, θα χάσει όλο το κέντρο συν το μεγαλύτερο κομμάτι της ΔΗΜΑΡ και θα παίξει το ρόλο του Ανδρέα Π. (-μη σε ξαναπιάσω να μειδιάς, αμόρφωτε) χωρίς, όμως, τα εκλογικά ποσοστά του στο σύνολό τους!

Χάπι εντ και για το γιο Ψυχάρη που θα αναλάβει ΥπΕς και με υφυπουργό τον Τζήμερο θα κάνει το όνειρό του για μικρό και ευέλικτο δημόσιο πραγματικότητα.

Άρα τι Ψυχάρης, τι Μπόμπολας.      
                                                                                                                                                                          
www.epikairo.gr                                                                                                                                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια: