Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Με τη συμμετοχή αποδήμων και πολλών επισκεπτών. Πάσχα λαμπρό, αλλά και λιτό γιόρτασε η Ήπειρος.

Αναίμακτο το τριήμερο από τροχαία - βεγγαλικά. . Άρχισε χθες η επιστροφή, ταλαιπωρήθηκαν όσοι ταξίδεψαν από την Αλβανία

Πάσχα λαμπρό ως προς το θρησκευτικό μέρος, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που ήταν ιδανικές για υπαίθριες εκδηλώσεις και εξορμήσεις, έκαναν φέτος οι απόδημοι Ηπειρώτες και όσοι άλλοι επισκέπτες προτίμησαν την Ήπειρο για τις γιορτές, των οποίων η επιστροφή άρχισε από χθές.


Αντίθετα ως προς το οικονομικό σκέλος, το Πάσχα ήταν αρκετά λιτό, εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας για αυτό και οι συχνότερες ευχές τις μέρες αυτές είχαν να κάνουν με την ταχεία ανάκαμψη και επάνοδο στην ανάπτυξη.

Η οικονομική κρίση ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος που η επιστροφή ξενιτεμένων ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, αν και υπήρξαν χωριά και τουριστικοί προορισμοί στα οποία σημειώθηκε - τηρουμένων των αναλογιών και των προσδοκιών - αυξημένη κίνηση. Η πόλη των Ιωαννίνων, το Ζαγόρι και το Μέτσοβο προσέλκυσαν το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και σύμφωνα με όσα δήλωσε επιχειρηματίας από τους Κήπους Ζαγορίου η πληρότητα στην περιοχή έφτασε ακόμη και το 80%, που αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα για την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι αρκετοί ήταν και οι Γιαννιώτες που επέλεξαν για τον εορτασμό του Πάσχα, άλλους προορισμούς και ειδικά παραθαλάσσιους, με την Πρέβεζα και την Κέρκυρα να κατέχουν τα «σκήπτρα» των προτιμήσεων. 

Η πόλη των Ιωαννίνων, ειδικά το τελευταίο διήμερο κατακλύσθηκε από τουρίστες που είχαν περάσει το τριήμερο του Πάσχα είτε στα παράλια Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, είτε στην Κέρκυρα και επιστρέφοντας στις «έδρες» τους, έκαναν σύντομη διακοπή του ταξιδιού για να απολαύσουν και ορισμένα από τα αξιοθέατα των Ιωαννίνων. Πολύς κόσμος επισκέφτηκε την παραλίμνια περιοχή, το Νησάκι, το Μουσείο Βρέλλη και άλλα Μουσεία, ενώ κίνηση- έστω και σε μικρότερο βαθμό - αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας. 

Αναίμακτο το τριήμερο
Από τη Μεγάλη Δευτέρα άρχισε ουσιαστικά η επιστροφή των εκδρομέων και το θετικό είναι ότι μέχρι και χθες δεν σημειώθηκε κανένα θανατηφόρο τροχαίο στα όρια της Ηπείρου, γεγονός που οφείλεται και στα μέτρα που είχε λάβει η Τροχαία. Υπήρξαν ωστόσο μικρότερης έκτασης περιστατικά, με το βαρύτερο να έχει σημειωθεί στον Παρακάλαμο ξημερώματα Δευτέρας του Πάσχα, όπου τραυματίστηκαν σοβαρά ένας μαθητής και ελαφρά ένας ακόμη που επέβαιναν σε δίκυκλο. 
Παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί ούτε και φέτος αποφεύχθηκε η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων το βράδυ της Ανάστασης σε αρκετές εκκλησίες. Θετικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο ατύχημα από αυτό το λόγο. 

Στη Βόρειο Ήπειρο
Μεγάλη ήταν η κίνηση και προς τα χωριά της Βορείου Ηπείρου, καθώς αρκετοί - αν και λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια - Βορειοηπειρώτες και ορθόδοξοι Αλβανοί που εργάζονται στην Ελλάδα επέλεξαν να κάνουν Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. 

Ταλαιπωρία χθες στην Κακαβιά 
Όσοι πάντως επέλεξαν να επιστρέψουν χθες το πρωί από την Αλβανία ή όσοι έκαναν Πάσχα και επέστρεφαν χθες στην Αλβανία, ταλαιπωρήθηκαν για δύο και πλέον ώρες στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς, εξαιτίας νέας βλάβης - τη δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα- του Ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της Αστυνομίας. Σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και επιβατών και οι διαμαρτυρίες εύλογες Σύμφωνα με πληροφορίες η βλάβη ήταν κεντρική, αφορούσε όλες τις πύλες εισόδου - εξόδου της χώρας, και κατά ειρωνική σύμπτωση προκλήθηκε και αυτή, όπως και η προηγούμενη στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ένα περίπου μήνα μετά την αναβάθμιση του συστήματος.

Τηρήθηκαν τα έθιμα
Το έθιμο του ψησίματος του οβελία σε σούβλες τηρήθηκε φέτος σε μεγαλύτερη έκταση από προηγούμενα χρόνια βοηθούντος και του πολύ καλού καιρού. Σε αυλές σπιτιών είχαν στηθεί μικρά «πανηγύρια», αν και το πασχαλινό τραπέζι είχε πλέον τα απολύτως απαραίτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: