Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Εγκατάλειψη, προβληματισμός και ανησυχία στο αλιευτικό καταφύγιο στην Καστροσυκιά!

Εγκατάλειψη, προβληματισμός και ανησυχία στο αλιευτικό καταφύγιο στην Καστροσυκιά!

Θέμα δημόσιας υγείας θέτουν οι κάτοικοι της Καστροσυκιάς, ο σύλλογος επαγγελματιών αλιέων του δήμου Πρέβεζας και φορείς της ευρύτερης περιοχής καλώντας τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου της Καστροσυκιάς, ώστε να μην υπάρξουν άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις για την περιοχή, τόσο για την οικονομία αλλά κυρίως για την υγεία των κατοίκων.

Την ίδια στιγμή που στον Παντοκράτορα κατασκευάζεται ένα αλιευτικό καταφύγιο κόστους  εκατομμυρίων ευρώ, για μερικές χιλιάδες ευρώ η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το αλιευτικό καταφύγιο της Καστροσυκιάς δυστυχώς είναι απογοητευτική, αποκρουστική και ίσως και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.


kastrosukia 15

Το αλιευτικό καταφύγιο λόγω της μεταφοράς φερτών υλικών κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, στην ουσία είναι σαν να μην υπάρχει αφού αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μια.μικρή λίμνη με καφέ νερά και μούχλα, αμμόλοφους, εγκλωβισμένες βάρκες, βάρκες εκτός καταφυγίου, έντονη δυσοσμία, μέχρι και νεκρά ψάρια.
Οι κάτοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους φορείς και μάλιστα προχώρησαν και σε συγκέντρωση εκατοντάδων υπογραφών από πολίτες και συλλόγους(ανάμεσά τους η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Πρέβεζας, παραθεριστές, επιχειρηματίες) και ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι σχετικά εύκολη η αποκατάσταση αφού υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανικά μέσα στην περιοχή της Πρέβεζας, όπου κατασκευάζεται το αλιευτικό καταφύγιο του Παντοκράτορα.
«Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, ζητάμε να έρθει το ειδικό πλωτό μηχάνημα για λίγες ημέρες και να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες, οι οποίες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει» υπογράμμισαν στο atpreveza.gr κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, σημειώνοντας πως δυστυχώς το καταφύγιο λόγω αστοχιών σχεδόν από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα.

kastrosukia18

Οι κάτοικοι μαζί με το σύλλογο επαγγελματιών αλιέων απέστειλαν προς το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, το τμήμα υγιεινής Πρέβεζας, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, την Κτηματική Υπηρεσία και προς κάθε αρμόδια υπηρεσία την παρακάτω επιστολή ζητώντας την άμεση ενεργοποίησή τους για να ξεπεραστεί το πρόβλημα άμεσα:
«Στην Καστροσυκιά υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από επαγγελματίες αλλά και από ερασιτέχνες αλιείς.
Όμως συχνά πυκνά, ενδεχομένως λόγω προβλημάτων στην κατασκευή του, το αλιευτικό αυτό καταφύγιο μπαζώνεται από φερτά υλικά στο στόμιό του με αποτέλεσμα να αποκλείεται η χρήση του.
Το ίδιο συνέβη και κατά την διάρκεια του φετινού χειμώνα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους αλιείς όσο και στους κατοίκους της περιοχής. Συγκεκριμένα επήλθε πλήρης αποκλεισμός του αλιευτικού καταφυγίου με συνέπεια εντός αυτού να έχουν εγκλωβιστεί αρκετά σκάφη των οποίων η μετακίνηση είναι αδύνατη ενώ σε περίπτωση ανάγκης δεν είναι δυνατή η χρήση του από σκάφη που αλιεύουν στην περιοχή. Τα ελάχιστα σκάφη που δεν εγκλωβίστηκαν εντός καταφυγίου, αναγκάζονται να δένουν στην περιοχή εκτός καταφυγίου αναγκάζονται να δένουν στην θαλάσσια περιοχή εκτός καταφυγίου κάτι το οποίο όμως είναι μεγάλο ρίσκο για τους αλιείς διότι ως γνωστόν η θαλάσσια περιοχή της Καστροσυκιάς είναι ανοικτό πέλαγος με μεγάλες φουρτούνες.

kastrosukia 7

Εκτός από αυτή την παράμετρο όμως ανακύπτει και θέμα δημόσιας υγείας, αφού μετά το μπάζωμα του στομίου στον εσωτερικό χώρο του καταφυγίου έχουν εγκλωβιστεί ύδατα που παραμένουν επί μήνες στάσιμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υποβαθμίζεται το περιβάλλον, να εκλύεται μία έντονη δυσοσμία, η οποία συνεχώς αυξάνεται λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, οφειλόμενη στην ανάπτυξη βακτηρίων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα μάλιστα τέθηκε υπόψη του τμήματος υγιεινής του δήμου Πρέβεζας που επιβεβαίωσε την ύπαρξή του.
Οι αλιείς και οι κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι ενόψει της τουριστικής περιόδου το πρόβλημα θα ενταθεί περισσότερο με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τουρισμό της περιοχής και θα καταδικάσει σε οικονομικό μαρασμό τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.
Μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες προφορικές μας διαμαρτυρίες δεν έχει αποκατασταθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

kastrosukia 2

Επειδή η αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου είναι σχετικά εύκολη την παρούσα στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανικά μέσα στην περιοχή της Πρέβεζας, όπου κατασκευάζεται το αλιευτικό καταφύγιο του Παντοκράτορα. Είναι δηλαδή δυνατόν να ανατεθεί στον ανάδοχο επιχειρηματία που κατασκευάζει το αλιευτικό καταφύγιο στον Παντοκράτορα, η αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου της Καστροσυκιάς, η οποία απαιτεί ελάχιστο χρόνο με τα μηχανήματα που διαθέτει ο ως άνω ανάδοχος. Υπενθυμίζουμε ότι κατά τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε και το αλιευτικό καταφύγιο της Λυγιάς.
Καταλήγοντας καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να ενεργήσει με σκοπό την άμεση αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου ώστε να μην υπάρξουν άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις για την περιοχή, τόσο για την οικονομία αλλά κυρίως για την υγεία των κατοίκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: