Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τιμές Γερμανίας στην Ελλάδα της κρίσης.


Aποτελεί ελληνικό παράδοξο: έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και 25% μείωσης του ΑΕΠ, το «καλάθι της νοικοκυράς» στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι το ίδιο ακριβό με το γερμανικό. Τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι αποκαλυπτικά.


Η εξήγηση;
Κλειστά επαγγέλματα και ανταγωνισμός, στην πραγματικότητα δεν «άνοιξαν» ποτέ, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπου έγιναν προσπάθειες (π.χ. βρεφικό γάλα), τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και κάτι παραπάνω από εμφανή. Στο μεταξύ, οι παραγωγοί φωνάζουν για το αυξημένο κόστος και οι καταναλωτικές οργανώσεις για τα «παιχνίδια» των πολυεθνικών στο ράφι. Γι' αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση του καθεστώτος των προσφορών και των εκπτώσεων.

Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε στο -0,6%,  δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1968.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά τις μεγάλες μειώσεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, οι τιμές των τροφίμων δεν ακολουθούν τη γενική πτωτική τάση ή στην καλύτερη περίπτωση η μείωση είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζεται ελάχιστα φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο.

Το βασικό «καλάθι» αγαθών στην Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ, στη Γερμανία, όπου το μέσο εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο, το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 110 ευρώ, στη Βρετανία 111 ευρώ, στην Αυστρία 114 και στο Λουξεμβούργο 132 ευρώ.

Το ίδιο «καλάθι» προϊόντων κοστίζει 76 ευρώ στην Τουρκία, 92 ευρώ στην Σλοβενία και 93 στην Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: