Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Οι ΕΟΖ είναι ήδη εδώ. Mετά τη παράδοση της Εθνικής κυριαρχίας χάρισαν το ΦΠΑ!

image_thumb[1]

Η καλή διάθεση της αντιπολίτευσης απέναντι στη κυβέρνηση στα μεγάλα "πακέτα" συνεχίζεται. Μετά την παράδοση της Εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές και τα shows των "επιστημόνων" Παυλόπουλου και Βενιζέλου στη Βουλή για τον αναγκαστικό νόμο (βλ. εδώ), η κυβέρνηση χάρισε το ΦΠΑ αξίας δις ευρώ σε όσους εισάγουν στην Ελλάδα, για να γίνει δήθεν η χώρα διακομιστικός κόμβος! Ακολούθησαν τα γνωστά, η "Σιωπή της Καμόρα" και πολύ γλέντι.


Για τις Ειδικές Αποκλειστικές Ζώνες (ΕΟΖ) έχω μιλήσει εδώ. Μία μορφή ΕΟΖ είναι επιχειρήσεις που δρούν σαν μέσα συγκέντρωσης και μεταφοράς εμπορευμάτων σε μορφή transit, κάτι ανάλογο με τα Duty Free Shops που υπάρχουν στα αεροδρόμια. Η εταρεία Cosco στον Πειραιά είναι μία απο αυτές.

Μετά την παροχή σιδηροδρομικής γραμμής 17 χιλιομέτρων για τη μεταφορά των εμπορευμάτων της από τα κονδύλια που θα μπορούσε να διαθέσει πλέον δημιουργικά σε καλύτερες επιλογές το υπ. Ανάπτυξης, το υπ. Οικονομικών πέρασε μια τροπολογία, παρουσία μιάς αντιπολίτευσης που έκανε τον Κινέζο, με την οποία η Ελλάδα παραιτείται απο την είσπραξη ΦΠΑ, που δικαιούται λόγω εισαγωγής προιόντων από την Cosco, όπως γίνεται και για ανάλογες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα σε ΕΟΖ στο εξωτερικό.
Στην τροπολογία η κυβέρνηση, μετονόμασε την "Εισαγωγή Προιόντων" στην Ευρωπαική Ενωση σε "στάση", έναν αδόκιμο όρο για να μη καταβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο το ΦΠΑ. Μετά οργάνωσε πάρτυ με τα ΜΜΕ για διθυραμβικές νίκες, για να πέσει η σχετική σκόνη και να περάσει το γεγονός σαν νίκη.! Τα ιστολόγια έχουν και αυτά το "ρόλο" τους στη κηδεία της χώρας. Mασάνε κάργα.


Οι ΕΟΖ είναι εδώ. Δεν το ξέρατε;

Λίγο διαφορετικές ανακοινώσεις από τα μνημονιακά ΜΜΕ. Τα άλλα στη σιωπή, που είναι χρυσός.
Οι διαφορετικές ανακοινώσεις προκαλούν πάντα σύγχυση. Επιβάλλεται. Διαβάστε τις.


1. Πηγή skai.gr

Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπ. Οικονομικών που παρέχει διευκολύνσεις για τις ξένες επιχειρήσεις που εισάγουν εμπορεύματα στην Ελλάδα, με στόχο την επανεξαγωγή τους σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες.
Η τροπολογία κρίθηκε "απαραίτητη", με αφορμή και την αυριανή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Cosco, της Hewlett-Packard και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά εμπορευμάτων της Hewlett-Packard από το λιμάνι του Πειραιά προς τις αγορές της Ευρώπης. Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Στην τροπολογία προβλέπεται, ότι κατά την εισαγωγή των προϊόντων ο ΦΠΑ δεν θα καταβάλλεται αλλά θα βεβαιώνεται και θα «παρακολουθείται» έως τον τελικό προορισμό των συγκεκριμένων προϊόντων σε άλλα μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, εισηγούμενος την τροπολογία στην ολομέλεια του σώματος, τόνισε ότι στόχος της είναι να διευκολύνει τις επενδύσεις χωρίς να επιβαρύνονται τα δημόσια έσοδα.
Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση αντιγράφει πρακτικές που υπάρχουν σε άλλες χώρες και διευκολύνει την ανταγωνιστικότητα προκειμένου να γίνει η χώρα ελκυστικός τόπος επενδύσεων.

«Με αυτή τη ρύθμιση το λιμάνι του Πειραιά θα καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος, θα επέλθει ανάπτυξη και θα ξεφύγουμε από τη μιζέρια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης.

2. Πηγή, Φυλλάδα "ΤΑ ΝΕΑ"


SNAGHTML11ec90e_thumb[20]


Xάρισαν το ΦΠΑ στη Γερμανία.


To ΦΠΑ (φόρος Προστιθέμενης Αξίας) είναι ένας έμμεσος φόρος που επιβάλλεται στις συναλλαγές σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια εκτός από την περιοχή του Αγίου Όρους και των υπαγομένων σ΄ αυτό. Αλλη φάση αυτή.
Πρόκειται για φόρο κύκλου εργασιών και επιρρίπτεται από τον κατά νόμο υπόχρεο σε βάρος του αντισυμβαλλομένου. Καταβάλλεται τμηματικά σε κάθε στάδιο συναλλαγής στην προστιθέμενη αξία και επιρρίπτεται ολόκληρος στην τελική κατανάλωση. Γι' αυτό ονομάζεται και φόρος προστιθέμενης αξίας.
Εφόσον γίνεται η εισαγωγή στην Ελλάδα, πρέπει η Cosco να καταβάλλει στην Ελλάδα ΦΠΑ, τον οποίο επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής στο κράτος που θα φτάσει το προιόν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαμαρά παραιτήθηκε αυτών των εσόδων και αντί αυτού κάνει συμψηφισμό! Είναι πολλά τα λεφτά.
Τον ΦΠΑ θα επικαρπωθεί συνολικά το κράτος της ΕΕ στο οποίο θα γίνει η κατανάλωση των προιόντων που εισάγει στην Ελλάδα η Cosco. Aυτό είναι το νόημα στα "περί συμψηφισμού" που αναφέρει η φυλλάδα "TA NEA".
Αυτό το λένε στο υπ. Oικονομικών ανάπτυξη; Αν η γιαγιά μου είχε ρόδες θα ήταν καρότσι. Aυτό να τους πείτε.


Θα υπάρξει μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας


beauty-red_thumb

Το πρόβλημα δεν είναι με την Cosco ή όποια άλλη διακομιστική εταιρεία ανοίξει κύκλο εργασιών στο λιμάνι του Πειραιά αλλά με το ότι η πτωχευμένη και παραδομένη Ελλάδα δεν θα πληρώνεται το ΦΠΑ στην εισαγωγή των πάσης φύσης προιόντων στην ΕΕ.
Αυτό είναι ένα σκάνδαλο, που μπορεί μέν να βοηθήσει ακόμη και τους Ελληνες εισαγωγείς αλλά θα κάνει κακό στην Ελληνική οικονομία και για όσο αυτή δεν ολοκληρώνεται σε μια κοινή στην Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στο Νότο έχουν μια χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ένας τρόπος να την ενισχύσουν είναι να παρακρατούν το ΦΠΑ στα εισαγόμενα προιόντα transit των EOZ. Στην άποψη αυτή συμφωνώ με το Πρακτορείο Bloomberg, πού έβαλε δημόσια επι τάπητος την ιδέα της αύξησης του ΦΠΑ σε εισαγόμενα στην Ελλάδα προιόντα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα διαφοράς της ανταγωνιστικότητας των χωρών του Βορρά απο εκείνες του Νότου.
Με την τροπολογία-κόλαφο του υπ. Οικονομικών συνθλίβεται περισσότερο η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας ενώ ενισχύεται η οικονομία των χωρών με τις μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία, οι οποίες θα επικαρπούνται όλο το ΦΠΑ που θα πληρώνει ο καταναλωτής.
Στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα τέτοιες πολιτικές αποφάσεις συστοιχίζονται με άλλες, που δημιουργούν ένα κορμό εσχάτης προδοσίας. Η αντιπολίτευση παραμένει απούσα και σε απόσταση από το γεγονός.
Αντιλαμβάνεστε το ποσό που θα χάσει η Ελλάδα απο τη μη πληρωμή του ΦΠΑ, που δικαιούται επί των εισαγωγών της Cosco; Τα κέρδη της Ελληνικής οικονομίας μπροστά τους από τις θέσεις εργασίας που ανταποδίδει προς το παρόν η Cosco είναι μία τσίχλα στον ωκεανό.
Πρέπει όλοι να ξεπεράσετε τις κομματικές σας αντιλήψεις.
Ανοιξε και άλλη μία τρύπα διαρροής πλούτου στην οικονομία της χώρας. Με αυτή την τροπολογία Στουρνάρη θα υπάρξει μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Δεν ξεχωρίζω κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Ολα έχουν ευθύνη και ίσως και δόλο. Είναι πολλά τα λεφτά. και η σιωπή είναι χρυσός για όλη τη διαπλοκή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: