Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Καταρρέουν οι εξαγωγές της Ευρωζώνης. Τα επίχειρα του ισχυρού ευρώ.


Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ την Πέμπτη

Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τετραετίας συρρικνώθηκαν οι εξαγωγές της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2012, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τις επιπτώσεις της ανατίμησης του ευρώ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η εξέλιξη ίσως επηρεάσει τις αποφάσεις που θα λάβουν αύριο ο Μάριο Ντράγκι και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.



Η Eurostat στην ανακοίνωση της Τετάρτης για τις εξαγωγές αναθεώρησε, άλλωστε, την εκτίμησή της για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το έτος 2012 από το 0,5% στο 0,6%.

Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, οι εξαγωγές των «17» μειώθηκαν κατά 0,9% το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση που καταγράφεται από το πρώτο τρίμηνο του 2009, το πρώτο τρίμηνο δηλαδή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers και την παγκόσμια οικονομική ύφεση που αυτή προκάλεσε.

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 (την περίοδο δηλαδή Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011) είχε καταγραφεί αύξηση των εξαγωγών κατά 1% σε τριμηνιαία βάση.

Το ευρώ ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου το κρίσιμο χρονικό διάστημα, δηλαδή από το Σεπτέμβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, φθάνοντας στα 1,32 δολάρια. Και το 2013 συνέχισε την ανοδική του πορεία, φθάνοντας στα 1,37 δολάρια στα τέλη Ιανουαρίου. Εκτοτε υποχώρησε σταδιακά στα επίπεδα των 1,32 δολαρίων.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ειδικοί προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση των εξαγωγών από τις χώρες που μοιράζονται το ευρώ κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2013 συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Σε ετήσια βάση η πτώση των εξαγωγών αναμένεται να φθάσει το τρίμηνο που διανύουμε το 0,9%. Ο οικονομολόγος Γκρεγκ Φουτσέζι της JPMorgan Chase εκτιμά ότι αυτή, εφ' όσον επαληθευθεί, θα ισοδυναμεί με ετήσια πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: