Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η δίκη της Έλενας Αμβροσιάδου εναντίον του πρώην συζύγου της συγκλονίζει την Αγγλία


Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε στο Λονδίνο η δίκη της εταιρείας IKOS, με τον πρώην υπάλληλό της Μάρτιν Κάουαρντ και πρώην σύζυγο της Έλενας Αμβροσιάδου. 

Οι δυο πλευρές οδηγήθηκαν στα βρετανικά δικαστήρια διεκδικώντας τα πνευματικά δικαιώματα του λογισμικού (software) της IKOS. 

Κατά τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας αποκαλύφθηκε πως ο Μάρτιν Κάουαρντ «κατέβασε» κρυφά το λογισμικό της εταιρείας το Δεκέμβριο του 2009, λίγο πριν παραιτηθεί με σκοπό να το χρησιμοποιήσει αργότερα σε δική του εταιρεία. Για την εταιρεία αυτή, μάλιστα, είχε μαζί του και επιλεγμένα στελέχη που εργάζονταν στην IKOS όπου μετά αποχώρησαν για να ενταχθούν στο πλευρό του Κάουαρντ. 
Ο Μάρτιν Κάουαρντ ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία από το 1993 μέχρι το 2009 ισχυρίζεται ότι βρισκόταν στην αρχική ομάδα που σχεδίασε το λογισμικό και συνεπώς του ανήκει, χωρίς όμως να έχει προσκομίσει στο δικαστήριο κάποια γραπτή επιβεβαίωση. 
Από την πλευρά της η εταιρεια IKOS της κυρίας Έλενας Αμβροσιάδου υποστήριξε στο Δικαστήριο πως το λογισμικό ανήκει στην εταιρεία μιας και δημιουργήθηκε και καθημερινά αναβαθμίστηκε, από μεγάλο και εξειδικευμένο αριθμό στελεχών που ανήκουν στο δυναμικό της εταιρείας. 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Μάρτιν Κάουαρντ δεν έχει εντοπίσει τα ακριβή σημεία του λογισμικού που ο ίδιος σχεδίασε, ενώ έχει δηλώσει πως δεν κρατούσε αντίγραφα της δουλειάς του. 
Οι συνήγοροι της κυρίας Έλενας Αμβροσιάδου τόνισαν, επίσης, πως ο Μάρτιν Κάουαρντ απέσπασε κρυφά, βάσεις δεδομένων σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα της IKOS, εγχειρίδια και πληροφορίες για παρουσιάσεις και μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, για να τα χρησιμοποιήσει στη δική του εταιρεία. 
Αξιοσημείωτα είναι και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σχετικά με συνεργάτες της εταιρείας του πρώην υπαλλήλου της IKOS. 


Συγκεκριμένα ο δικηγόρος του Christopher Grieson εκτίει ποινή φυλάκισης για κατάχρηση χρημάτων από την εταιρεία του. Ο πρώην υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Richard Hillgrove διώκεται από την εφορία της Βρετανίας, ενώ ευθύνες από το Δικαστήριο του Μονακό έχουν καταλογιστεί στην πρώην λογίστρια και συνεργάτη του Κάουαρντ Natali Pratiko. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ο Μάρτιν Κάουαρντ φεύγοντας από την εταιρεία πήρε 138 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η εταιρεία δεν του ανήκε μιας και δημιουργήθηκε το 1992 από την Έλενα Αμβροσιάδου, όπου στη συνέχεια την ανέπτυξε και την εξέλιξε μαζί με συνεργάτες της που βρίσκονται μαζί της μέχρι σήμερα. 
Πάντως πριν από περίπου ένα μήνα δικαστήριο στο Λονδίνο είχε δικαιώσει την Έλενα Αμβροσιάδου η οποία είχε ασκήσει δίωξη κατά του συζύγου της με την κατηγορία της παραβίασης της ιδιωτικής της ζωής. Το δικαστήριο επέβαλε αποζημίωση ύψους 50.000 βρετανικών λιρών, συν τα δικαστικά έξοδα, καθώς και περιοριστική εντολή κατά του Μάρτιν Κάουρντ.
Η κυρία Αμβροσιάδου είχε δικαιωθεί και σε ελληνικό δικαστήριο όπου εκδικαζόταν η επιμέλεια του παιδιού τους. Πριν από ενάμιση χρόνο, ο πρώην σύζυγός της, Μάρτιν Κάουαρντ, είχε προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, αμφισβητώντας την επιμέλεια του παιδιού που αυτή είχε και έχει έως σήμερα.
Συγκεκριμένα, προσήλθε στα ελληνικά δικαστήρια, ζητώντας να ασκείται η επιμέλεια του παιδιού από βρετανική επιτροπή και κυρίως ο έλεγχος της προσωπικής περιουσίας του παιδιού.
Η απόφαση του δικαστηρίου δεν αφαίρεσε την επιμέλεια από τη μητέρα, με γνώμονα κυρίως την άριστη διαπαιδαγώγηση του παιδιού, τον ακέραιο χαρακτήρα του, την ωριμότητα και την μόρφωση που διαπίστωσε στο παιδί ο δικαστής. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Ιανουαρίου, το ανώτατο δευτεροβάθμιο οικογενειακό δικαστήριο της Κύπρου έλαβε μια ακόμη θετική απόφαση για έφεση που είχε υποβάλει η κυρία Αμβροσιάδου.

Η δίκη της IKOS με τον πρώην υπάλληλό της Μάρτιν Κάουαρντ θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχει υπάρξει παρόμοια υπόθεση στην αγορά των χρηματοπιστωτικών φορέων, με τη δικαστική διαμάχη να τίθεται στο επίκεντρο εξαιτίας και του ελλειμματικού νομικού πλαισίου στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις εγκληματικές πράξεις στο διαδίκτυο. Οι εταιρείες αναζητούν νομική προστασία απέναντι σε πράξεις κλοπής στοιχείων και πληροφοριών που βρίσκονται στους υπολογιστές τους, όπως για παράδειγμα έγινε με τον Μάρτιν Κάουαρντ ο οποίος είχε δηλώσει πως «κατέβασε» κρυφά το λογισμικό της IKOS.


Από την Ιόλη Πιερίδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: